Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка во зглобовите

Болката во рачниот зглоб е постојан или периодичен симптом кој секој возрасен се чувствувал барем еднаш во својот живот, бидејќи ретко се гледа кај децата. Предизвикува појава на болка во левиот или десниот зглоб може да има голем број на предиспонирачки фактори, кои често се поврзани со појава на било која болест или со специфични работни услови. Покрај тоа, овој симптом често се случува за време на бременоста.

Главните клинички манифестации кои ја надополнуваат болката се вкочанетост, оток и ограничување на мобилноста на погодениот сегмент. Инаку, симптомите се предизвикани од основната болест.

Без оглед на етиолошкиот фактор, дијагнозата на силна болка во раката лежи во инструментални испитувања, но физичкиот преглед е исто така важен.

Причини и третман се два фактора кои зависат едни од други, бидејќи тактиката на третман зависи од тоа што стана извор на формирање на таков непријатен симптом, кој може да биде конзервативен, хируршки или комплексен.

Етиологија

Причините за болка во рачниот зглоб може да бидат многу разновидни, поради што тие се обично поделени во неколку големи групи - патолошки и физиолошки.

Првата категорија на предиспонирачки фактори вклучува такви заболувања:

 • формирање на малигни или бенигни неоплазми во левата или десната рака;
 • акумулација на урична киселина или калциумови соли. Во првата ситуација, болеста се нарекува гихт , а во втората - псевдопод;
 • бруцелоза , гонореја или други патологии од заразна природа;
 • широк спектар на воспалителни лезии на коските или ткивата на раката - ова треба да го вклучува курсот на туберкулоза , остеоартритис поврзан со возраста, псоријатичен и ревматоиден артритис , кој истовремено влијае на зглобовите на двете горните екстремитети;
 • Кинбек болест;
 • патологија на 'рбетниот столб, што доведува до компресија на корените во' рбетниот нерв;
 • прст збунет - оваа болест е вродена;
 • се протега, синовитис или артритис на зглобниот зглоб;
 • дислокации и фрактури на раката;
 • тунелен синдром ;
 • Контрактура на Volkmann, која се карактеризира со опструкција на улнарната артерија;
 • Peyronie-овата болест - предизвикува болка во зглобот само кај машкиот;
 • миокарден инфаркт и други заболувања на кардиоваскуларниот систем;
 • текот на таквата болест како прст;
 • издутување на тетивата обвивка, која често се развива во ганглии, синовијални цисти или хигроми .

Покрај тоа, самото локализирање на синдромот на болка може да го означи почетокот на развојот или егзацербацијата на одредена болест. На пример, најчесто се презентираат причините за болка во рачниот зглоб на левата рака:

 • лезија на централниот нервен систем;
 • нарушувања на 'рбетниот столб;
 • ревматоидни и артритични промени;
 • фрактури на коските или оштетување на лигаменти во областа.

Вклучувањето на сегмент од левата рака во патологијата исто така може да го поедностави процесот на утврдување на точна дијагноза, бидејќи:

 • болките на дланките говорат за невролошко оштетување на средниот или улнарниот нерв, а исто така укажуваат на спинални лезии во областите 5-7 од пршленот. Многу поретко, болката на дланката е изразена во позадината на контрактурата на Дупујтрен;
 • го повредува рачниот зглоб и сите прсти на левата рака само со васкуларни патологии;
 • синдром на болка со локализација во палецот, индексот и прстенестиот прст укажуваат на болести на радијалниот или медијалниот нерв;
 • болни спазми во палецот, индексот и средниот прст укажуваат на 'рбетни заболувања во цервикалниот регион;
 • палец - теносиновит најверојатно;
 • малиот прст и прстенестата прст од левата рака може да се болка против позадината на левата еднострана основна хернија, која се наоѓа помеѓу 5-тиот и 6-таот грб на грлото на матката.
Tenosynovit - можна причина за болка во палецот

Болката во десниот зглоб се јавува со оштетување на мускулно-скелетниот систем или на нервниот систем. Меѓутоа, во огромното мнозинство на ситуации, симптомот на таква локализација е последица на преоптоварување на горните екстремитети поради постојана работа, особено на компјутер, со алатки или возење.

Транзиторната болка во четката на прстите на десната рака има свои предизвикувачки фактори:

 • сите прсти се исклучително ретко погодени, но ова може да се случи во услови на хипотермија или повреда;
 • истовремено вклучување на палецот, прстенот и показалецот - воспаление на зглобниот нерв;
 • среден, индексен и прстенест прст - интервертебрална хернија 4 и 5 на 'рбетниот столб;
 • палец - задна хернија помеѓу 3 и 4 цервикален диск;
 • индексен прст - лезија на 7-тиот десен цервикален корен;
 • палец и показалец - tendosynovit.

