Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дезориентација

Дизориентација е симптом на одредено ментално нарушување или патолошки процес во централниот нервен систем. Во некои случаи, феноменот може да биде краткорочен, како последица на трауматска повреда на мозокот. Нарушувањето се манифестира во неможноста на едно лице да се идентификува како личност, да ја одреди својата општествена положба, времето во кое се наоѓа. Доста често, овој симптом е дијагностициран со органски лезии на мозокот. Ниту еден исклучок не е социјална или просторна дезориентација во случај на прекумерна консумација на алкохол или интоксикација со дрога. Треба да се напомене дека социјалната дезориентација кај децата на помлади предучилишни и училишни возраст е сосема нормален физиолошки процес.

Етиологија

Клиничарите ги идентификуваат следните предиспонирачки фактори за развој на овој симптом:

 • психолошки нарушувања што доведоа до сериозни нарушувања на свеста;
 • чест стрес , тешка нервна напнатост;
 • интоксикација со алкохол или интоксикација со дрога;
 • несакани ефекти на некои лекови, особено за психотропни супстанции (средства за смирување, антидепресиви, седативи);
 • ефектите од зрачењето на телото;
 • ефекти на анестезија;
 • продолжена депресивна состојба.

Одделно, треба да се издвојат патолошки процеси кои во клиничката слика имаат таков симптом како дезориентација:

Алцхајмеровата болест може да доведе до дезориентација во вселената.

Краткотрајната дезориентација на време може да се забележи со силен удар или силен морален шок. Во вакви случаи, многу често, овој симптом е надополнет со конфузија и несвестица .

Еднократната манифестација на таков симптом и краткорочна природа не треба секогаш да се смета како знак на одреден патолошки процес. Сепак, пожелно е консултација со невролог.

Класификација

Во принцип, постојат вакви манифестации на овој симптом:

 • зрачење;
 • професионален;
 • просторно (нарушување на ориентацијата во времето, место);
 • социјална дезориентација.

Од аспект на психологијата, се разликуваат овие видови прекршоци:

 • autopsychic - лажно идентификување на себеси како личност или целосна загуба на самоидентификација;
 • алопсихична - нарушување на ориентацијата во околниот свет;
 • двојно - во овој случај пациентот е истовремено или наизменично во реални и имагинарни услови;
 • вкупна или мешана форма.

Лекарот може да утврди само форма на повреда по испитувањето на пациентот.

Симптоматологија

Следниве се заеднички карактеристики на клиничката слика:

Просторна дезориентација може да се надополни со следните симптоми:

 • неспособноста на едно лице да се идентификува себеси како личност - не може да го именува годината, тековниот месец, земјата или градот во кој се наоѓа, неговите податоци за пасош;
 • чувство на страв и вознемиреност, без очигледна причина;
 • промени во расположението - напади на апатијата може да се заменат со остри напади на агресија.

Треба да се разбере дека таквата човечка состојба може да биде опасна не само за себе, туку и за другите. Затоа, пациентот треба да се земе што е можно поскоро во специјализирана медицинска установа.

Социјалната дезориентација, како по правило, нема изразени знаци на ментално растројство. Сепак, може да се појават следниве специфични карактеристики:

 • едно лице не може точно да го именува своето време, општествена припадност;
 • чувствувајќи вознемиреност во непознатото опкружување.

Кога дезориентираноста на IRR во времето и просторот може да се надополни со следните карактеристики:

Симптоми на васкуларна дистонија

Оваа состојба на пациентот е опасна по живот, така што веднаш треба да побарате медицинска помош. Само-третманот или уште повеќе игнорирање на овој процес е полн со не само сериозни компликации, туку и смртоносен исход, бидејќи нестабилниот крвен притисок може да доведе до мозочен удар и срцев удар .

Дијагностика

Ако постои таков симптом, треба да се консултирате со невропатолог или психотерапевт . Пред сè, лекарот врши физички преглед на пациентот со појаснување на приговорите, анамнеза на живот и болест. За точна дијагноза може да се користат такви лабораториски и дијагностички методи:

 • земање крв за општо и биохемиско истражување;
 • тест за присуство на лекови во телото;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • психотерапевтски тестови.

Точната дијагностичка програма ќе зависи од тековната клиничка слика и општата состојба на пациентот.

Третман

Основна терапија ќе зависи од дијагнозата. Општо земено, мерките за лекување може да вклучуваат следново:

 • обезбедување на одмор на пациентот;
 • исклучување на стрес, прекумерна емоционална стрес;
 • грижа

Што се однесува до терапијата со лекови, може да вклучува употреба на такви лекови:

 • транквилизатори;
 • антидепресиви;
 • седативи;
 • апчиња за спиење;
 • антипсихотици;
 • витамински и минерални комплекси.

Само докторот кој го посетува треба да ја препише дозата, режимот и времетраењето на администрацијата на лекови. Не можете да земате такви лекови без дозвола.

Сподели го овој напис:

"Дизориентација" се забележува кај заболувања:

Ангиопатија - поразот на крвните садови со разни болести, поради што нивното целосно функционирање е нарушено и ѕидовите се уништуваат. Патолошкиот процес може да влијае на различни делови од телото и крвните садови од различни големини - од мали капилари до големи садови. Ако ангиопатија напредува во текот на подолг временски период, таа е полн со развој на неповратни промени во органите во човечкото тело (поради хронично нарушување на снабдувањето со крв).

