Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Главоболка

Главоболката е вообичаен симптом на неспецифичен карактер, кој се манифестира во форма на болни сензации од различна природа во подрачјето на главата, честопати го дава на вратот. Невозможно е да се игнорира таков патолошки процес, бидејќи тоа може да биде знак за развој на опасна по живот болест. Треба да се забележи дека оваа состојба може да биде предизвикана од било каква болест, во патогенезата од која има ефект врз болките рецептори на човечкото тело. Рекурентноста и краткорочното појавување на таков симптом не е секогаш причина за одење во лекар, додека честите главоболки бараат итна медицинска интервенција.

Етиологија

Следниве главоболки можат да бидат причини за главоболка:

Покрај тоа, често се забележува главоболка за време на бременоста, што е предизвикано од промени во работата на телото и зголемување на оптоварувањето на некои системи.

Треба да се забележи дека ова не се сите етиолошки фактори во кои постои цефалолгија. Во секој случај, ако некое лице е загрижено за честите главоболки, треба да се консултирате со лекар и да не земате лекови самостојно. Многу е веројатно дека овој симптом е еден од знаците на клиничката слика на одредена болест. Игнорирањето на овој фактор може да доведе не само до развој на компликации, туку и до смрт.

Не треба да заборавиме дека е можна главоболка од прекумерна работа, прекумерна работа или недостаток на сон. Во овој случај, едноставно треба да го ревидирате вашиот режим и да направите соодветни прилагодувања. Инаку, евентуален развој на истовремени болести.

Класификација

Според меѓународна класификација МКБ-10, во зависност од етиологијата, главоболката е поделена на две групи:

 • основно;
 • средно.

Следните подвидови припаѓаат на примарната група:

 • тензија главоболка (окципитална невралгија, мускули на вратот претерана, психосоматика);
 • разни видови на мигрена (во овој случај поврзана е гадење);
 • кластерна главоболка или зрак.
Видови на главоболка

Секундарните видови на цефалгија можат да се припишат на оние кои се резултат на одреден патолошки процес или механички ефект (шок, траума). Во принцип, можеме да ги разликуваме следниве фактори:

 • пост-трауматска цефалгија или повреди на грлото на матката;
 • васкуларна патологија во главата и вратот;
 • интракранијална патологија;
 • долгорочна употреба на одредени лекови или остри отфрлања на лекови;
 • заразни или вирусни заболувања;
 • симптоматски, кои се предизвикани од болести на респираторниот тракт, усната шуплина (на пример, тешка забоболка може да предизвика главоболка во подрачјето на храмовите и да им даде на очите и ушите).

Во такви случаи, третманот треба да го препише само лекарот, земајќи ја предвид не само целокупната клиничка слика, туку и патогенезата на основната причина.

Симптоматологија

Дополнителни знаци на клиничката слика ќе зависат од етиологијата на болеста која го предизвикала овој симптом. Сепак, треба да се каже дека секој тип на цефалгија има свои карактеристични карактеристики. Во принцип, може да се идентификуваат следниве симптоми:

Најчестата тензија главоболка, која ги има следните карактеристики:

 • забележани во челото, задни и темпорални области;
 • има наклонет карактер, постои чувство на образец кој го заостри челото;
 • непријатните сензации се долги во времето.

Покрај овие знаци, тензичната главоболка може да има и такви дополнителни симптоми кои се предизвикани од човечката состојба:

Кластерот главоболка е најчеста кај мажите. Клиничката слика во овој случај е како што следува:

 • еднострана природа на болка (главоболка во челото или храмот, често му дава на вратот);
 • кратката природа на болката - не повеќе од 5 минути;
 • напади 5-6 пати на ден.
Знаци на главоболка на кластер

Треба да се напомене дека таквите напади можат да бидат толку силни што може да се развие болен шок. Таквите симптоми на главоболка бараат итна медицинска помош.

Често се појавиле болки во мигрена. Во овој случај, следена е следната клиничка слика:

 • болка во главата;
 • времетраење на болка до 72 часа;
 • гадење , понекогаш со повраќање;
 • нетолеранција на светли и гласни звуци;
 • раздразливост;
 • несоница

Во некои случаи, главоболка во задниот дел од вашата глава може да му наштети. Треба да се забележи дека лекарите ја идентификуваа манифестацијата на таква локализација во хипертензија .

Севкупната клиничка слика може да биде дополнета со специфични знаци, во зависност од тоа што точно предизвикало развој на таков симптом.

Дијагностика

Дијагностичките мерки ќе зависат од општата состојба на пациентот и проценетиот етиолошки фактор. Прво, детален физички преглед се врши со појаснување на општата историја. Општо земено, дијагностичката програма може да ги вклучува следниве лабораториски и инструментални испитувања:

Дополнителни дијагностички методи ќе зависат од локализацијата на ГБ, севкупната клиничка слика и историја на пациентот.

