Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Често трепкање

Честите трепкања - е симптом кој се изразува против позадината на разни болести. Може да се случи во апсолутно секој човек, без оглед на возраста или полот. Најчеста причина за чести трепкања е туѓ објект во окото. Покрај тоа, постојат неколку болести поврзани со оваа манифестација. Треба да се напомене дека изворот на главниот симптом кај дете и возрасен може да се разликува.

И покрај фактот дека станува етиолошки фактор, честото трепкање на очите ќе биде надополнето со фотофобија , црвенило на склерата и кожата кои ги покриваат органите на видот, зголеменото кинење и чешање. Покрај тоа, клиничката слика ќе биде надополнета со специфични симптоми на провокатор на болеста.

Офталмолог ќе биде одговорен за примарниот преглед на пациентот, кој може да препорача да се консултира со други лекари, како специјалист за алергија или заразни болести.

За да се ослободи од главната карактеристика, доволно е да се применат конзервативни терапии, особено капки за очи, традиционална медицина и специјални вежби. Хируршката интервенција не е соодветна.

Етиологија

И покрај фактот дека причините за чести трепкања кај возрасните и децата се прилично мали, сите тие се поделени во неколку групи:

 • првата е офталмолошка патологија;
 • вториот е болести кои не се поврзани со органот на видот;
 • третиот е безопасен предиспонирачки фактор.

Првата категорија, предизвикувајќи чести трепкачки движења, вклучува:

Најчесто, честите трепкања предизвикуваат странец да влезе во окото.

Патолошки процеси кои не се поврзани со офталмологија, кои влијаат на честото трепкање кај возрасните, можат да бидат претставени со:

Честите трепкања кај децата може да бидат предизвикани од:

 • преголема доза на лекови;
 • продолжено влијание на стресни ситуации;
 • нервен крлеж ;
 • алергии;
 • микротраума за очи;
 • генетска предиспозиција;
 • болести кои доведуваат до намалување на визуелната острина, што исто така подразбира и фактот дека децата често трепкаат;
 • пресушување на корнеата;
 • контузии ;
 • повреда на функционирањето на органите на видот.

Физиолошки причини кои немаат патолошка основа, што доведува до чести трепкања:

 • злоупотреба на лоши навики;
 • ефектот на силна светлина врз очите;
 • замор;
 • долга работа на компјутер или долго гледање телевизија;
 • банален недостаток на сон;
 • читање на лошо осветлено место;
 • сув воздух во станбен или деловен простор;
 • ефектите на ветерот врз органите на видот;
 • израз на емоции, како што се гнев или огорченост, раздразливост или изненадување;
 • физички замор.
Долгата работа на компјутерот предизвикува чести трепкања, што не е патологија

Во секој случај, без оглед на фактот дека станува провокатор на држава во која честопати трепка возрасен или дете, потребна е квалификувана помош. Само-лекувањето треба да биде целосно исклучено, бидејќи понекогаш може да го влоши проблемот.

Симптоматологија

Честото трепкање на очите многу ретко дејствува како прва или единствена клиничка манифестација. Во повеќето случаи, главната опција ќе биде дополнета:

 • фотофобија;
 • чешање и горење во органите на видот;
 • синдром на болка во едно или двете очи;
 • црвенило на склерата и кожата што ги покрива очите;
 • оток на кожата во областа на погодениот сегмент;
 • обилно кинење;
 • намалување на визуелната острина, што се изразува во појавата на "goosebumps" пред очите или во неодреденоста на сликата;
 • губење на трепките;
 • нистагмус ;
 • појава на точки на склера - често изразени во конјунктивитис;
 • грчеви на очните капаци.

Ако причината за честите движења на очите е алергија, тогаш придружните симптоми ќе бидат:

Во ситуации кога возрасните и децата често трепкаат во позадина на не-офталмолошки проблеми, манифестациите карактеристични за одредена болест ќе ја формираат основата на клиничката слика. На пример:

Треба да се има на ум дека ова се само главните симптоми кои можат да се појават кај дете или возрасен, наспроти позадината на провокативната патологија, што доведе до фактот дека лицето почна често да трепка.

Дијагностика

Офталмолог може да ја утврди причината и да пропише соодветен третман за чести трепкања, но само во ситуации каде што главниот симптом бил предизвикан од очни болести. Инаку, клиничарот може да спроведе само примарен преглед и да го упати пациентот за консултации кај невролог , неврохирург , алерголог , специјалист за заразни болести и други специјалисти од потесни области на медицината.

Дијагностика може да вклучува:

 • проучување на историјата на болеста;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • темелно испитување на очите со офталмолошки инструменти;
 • детално истражување на пациентот - ова ќе му помогне на лекарот да направи комплетна симптоматска слика;
 • општ клинички тест за крв;
 • алергиски тестови.

Во зависност од утврдениот етиолошки фактор, комплексот на дијагностички мерки може да се разликува.

Третман

За да се справи со честото трепкање, конзервативните терапии се доволни.

Најчесто препишани како локални лекови:

 • "Феназепам";
 • Баклофен;
 • Клоназепам;
 • "Паркопан";
 • Phenibut;
 • "Циклодол".

Сепак, третманот со лекови е ефикасен само во 30% од случаите. За да се постигне позитивен резултат, потребен е интегриран пристап, вклучувајќи:

 • физиотерапија;
 • посебни вежби за видни органи кои ги препорачува лекарот што посетува;
 • традиционалната медицина - може да се користи само по одобрување од страна на лекарот.

Горенаведените методи на третман имаат за цел да го излечат само главниот симптом, а не провокационата болест.

Превенција и прогноза

Возрасните и децата да избегнуваат честа трепкачка потреба:

 • намалување на времето за работа со компјутер или гледање телевизија - ако тоа не е можно, тогаш користете специјални заштитни очила;
 • избегнувајте физички и емоционален замор;
 • спие доволно време;
 • обезбеди комплетен одмор на очите;
 • спречување на повреда на органите на видот;
 • навремено лекуваат болести кои предизвикуваат таква активност на очите;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен превентивен преглед.

Ако честото трепкање не е резултат на одредена болест, прогнозата ќе биде поволна. Во спротивно, не треба да заборавите дека може да се формираат компликации од основната болест, на пример, слепилото може да биде последица на конјунктивитис.

Сподели го овој напис:

"Често трепкање" се забележува кај заболувања:

Хиперкинеза е несвесна, спонтано движење на мускулите. Патологијата има поинаква локализација, произлегува како резултат на нарушувања во работата на централниот и соматскиот нервен систем. Оваа болест нема јасни ограничувања во однос на возраста и полот. Хиперкинезата се дијагностицира дури и кај децата.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.