Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вртоглавица

Вртоглавицата се карактеризира со чувство дека околните објекти и самата личност почнуваат да се движат спонтано во вселената. Во повеќето случаи, оваа безопасна сензација и тоа се случува кај скоро сите луѓе, но со редовна манифестација, особено ако некое лице го опишува како сериозна вртоглавица, најдобро е да побара совет од лекар, бидејќи овој симптом може да укаже на појава на какво било пореметување. Луѓето кои се чувствуваат вртоглави најмалку еднаш го опишуваат ова чувство поинаку, на пример, како нестабилност или затегнатост при одење, занишање или ротирање, чувство на неволно паѓање.

Главните симптоми на нарушувањето се слабост и гадење. Најчестите причини за вртоглавица се ненадејни промени во позицијата на телото од седење до состојба, широк спектар повреди на главата, злоупотреба на зависности или продолжен стрес. Вртоглавица за време на бременоста, особено во раните фази, е сосема природна, бидејќи женското тело страда многу промени.

Кај децата, оваа манифестација често се забележува за време на долги патувања со автомобил или како адаптација на организмот кон нова клима. Главната причина за изразувањето на вртоглавица е кршење на функционирањето на вестибуларниот апарат. Третманот на вертиго е главно насочен кон елиминирање на симптомите и елиминирање на главната причина за ова нарушување. Терапијата се препишува индивидуално за секој пациент и е избрана само од специјалист.

Етиологија

Причините за вртоглавица се доста разновидни, бидејќи може да се појави таков симптом, и на позадината на безопасен фактор, и да стане манифестација на сериозна болест. Првата група на безопасни причини, што не е поврзана со различни нарушувања, вклучува:

 • употребата на големи количини на алкохол, никотин или дрога;
 • интоксикација на телото поради внесување на слабоквалитетна храна;
 • земање одредени лекови, особено таблети за спиење или антибиотици, чии несакани ефекти предизвикуваат вртоглавица;
 • нетолеранција за долги патувања со автомобил или со морски транспорт;
 • движење болест на вози;
 • продолжено изложување на телото премногу ниски или високи температури;
 • реакција на органи на стресни ситуации.

Меѓу болестите кои предизвикуваат вртоглавица, постојат:

 • широк спектар на трауматски повреди на мозокот;
 • хронично воспаление на ушите;
 • недоволен протокот на крв во мозокот. Од оваа причина се јавува вртоглавица со цервикална остеохондроза ;
 • воспалителен процес во вестибуларниот апарат;
 • тумори на рак во различни делови на мозокот;
 • енцефалитис ;
 • мултиплекс склероза ;
 • промени во крвниот притисок;
 • потези , со вртоглавица придружена со општа слабост;
 • ментални нарушувања, на пример, во страв од отворен или затворен простор, како и кога зборуваат со голема толпа;
 • патологија на кардиоваскуларниот систем;
 • катарлални инфекции како што се САРС или грип ;
 • вирусни заболувања, вклучувајќи и ХИВ инфекција ;
 • епилепсија ;
 • дијабетес мелитус ;
 • систематско губење на слухот кај болеста на Мојеере ;
 • акумулација на калциумови соли во внатрешното уво. Кога ја движите главата, лицето се чувствува гаден и вртоглавица.
Причини за вртоглавица

Покрај тоа, постојат некои специфични причини за вртоглавица кај жените:

 • предменструален синдром ;
 • појава на менопауза кај жени;
 • придржување кон строгите диети, при што жените се лишуваат од различни витамини и хранливи материи;
 • вртоглавица за време на бременоста - најчесто се јавуваат во раните фази како дел од токсикозата , а во доцните периоди - поради нервниот проблем поради претстојното породување;
 • емоционална исцрпеност, што е особено подложно на поправениот пол;
 • продолжено изложување на директна сончева светлина или солариуми.

Видови

Во зависност од факторите на појавата, нарушувањето на координацијата може да биде:

 • системски - се манифестира поради нарушување на односот на мозокот со вестибуларниот апарат. За возврат, таа е поделена на периферни, главната причина е хронично воспаление во ушите. Централно - се развива поради недоволно снабдување со крв во мозокот;
 • несистематски - оваа група вклучува вртоглавица во случај на цервикална остеохондроза, продолжен стрес или продолжена депресија ;
 • физиолошки - се јавува со постојана иритација на вестибуларниот апарат, на пример, од возбудувања или патувања во транспортот.