Третманот го пропишува само лекар, по точна дијагноза и идентификација на етиологијата на развојот на овој патолошки процес. Неовластената употреба на лекови во случај кога секој ден главоболка, не е строго препорачлива. Ова може да доведе не само до развој на сериозни компликации, туку и до замаглена клиничка слика, што ја комплицира понатамошната дијагноза и може да доведе до неефективен третман.

Третман

Третманот на главоболка зависи не само од основната причина за болеста, туку и од неговата локализација. Значи, главоболка за време на бременоста сугерира минимум лекови, бидејќи тоа може да му наштети на здравјето на детето.

Не-лек за лекување на главоболка

Традиционалните лекови против болки може да се користат само за повремени главоболки од напнатост, замор и слични фактори. Во сите други случаи, неопходно е да се елиминира основната причина, а не самиот симптом.

Главоболка во вратот може да укаже на висок крвен притисок. Во овој случај, лекарот може да препише лекови за да ги стабилизира индикаторите за притисок.

Во принцип, програмата за лекување се заснова на следните аспекти:

 • ако грбот на главата боли, користете антихипертензивни лекови и препарати за нормализирање на тонот на артериските крвни садови. Исто така, лекарот може да пропише физиотерапевтска процедура;
 • лекови за мигрена главоболки се пропишуваат строго индивидуално, како и за тензии главоболки;
 • ако заточениот дел од главата и темпоралниот регион болат, може да се користат нестероидни антиинфламаторни лекови со аналгетски ефект;
 • со главоболка, која е предизвикана од невралгија , се пропишуваат карбамазепин и неговите аналози.

Списокот на апчиња за главоболка, дозирање, режим и времетраење на нивниот прием може да се препише само од лекарот кој го посетува. Неовластената употреба на лекови, во овој случај, е неприфатлива, бидејќи тоа може да доведе до сериозни последици.

За краткотрајно отстранување на главоболки користете Парацетамол. За поинтензивни главоболки, No-shpa може да се користи.

Како да се ослободите од главоболка може да му се каже на лекарот по испитувањето и точна дијагноза. Што се однесува до нетрадиционалните методи на лекување, може да се користат народни лекови за главоболка, но само како додаток на главниот тек на третманот или како превентивна мерка.

Превенција

Бидејќи силната цефалгија не е независна болест, но неспецифичен симптом, нема специфични методи на превенција. Меѓутоа, за да се спречат болестите, во клиничката слика за која постои овој симптом, во пракса треба да се примени следново:

 • целосна и навремена храна;
 • елиминација на лоши навики, вклучувајќи злоупотреба на алкохол и тутун;
 • навремено и целосно лекување на сите заболувања;
 • систематско донесување на рутинска инспекција кај специјализирани медицински специјалисти;
 • избегнување на стрес, нерви и слични психолошки нарушувања.

Покрај тоа, не треба да се започне со само-лекување, бидејќи ова е полн со сериозни последици, а смртта не е исклучок.

Ако има симптоми на горенаведените болести и постојана главоболка, веднаш треба да побарате медицинска помош.

Сподели го овој напис:

"Главоболка" се забележува кај болести:

Синдром на повлекување е комплекс на различни нарушувања (најчесто на дел од психата) што се јавува на позадината на остриот прекин на внесот на алкохол, дрога или никотин во телото по продолжената употреба. Главниот фактор што го предизвикува ова нарушување е обидот на телото самостојно да ја достигне државата, која беше со активна употреба на една супстанција.

...

Мозочниот апсцес е болест која се карактеризира со ограничена акумулација на гноен ексудат во мозокот. Обично, гнојна маса во мозокот се појавува кога телото има место за инфекција лоцирано надвор од границите на централниот нервен систем. Во некои клинички ситуации, неколку лезии со гноен содржина може да се формираат во мозокот одеднаш. Оваа болест може да се развие кај луѓе од различни возрасни групи. Најчесто ова се должи на траума на черепот.

...

Заб апсцес - акутно гноен воспаление, кое е локализирано во коренот на забот. Оваа болест често се нарекува флукс. Причините за патологијата се сите видови на бактерии, кои, продирајќи во коренот, се размножуваат и предизвикуваат воспаление, кое понатаму може да доведе до супурација. Во напредни случаи, сепса се развива.

...

Белодробниот апсцес е неспецифична инфламаторна болест на респираторниот систем, како резултат на прогресијата на која се формира празнина со тенки ѕидови во белите дробови, во која содржи гноен ексудат. Оваа болест почесто започнува да се развива ако се изврши инфериорни третмани на пневмонија - на местото на белите дробови постои топење проследена со некротизација на ткивото.