...

Сини ѓаволи - акутно ментално нарушување предизвикано од продолжено внесување на алкохол. Се карактеризира со тешко нарушување на свеста, заблуди, визуелни и слушни халуцинации, губење на просторната ориентација, агресија. Оваа состојба на пациентот се забележува 2-3 дена по крајот на тешкото пиење. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...

Вестибулопатија е комплекс на симптоми што се јавуваат поради нарушување на вестибуларниот апарат. Состојбата се манифестира со вакви симптоми: тешка вртоглавица, оштетена концентрација, нестабилна одење, прострација. Чувството на срцето на човекот се зголемува, паниката започнува, се појавува гадење, понекогаш повраќаат напади, се менуваат притисоците, постои потење, кожата станува бледа или, обратно, се црвени. Симптоми на вестибулопатија од неспецифична природа, затоа, за точна дијагноза неопходно е да се спроведе сеопфатна дијагноза.

...

Хиперосмоларната кома е компликација на дијабетес мелитус, кој се карактеризира со хипергликемија, хиперосмоларна крв. Се изразува во дехидрација (дехидрација) и отсуство на кетоацидоза. Се забележува кај пациенти постари од 50 години кои имаат инсулин-зависен тип на дијабетес мелитус, може да се комбинираат со дебелина. Најчесто се јавува кај луѓе поради лош третман на болеста или негово отсуство.

...

Деменција со малите тела на Леви (синдром на мали дифузни левичарски тела) е патологија против која се развиваат когнитивни нарушувања. Карактеристика на оваа форма е пристапот на моторни нарушувања. Вреди да се одбележи дека болеста речиси секогаш се случува кај луѓе над 60 години.

...

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...

Зборувајќи за дислексија, важно е да се забележи дека во моментов не постои универзално прифатена дефиниција на оваа болест, додека Меѓународното здружение за дислексија сеуште дава свое толкување. Значи, дислексијата, чии симптоми лежат во неможноста на точноста и брзината на препознавање на зборовите, декодирањето и правописот, е специфичен вид на инвалидност во учењето. Овој тип на тежина има невролошка природа и е поврзан со инфериорноста што ја имаат фонолошките компоненти на јазикот.

...

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...

Руптура или перфорација на оштетувањето на тапанчето - мембрана поради изложеност на голем број негативни фактори. Под влијание на механички, физички, хемиски или термички причини се создава јаз, поради што е оштетена способноста на едно лице целосно да ги слуша звуците. Понекогаш постои независна реставрација на мембраната, но само со мало оштетување. Во случај на потешка траума, може да остане лузна и во особено тешки ситуации, секое нарушување на интегритетот може да доведе до губење на слухот.

...

Хепаталната кома е последната фаза на прогресија на хепаталната инсуфициенција, придружена со нарушувања на централниот нервен систем. Оваа патологија се јавува како резултат на влијанието на општата состојба на телото од разни видови на интоксикација, како и цироза или орган кој умира.

...

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

...

Рабдомиолизата е синдром кој се развива на позадината на оштетувањето на скелетните мускули, што е поврзано со појавата во крвта на голема количина на слободен миоглобин. Особеноста на оваа болест е тоа што може да се развие речиси незабележливо за луѓето.

...

Поделената личност како психолошки термин постои долго време. Тој е познат на сите, и покрај тоа, ликот на поделбата, чии симптоми се манифестираат во појавата на второ лице кај пациент (и поголем број од нив), а исто така и во реализација на нив како две или повеќе различни поединци, не предизвикува многу изненадување. Во меѓувреме, особеностите на оваа држава не се познати на сите, па затоа постои изјава за фактот дека повеќето луѓе едноставно прават погрешно толкување.

...

Руптурата на спленици е опасна состојба која бара итна медицинска интервенција. Поради одредени причини, постои руптура на капсулата на органот, што доведува до сериозни последици. Вреди да се напомене дека оваа состојба може да се појави не само поради механичка повреда. Нема ограничувања во однос на полот и возраста. Руптурата на слезината може да се појави кај деца и кај возрасни (кај деца, патологијата е потешка).

...

Симптоматска епилепсија е честа невролошка болест која има хроничен тек и се манифестира во форма на конвулзивни пароксизми. Ова е секундарна форма (не конгенитална), поради повреда на електричната спроводливост помеѓу невроните поврзани со различни мозочни лезии.

...

Lyell-ов синдром е алергиски дерматит, во кој постои булозна лезија на кожата и мукозните мембрани. Покрај тоа, општата состојба на лицето брзо се влошува. Лиел-ов (Lyell) синдром се нарекува и малигнен пемфигус или токсична епидермална некролиза.

...

Синдром на Reye (Reye-ов синдром) - акутна енцефалопатија, откажување на црниот дроб, придружена со оштетување на црниот дроб. Патологијата е опасна по живот. Рејевиот синдром кај деца се јавува претежно до 16 години. Кај возрасните, патолошкиот процес ретко се дијагностицира. Тоа е предизвикано со земање лекови кои содржат ацетилсалицилна киселина за време на третманот со АРВИ.

...

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.