Според степенот на интензитетот на манифестацијата, ова чувство е поделено на:

 • сериозна вртоглавица - која во повеќето случаи произлегува од разни заболувања или повреди;
 • мала вртоглавица - причините за тоа се седентарен животен стил или седечки работни услови. Овој фактор се должи на фактот што поради долгиот притисок на 'рбетот во мозокот циркулацијата на крвта е нарушена. Исто така тука може да се припише бременост и остра промена во положбата на телото. Во такви случаи, вртоглавица се јавува при нормален притисок.
Класификација на вртоглавица

Симптоми

Симптомите на ова нарушување се индивидуални за секој човек, но постојат чести знаци кои се јавуваат најчесто:

 • измамен сензација на ротација на телото или предметите во вселената;
 • чести gagging и непрекинат гадење;
 • намалена слушна активност предизвикана од бучава или тинитус ;
 • недостаток на човечка ориентација во вселената;
 • тресење и нестабилност при одење;
 • чувство на брза срцева фрекфенција;
 • зголемено потење;
 • гадење и вртоглавица често стануваат засолниште на жената која забремени;
 • општа слабост на телото;
 • постојана поспаност;
 • чувство на тежина во главата, особено во окципиталната зона;
 • затемнување или трепкање на светлина пред твоите очи;
 • зголемување на телесната температура;
 • ограничување или болка кога се движи вратот - често овој симптом е забележан кај цервикалната остеохондроза;
 • еднострана глувост, слабост и вртоглавица - главни симптоми кај малигни неоплазми во мозокот;
 • депресијата и честите промени во расположението се карактеристични за таквите процеси во женското тело како менструација, менопауза, бременост во првите три месеци. Во овие случаи, често е причина за губење на свеста;
 • промена на крвниот притисок.

Во повеќето случаи, намалување на интензитетот на горенаведените симптоми ќе им помогне на апчиња за вртоглавица, но тоа не значи дека треба да ја одложите посетата на лекар.

Ваквите симптоми се само почетна манифестација на одредени болести, но ако пациентот ги има следните симптоми, веднаш треба да се пренесат во здравствена установа:

 • сериозна вртоглавица, придружена со слабост во долните и горните екстремитети, до степен до кој лицето не може да оди или да држи одредени предмети;
 • со хипертензија или дијабетес мелитус, продолжена вртоглавица може да предизвика кома или криза ;
 • губење на свеста, особено ако во времето на падот човек ја повреди главата;
 • зголемување на телесната температура до четириесет степени;
 • чести напади на повраќање, повеќе од пет пати на ден;
 • постојана вртоглавица - може да се смета како таква, ако не е можно да се ослободи од него на било кој начин во рок од еден час.

Се смета дека е погрешно дека вртоглавица се јавува поради прекумерен низок или висок крвен притисок - во некои случаи, освен кај постарите, вртоглавица може да се појави при нормален притисок.

Дијагностика

Колку порано лицето бара медицинска помош, толку полесно ќе биде да се третира коморбидната состојба. За да се дијагностицира пациентот, потребно е да се консултираат со такви лекари како невролог , општ лекар , отоларинголог , окулист , специјалист за заразни болести , кардиолог . Ова е неопходно за да се изврши сеопфатно испитување на пациентот, бидејќи вртоглавица е карактеристична за многу болести од различни области на медицината. Покрај тоа, пациентот треба:

 • да обезбеди целосни информации до лекарот за изразување на првите симптоми, интензитетот и зачестеноста на нивната манифестација;
 • се подложени на испит за присуство на невролошки патологии;
 • крвен тест за лабораториски испитувања. Ова се прави со цел да се идентификуваат внатрешните воспалителни процеси, бидејќи вртоглавица и слабост се често симптоми на инфекции;
 • да се испита за да се утврди јачината на слухот и видот.

Покрај тоа, постојат голем број на хардверски студии кои откриваат абнормалности во внатрешните органи или во мозокот. Овие методи вклучуваат:

Електроенцефалографија (ЕЕГ)
 • Ултразвук на артериите кои го снабдуваат мозокот со крв. Со помош на истражувањето, можно е да се утврди стеснувањето или неразвиеноста на артериите;
 • МНР - се спроведува за детална студија за структурата на мозокот, како и за откривање на можното присуство на тумори на рак;
 • Х-зраци и на целата 'рбетот и на цервикалниот' рбет;
 • тестови за одредување на функционирањето на вестибуларниот апарат;
 • ЕЕГ - регистрација на сигнали спроведени од мозочните клетки.

По дополнителни консултации со неврохирург и невролог, лекарот што го посетува го избира најефективниот третман - поединечно за секој пациент.