...

Апсцесот на црниот дроб е процес на формирање на гној наполнета празнина во паренхимот на органот поради воведување на пиогена микрофлора во него. Причините кои предизвикуваат оваа болест може да бидат и бактерии и протозои. Ако се воведат бактерии, се развива бактериски апсцес на црниот дроб, а ако се развијат амеби и други протозои, се јавува абебен црн апсцес.

...

Авитаминизата е болна состојба на лице кое се јавува како резултат на акутен недостиг на витамини во човечкото тело. Има пролетна и зима авитаминоза. Нема ограничувања во врска со полот и возрасната група.

...

Аденовирусната инфекција е заразна болест која припаѓа на групата на САРС. Тоа влијае на мукозната мембрана на респираторниот тракт, очите и дигестивниот тракт. Речиси една четвртина од луѓето дијагностицирани со САРС имаат заболување предизвикано од аденовирусите. Аденовирусната инфекција може да влијае на индивидуите, како и на епидемиолошките.

...

Аденовиралниот конјуктивитис е акутна инфекција на мукозната мембрана на окото која се развива како резултат на пенетрација на аденовирусите во неа. Оваа болест е многу заразна, така што лице од било која возрасна група, вклучувајќи ги и децата, може да се зарази.

...

Аденоидитис е воспаление кое се јавува во областа на фарингеалниот тонзил. Процесот на воспаление е инфективен - алергичен по природа, додека аденоититот, чии симптоми се јавуваат по аналогија со воспалителниот процес кој се јавува во ангина, со долг тек и краток третман, може да предизвика појава и последователен развој на срцеви дефекти, болести на бубрезите, органите за варење и други патологии .

...

Аденоидите кај децата е воспалителен процес кој се јавува во фаринџалните крајници и се карактеризира со зголемување на нивната големина. Оваа болест е карактеристична само за деца на возраст од една до петнаесет години, најчести егзацербации се јавуваат во период од три до седум години. Со возраста, овие крајници се намалени во големина, а потоа генерално атрофија. Се манифестира во различни форми и степени, во зависност од факторите и патогените микроорганизми.

...

Аденомот на хипофизата е бенигна неоплазма од тип кој се јавува врз основа на ткивото на жлездата и се наоѓа главно во предниот лобус на хипофизата. Аденом на хипофизата, чии симптоми вклучуваат целиот комплекс на манифестации, само по себе е недоволно проучен феномен во однос на причините за појавата, а карактеристиките на симптомите се директно утврдени со карактеристиките на растот на формирањето на туморот.

...

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...

Аднекситис е еднострано или билатерално воспаление на додатоците, вклучувајќи ја фалопиевите туби и јајниците. Воспалението на овој тип се формира поради ефектите на разни микроорганизми кои можат да се пренесат во акутна или хронична форма. Треба да се напомене дека аднекситисот, чиишто симптоми се доста чести кај жените, идентификување на болеста како една од најчестите во областа на гинеколошки заболувања, се карактеризира со појава на чести рецидиви. Покрај тоа, ова воспаление, по правило, ги зафаќа двата органа одеднаш, а неговата опасност лежи во формирањето на последователна неплодност за секоја петта заразена жена.

...

Аксимизацијата е процес на прилагодување на организмот на нови климатски и еколошки услови. Овој процес е забележан доста често кај децата по неколку дена на море. Симптомите на ова нарушување наликуваат на обичната настинка.

...

Акромегалија е патолошки синдром кој напредува поради хиперпродукцијата на соматотропин од страна на хипофизата по осификација на епифизалната 'рскавица. Оваа болест се карактеризира со патолошки раст на коските, органите и ткивата. Често со оваа болест, екстремитетите, ушите, носот и други работи се зголемуваат. Поради брзиот раст на овие елементи, метаболизмот е нарушен и се зголемува ризикот од развој на дијабетес.

...

Интоксикација со алкохол е комплекс на нарушувања во однесувањето, физиолошки и психолошки реакции кои обично почнуваат да напредуваат по пиење високи дози на алкохол. Главната причина е негативното влијание врз органите и системите на етанол и неговите распаѓање производи, кои не можат да бидат отстранети од телото за долго време. Оваа патолошка состојба се манифестира со недостаток на координација на движењата, еуфорија, дезориентација на ориентацијата во просторот, губење на вниманието. Во тешки случаи, интоксикација може да доведе до кома.

...

Алергиската уртикарија се смета за прилично честа болест на кожата која се дијагностицира кај луѓе, без оглед на полот и возрасната група. Најчесто се јавува во акутна форма, поретко станува хронична.

...

