Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Големи уши

Големите уши, кои можат да бидат изненадувачки, не се само одреден естетски проблем, туку и симптом на одредени болести. Големите уши, особено, подразбираат зголемување на големината на надворешниот дел на увото, односно на ауриката. Овој феномен има свој медицински термин - макроти. Големите уши, само естетски проблем, во меѓувреме можат да предизвикаат појава на комплекси кај некоја личност, особено во адолесценцијата, кога ова дополнително може да биде придружено со исмевање на врсници.

Мажите, необично, особено е тешко да се има таков "дефект", бидејќи за разлика од жените, за да се сокријат големи уши, не секој е подготвен така што расте косата до доволно долг за да ја скрие. Отопластијата, метод за исправување на арикулите, може да биде решение за естетскиот проблем поврзан со големи уши.

Во некои случаи, големите уши можат да бидат како манифестација на болести, поточно, како карактеристична надворешна карактеристика на пациентите. Ова особено се однесува на микроцефалијата, во која, меѓу другите симптоми, постои и зголемување на аурикули. Поради ова, можеме да ја претпоставиме релевантноста на оваа болест, што е точно, не е примарен знак, бидејќи нејзината основа, пред сè, е намалена черепа со нормален развој на остатокот од телото, во согласност со рамката на кореспонденција на одредена возраст на пациентот.

Сподели го овој напис:

"Големи уши" се забележани кај заболувања:

Микроцефалијата е патологија дијагностицирана кај деца во кои черепот е намален на значителна големина, што влијае на големината на мозокот. Тој, пак, исто така е предмет на соодветно намалување на таквите промени. Микроцефалијата, чии симптоми се манифестираат во форма на овие промени, се комбинира со нормалната големина на остатокот од телото, но повторно, поради истовремени промени во мозокот, се карактеризира со ментална инсуфициенција на пациентот, кој се манифестира на еден или друг начин.

...

Beckwith-Wiedemann-ов синдром е прекршување на физичкиот развој на лицето. Оваа болест може да се манифестира како светла симптоми или може да остане незабележана. Често се обрне внимание на надворешни знаци кои се јасно видливи: кога детето има родилна тежина од повеќе од четири килограми, висина - од педесет и шест сантиметри. Во синдромот, различни делови на телото се диспропорционални, па дури и асиметрични: јазикот често се зголемува, ушите се големи, а образите се премногу полни.

...

Мартин-Бел синдром е честа генетска абнормалност која почесто се дијагностицира кај момчињата отколку кај девојчињата. Овие медицински статистики се доста разочарувачки - фреквенцијата на раѓање на бебиња со оваа болест е 1 на 6000 девојчиња и 1 на 4.000 момчиња. Вреди да се напомене дека претставниците на посилниот пол, болеста е потешка, но се уште има некои исклучоци. Причината за манифестација кај девојчиња со повеќе застарени симптоми е компензирачкиот ефект што го има вториот Х хромозом во кариотипот.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.