Третман

За појава на сериозни вртоглавица и слабост дома или во услови на работа, треба да научите за принципите на прва помош:

 • веднаш мора да заземете седечка положба;
 • обидете се да се фокусирате на еден предмет;
 • се ослободи од тесна облека;
 • обезбеди проток на свеж воздух во собата;
 • не вршете ненадејни движења на главата и вратот;
 • поставување на ладни облоги на челото.

Сите овие активности мора да ги врши самиот пациент или лице во близина. По нормализирањето на состојбата, веднаш одете во клиниката или телефонирајте дома.

Апсолутно во сите случаи, главната цел на третманот е да се елиминираат симптомите на истовремена болест или невролошки нарушувања. Во основа, пациентите се пропишани:

 • антихистамински лекови;
 • транквилизери или седативи - за нормализирање на емотивната позадина и ублажување на анксиозноста;
 • лекови против чести повраќање и постојана гадење;
 • лекови насочени кон подобрување на протокот на крв во вестибуларниот апарат и подобрување на исхраната на мозокот;
 • лекови кои придонесуваат за нормализирање на крвниот притисок, дури и во случаи кога вртоглавица е забележана при нормален притисок;
 • антибактериски или антивирусни средства за воспаление на увото;
 • хормонални лекови.
Препораки за третман на вртоглавица

Хируршката интервенција е индицирана само во случаи кога, според резултатите од истражувањето, во мозокот се откриени малигни неоплазми, како и во патологии на артериите кои обезбедуваат проток на крв во овој орган.

Одделно, вреди да се истакне третманот на вртоглавица кај жени кои носат дете, бидејќи не смее да се користат сите лекови. Во такви случаи, мора да следите едноставни правила:

 • рационализирајте дневна рутина, оставете доволно време за одмор;
 • ограничување од било која физичка активност;
 • не ја менуваат позицијата на телото;
 • поминат многу време на свеж воздух;
 • редовно се подложуваат на испитување од страна на акушер-гинеколог.

Ако поради некоја причина лицето не може да земе лековити супстанции или таблети за вртоглавица, можете да користите традиционални методи на терапија, но само по претходна консултација со вашиот лекар. Овој третман вклучува рецепти од:

 • есенцијални масла, како што се рициново, морско млеко и смрека. Таквата мешавина може да ги подмачкува храмовите, областите над веѓите, зад ушите, задниот дел од главата, ивицата на усните и носот, да закопуваат во ушите;
 • тинктури глог, дива роза и мајчина ражда;
 • Пеперминт, липа и божур корен - се користат во форма на чај;
 • свеж морков и цвекло;
 • лушпа на магдонос и детелина;
 • собирање на нане, мелем од лимон и липа;
 • ѓумбир чај;
 • калинка - го подобрува протокот на крв;
 • морско кале кое содржи голема количина на јод и фосфор, што го подобрува функционирањето на вестибуларниот апарат.

Превенција

Превенција на честа и силна вртоглавица е:

 • придржување кон здрав начин на живот;
 • намалување на додавањето на сол во садовите;
 • ограничување на пијалоци кои содржат кофеин;
 • урамнотежена исхрана, која мора да се збогати со витамини и хранливи материи;
 • трошење многу време во свеж воздух;
 • вршење умерено физичко напрегање;
 • избегнување колку што е можно стресни и возбудливи ситуации;
 • мазни движења на главата и вратот;
 • подобрување на квалитетот на спиењето со ортопедски душеци;
 • земање апчиња за вртоглавица и движење болест во транспортот;
 • контактирање на лекар при првите симптоми на недостаток на координација;
 • навремена регистрација на бремена жена кај акушер-гинеколог;
 • превентивни прегледи во здравствена установа најмалку двапати годишно.

Сподели го овој напис:

"Вртоглавица" се забележува кај заболувања:

Синдром на повлекување е комплекс на различни нарушувања (најчесто на дел од психата) што се јавува на позадината на остриот прекин на внесот на алкохол, дрога или никотин во телото по продолжената употреба. Главниот фактор што го предизвикува ова нарушување е обидот на телото самостојно да ја достигне државата, која беше со активна употреба на една супстанција.

...

Мозочниот апсцес е болест која се карактеризира со ограничена акумулација на гноен ексудат во мозокот. Обично, гнојна маса во мозокот се појавува кога телото има место за инфекција лоцирано надвор од границите на централниот нервен систем. Во некои клинички ситуации, неколку лезии со гноен содржина може да се формираат во мозокот одеднаш. Оваа болест може да се развие кај луѓе од различни возрасни групи. Најчесто ова се должи на траума на черепот.