Алергискиот ринитис е патолошки процес кој се карактеризира со чести кивање и чешање во носот. Наспроти позадината на овие клинички манифестации, се јавуваат назални празнења, воспалено грло и назална конгестија. Сите претставени симптоми почнуваат да влијаат врз човечкото тело откако ќе контактираат со носната мукоза со алергени. Преваленцата на оваа болест е 7-30%. И најмногу забележани алергиски ринитис кај деца.

...

Алергиска состојба е зголемена чувствителност која организам поседува, манифестирана во специфична специфична реакција која се јавува како реакција на контактот со одредени елементи кои делуваат како алергени во животната средина. Алергијата на прашина, чии симптоми се нешто пониски, сметаме, е еден од најчестите видови на алергија, и е забележано кај околу 80% од пациентите со дијагноза на бронхијална астма, како и кај 46% со дијагноза на алергиски ринитис и конјунктивитис.

...

Алвеолитис на белите дробови е процес на болест во текот на кој се погодени алвеолите, проследено со формирање на фиброза. Во ова нарушување, ткивото на органот се губи, што не дозволува белите дробови целосно да функционираат и честопати доведуваат до недостаток на кислород. Другите органи во тоа време, исто така, не добиваат целосно кислород, што, пак, го нарушува метаболизмот.

...

Алгоменореа е непријатна болка за влечење во долниот дел на стомакот и лумбалниот регион пред почетокот на критичните денови, која може да трае до крајот на менструацијата. Според МКБ-10, кодот на оваа патолошка состојба е запишан во болничката листа како 94.4 во случај кога прекршокот се манифестира за прв пат. Вторичната манифестација на патологијата е фиксирана како 94.5. Ако ова прекршување има неодредено етиологија, тогаш неговиот код ICD-10 ќе биде снимен како 94.6.

...

Алдостеронизмот е патолошки процес во ендокриниот систем, најчесто со секундарна природа. Во повеќето случаи, патологијата се должи на туморскиот процес во надбубрежниот кортекс, но не се исклучуваат други етиолошки фактори.

...

Аметропија - повреда на прекршувањето на окото, кое се карактеризира со неуспеси во фокусот на светлосни зраци на мрежницата. Нормално, светлосните зраци се фокусирани на мрежницата, кога фокусот е изгубен, тогаш овој процес се јавува зад мрежницата или пред него. Како резултат на тоа, човек го гледа светот околу нас со изобличување, заматен и нејасен.

...

Анасарка е патолошки процес, кој се карактеризира со акумулација на течност во поткожното ткиво, кое надворешно ќе се манифестира во форма на едем. Во повеќето случаи, тоа не е независна болест, туку се развива против позадината на другите патолошки процеси во телото.

...

Болно грло е болест од инфективна природа, како резултат на прогресијата на која се јавува акутна воспаление на крајниците и другите лимфоидни формации на фаринксот. Следниве патогени може да предизвикаат развој на патологија: вируси, бактерии и габи. Во медицинската литература, оваа состојба се нарекува и акутен тонзилит. Вреди да се напомене дека ова е прилично честа болест што може да почне да напредува и кај возрасните и кај децата.

...

Ангина е една од најчестите инфективни болести кај децата, што е предизвикана од стрептококи. Вирусот го инфицира лимфоидното ткиво на фаринксот. Болеста може да предизвика сериозни компликации. Зголемувањето на болеста се забележува во есен-зимскиот период. Развојот на болеста зависи од етиологијата, возраста на детето и општото здравје.

...

Ангиом (црвен крт) - тумор на бенигна природа, кој се состои од лимфни и крвни садови. Најчесто, формацијата се формира на лицето, кожата на трупот и екстремитетите, на внатрешните органи. Понекогаш неговиот изглед и развој може да биде проследен со крварење. Во повеќето клинички ситуации, оваа патологија е конгенитална и се дијагностицира кај новороденчиња во првите неколку дена од нивниот живот.

...

Ангиосаркомот (синхрониум хемангиоендотелиом) спаѓа во категоријата на најредок малигните неоплазми, која вклучува модифицирани клетки на крвните садови на циркулаторниот или лимфниот систем. Посебни карактеристики - висок степен на малигнитет на туморот и голема веројатност за хемангиом.

...

Ангиотрофнеурозата е колективен концепт кој вклучува вазомоторна и трофична инервација на ткивата и органите. Оваа болест е дијагностицирана и кај жените и кај мажите, меѓутоа во првите се открива 5 пати почесто. Ризичната група вклучува луѓе од 20 до 50 години.

...

Angiofibroma е прилично ретка болест која се карактеризира со формирање на бенигна неоплазма која ги вклучува крвните садови и сврзното ткиво. Најчесто патологијата влијае на кожата и назофаринксот, поретко страда базата на черепот. Точните причини за формирање на болеста до денес не се познати, меѓутоа, клиничарите издвоиле неколку теории за можниот механизам на појава.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.