...

Заб апсцес - акутно гноен воспаление, кое е локализирано во коренот на забот. Оваа болест често се нарекува флукс. Причините за патологијата се сите видови на бактерии, кои, продирајќи во коренот, се размножуваат и предизвикуваат воспаление, кое понатаму може да доведе до супурација. Во напредни случаи, сепса се развива.

...

Апсцесот на црниот дроб е процес на формирање на гној наполнета празнина во паренхимот на органот поради воведување на пиогена микрофлора во него. Причините кои предизвикуваат оваа болест може да бидат и бактерии и протозои. Ако се воведат бактерии, се развива бактериски апсцес на црниот дроб, а ако се развијат амеби и други протозои, се јавува абебен црн апсцес.

...

Агорафобијата е болест од невротичниот спектар, која спаѓа во групата на вознемирени фобични нарушувања. Карактеристична манифестација на патолози е стравот да се биде на јавни места и на отворени простори. Вреди да се напомене дека агорафобијата вклучува не само стравот од отворен простор, туку и стравот од отворени врати, стравот од присуство на голем број луѓе. Обично, чувството на паника кај некое лице произлегува од фактот дека тој нема можност да засолниште на безбедно место за него.

...

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...

Аденомиозата (или внатрешната ендометриоза) е болест на матката, при што ендометриумот, дејствувајќи како внатрешна мукозна мембрана на нејзината обвивка, почнува да расте во други слоеви на органот. Во својата специфичност, аденомиоза, чии симптоми се состојат од пролиферација на ендометријалните клетки надвор од матката, е бенигна системска болест.

...

Акрофобијата е болест што се карактеризира со страв од височина. Во овој случај, едно лице може да почувствува вртоглавица, гадење и повраќање, а во некои, моторните реакции се вознемирени, па дури и ступор. Различни луѓе предизвикуваат оваа состојба поради различни причини, степенот на манифестација е исто така различен. Но, во сите случаи - ова е голем непријатност за некоја личност. Едно лице не може да се бори со таква патологија самостојно, затоа му треба помош од квалификуван лекар.

...

Интоксикација со алкохол е комплекс на нарушувања во однесувањето, физиолошки и психолошки реакции кои обично почнуваат да напредуваат по пиење високи дози на алкохол. Главната причина е негативното влијание врз органите и системите на етанол и неговите распаѓање производи, кои не можат да бидат отстранети од телото за долго време. Оваа патолошка состојба се манифестира со недостаток на координација на движењата, еуфорија, дезориентација на ориентацијата во просторот, губење на вниманието. Во тешки случаи, интоксикација може да доведе до кома.

...

Алергиската уртикарија се смета за прилично честа болест на кожата која се дијагностицира кај луѓе, без оглед на полот и возрасната група. Најчесто се јавува во акутна форма, поретко станува хронична.

...

Во глобална синтеза, алергијата е болест која, за жал, се манифестира не само во пролетта на масовно цветање. На пример, алергија на студ, чии симптоми се значително различни од симптомите на друг вид на алергиска реакција, се појавува, како што веројатно претпоставувате, со доаѓањето на ладно време. Покрај тоа, ако сте алергични на студ - повеќе од вистинската болест, тогаш во време на потопло исто така ќе треба да ги земете во предвид факторите кои придонесуваат за нејзината манифестација, избегнување на хипотермија и пливање во ладна вода.

...

Алдостеронизмот е патолошки процес во ендокриниот систем, најчесто со секундарна природа. Во повеќето случаи, патологијата се должи на туморскиот процес во надбубрежниот кортекс, но не се исклучуваат други етиолошки фактори.

...

Анасарка е патолошки процес, кој се карактеризира со акумулација на течност во поткожното ткиво, кое надворешно ќе се манифестира во форма на едем. Во повеќето случаи, тоа не е независна болест, туку се развива против позадината на другите патолошки процеси во телото.

...

Ангиосаркомот (синхрониум хемангиоендотелиом) спаѓа во категоријата на најредок малигните неоплазми, која вклучува модифицирани клетки на крвните садови на циркулаторниот или лимфниот систем. Посебни карактеристики - висок степен на малигнитет на туморот и голема веројатност за хемангиом.

...

Ангиотрофнеурозата е колективен концепт кој вклучува вазомоторна и трофична инервација на ткивата и органите. Оваа болест е дијагностицирана и кај жените и кај мажите, меѓутоа во првите се открива 5 пати почесто. Ризичната група вклучува луѓе од 20 до 50 години.

...

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...

Анемија на Минковски-Шауфард (наследна микросфероцитоза, микросфероцитна анемија) е вид на анемија во која уништувањето на црвените крвни клетки се јавува побрзо од нивниот животен циклус. Овој патолошки процес е можен поради интрацелуларни дефекти на црвените крвни клетки. Преваленцата на оваа болест е прилично голема - 80% од сите случаи на анемија.

...

Анемија кај деца е синдром кој се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин и концентрацијата на црвените крвни клетки во крвта. Најчесто, патологијата се дијагностицира кај деца до три години. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да влијаат на развојот на таквата болест. Ова може да влијае на надворешните и на внатрешните фактори. Покрај тоа, не ја исклучува можноста за влијание на несоодветната бременост.

...

Анисокоријата е патолошки процес на офталмолошка природа, во која еден ученик станува поголем од другиот. Таквиот феномен, ако постои мала разлика помеѓу големината на учениците, е бениген по природа и доста често е конгенитален. Во сите други случаи, анизокоријата е последица на одредени етиолошки фактори.

...

Кимомерли аномалија е патолошки процес во кој се формира дополнителен лак во цервикалниот прешлен. Ова доведува до развој на синдром на компресија, оштетена координација на движењата, мускулна слабост и други нарушувања на телото.

...

Аномалија на Ебштајн (аномалија на Ебштајн, Епштајн аномалија) е дефект на срцето што се случил на ниво на феталниот развој. Болеста е дека постои намалување на волуменот на празнината на десната комора во однос на позадината на зголемување на празнината на десниот атриум.

...

Анорексијата подразбира посебен синдром во различни форми на нејзина манифестација, која се јавува под влијание на одреден број причини и се манифестира во апсолутно отсуство на апетитот на пациентот, без оглед на фактот дека постои објективна потреба за исхрана за самиот организам. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

...

Антропофобија (син човечка фобија, страв од големи толпи луѓе) - нарушување, суштината на која лежи во паника стравот од поединци, што е придружено со опсесивна идеја да се изолираат од нив. Оваа болест треба да се разликува од социјалната фобија, во која постои страв од голем број луѓе. Во случаи со оваа болест, бројот на лица не е важно, главната работа е дека секој е непознат за пациентот.

...

Аортна инсуфициенција е патолошки процес во срцето, кој се карактеризира со нецелосно преклопување на аортниот отвор со митрални валвуларни летоци. Ова значи дека меѓу нив се формира јаз, што, пак, води до прелевање на крвта во левата комора. Се протега, што го прави полошо да ги извршува своите функции. Оваа болест е втора најчеста болест на срцето и често е придружена со стеснување на аортата. Инсуфициенцијата на аортната валвула почесто се дијагностицира кај мажи отколку кај женките. Во зависност од факторите на појавата, ова нарушување може да биде примарно и секундарно. Затоа развојните фактори се вродени патологии или болести.

...

Аортна стеноза е патолошки процес кој води до стеснување на аортата во областа на вентилот. Како резултат на тоа, е нарушен природниот одлив на крв од комората. Овој тип на болест се однесува на злото на кардиоваскуларниот систем. Во отсуство на навремен третман, можно е развој на сериозни компликации, до смртоносен исход. Патологијата е забележана дури и кај новороденчињата. Конзервативниот третман за таков дефект речиси никогаш не се користи. Најчесто се врши замена на аортната валвула.

...

Апластична анемија е крвно нарушување карактеризирано со намалување на хематопоетската функција на коскената срцевина и намалување на производството на крвни клетки. Оваа патологија е ретка, но има тежок тек и во многу случаи води до смрт на пациентот.

...

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

...

Аритмијата имплицира сите оние состојби во кои се менуваат секвенците на отчукувањата на срцето, нивната фреквенција и сила, како и ритамот. Аритмија, чии симптоми се јавуваат како резултат на кршење на главните функции карактеристични за срцето (спроводливост, возбудливост, автоматизам), во едно име е генерализирана верзија на патологијата, што значи какви било промени во срцевиот ритам кои се разликуваат од стандардниот синусен ритам.

...

Аритмијата кај децата е различна етиологија на нарушувања на срцевиот ритам, која се карактеризира со промена на фреквенцијата, регуларноста и редоследот на срцеви контракции. Однадвор, аритмијата кај децата се манифестира во форма на неспецифична клиничка слика, што всушност доведува до задоцнета дијагноза.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.