Често болката во зглобовите се должи на извори кои немаат никаква врска со појавата на одредена болест. Физиолошки етиолошки фактори можат да бидат:

 • продолжен зглоб во непријатна положба;
 • генетска подложност на лигаментите на раката;
 • долгорочна зависност од алкохолни пијалоци;
 • неконтролирани лекови, особено антиепилептични лекови;
 • работа на компјутер;
 • професионални опасности - најчесто двата зглобови се болни од кран оператори, возачи, столари, механика, како и оние кои користат jackhammer;
 • некои спортови, имено голф, тенис, веслање или мрена.

Одделно, вреди да се нагласи појавата на болка во рачниот зглоб за време на периодот на бременост. Најчесто овој симптом е вознемирен од жените во позиција почнувајќи од вториот триместар и се зголемува за третиот. Во оваа ситуација, зборувајќи за развојот на синдромот на карпален тунел.

Таков симптом се јавува кај 20 до 60% од жените во текот на бременоста, а степенот на неговата тежина може да варира од болка до тешка болка. Главната причина за појавата на болка е зголемување на телесната тежина на бремената мајка, што доведува до компресија на средниот нерв. Вреди да се забележи дека со појавата на бебето во светот, таков знак поминува сам, без никаков третман. Во ретки ситуации, болката може да трае неколку месеци.

Симптоматологија

Болката во рачниот зглоб може да се надополни со локални и општи клинички манифестации - првите се секогаш изразени, без оглед на етиолошкиот фактор, а вториот ќе биде карактеристичен за одредена болест.

Меѓу општите симптоми вреди да се потенцира:

 • вкочанетост на раката и дланката;
 • чешање и горење;
 • гуска испакнатини на кожата;
 • трепење и треперење на прстите;
 • зголемена болка во текот на ноќта. Покрај тоа, прекумерната физичка активност и потпирањето на болната рака може да влијаат на зголемување на интензитетот на болка во левиот или десниот рачен зглоб;
 • слабост на прстите при грабање на објект;
 • појавата на карактеристична криза при вртење на раката;
 • ограничена мобилност;
 • отекување на прстите, дланките и рацете на една или двете раце.

Како специфични поврзани знаци може да биде:

 • влошување на здравјето;
 • црвенило на раката - често се појавува после повреда;
 • абнормална подвижност или нестабилност на зглобот;
 • хеморагија - со отворена фрактура;
 • зголемена болка при свиткување на раката;
 • изразен деформитет на зглобот;
 • неспособноста да се направи физичка работа со рацете, дури и најмалите;
 • недостаток на здив ;
 • болка во градната коска или во подрачјето на срцето;
 • ширење на горење, чешање и пецкање на целата рака;
 • црвенило на кожата над зглобот;
 • зголемување на температурата;
 • мускулна слабост .
Видови деформитети на рачниот зглоб

Сепак, мора да се запомни дека горенаведените дополнителни симптоми на акутна болка во рачниот зглоб се најчести, што кај некои пациенти ќе бидат интензивни, а во други ќе станат секундарни. Во секој случај, симптомите се индивидуални за секој човек, како што е диктирано од основната патологија.

Дијагностика

Кога се појавува главниот симптом, може да побарате помош од терапевт или трауматолог , невролог или ортопед , ревматолог или артролог.

За да се дознаат изворите на болка во зглобот на десната рака или левата рака, е можно само со помош на инструментални испитувања, кои нужно мора да се надополнат со лабораториски тестови.

Сепак, првата фаза на дијагноза вклучува:

 • проучување на историјата на болеста - ова може да укаже на хронична болест, која за време на егзацербацијата е изразена со болки во раката, дланката, прстите или во раката;
 • собирање и анализа на животната историја - ова вклучува информации во врска со работата или претходно примени повреди;
 • испитување на проблематичната област - да се процени мобилноста, состојбата на зглобовите и кожата;
 • детално истражување - во исто време, лекарот треба да дознае за прв пат на изразување и сериозноста на синдромот на болка, како и да утврди присуство на придружни симптоми.

Лабораториски и инструментални дијагностички методи за спроведување на:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • крвна биохемија;
 • проучување на синовијалната течност;
 • Електродијагностички студии - да се процени брзината на импулсот по нервите;
 • Х-зраци на погодениот сегмент;
 • заедничка пункција;
 • Ултразвук на зглобниот зглоб;
 • КТ и МРИ.

Третман

Болката во рачниот зглоб може да се отстрани со следните терапевтски методи:

 • земање лекови;
 • наметнување на гипс или тесни преврски - за фрактури, прскалки или дислокации;
 • физиотераписки процедури за затоплување на зглобовите;
 • употреба на народни лекови;
 • терапевтски вежби;
 • храна за исхрана;
 • хируршка интервенција.
Вежби за рачни зглобови

Третманот со лекови го пропишува лекарот кој присуствува на индивидуална основа за секој пациент, но често е неопходно да се земе:

 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • лекови против болки;
 • лекови за намалување на нивоата на урична киселина;
 • глукокортикостероиди;
 • антимикробни агенси;
 • витамински комплекси.

Народни лекови исто така се сметаат за ефикасни против болка во рачниот зглоб и раката, а исто така имаат корисен ефект врз состојбата на пациентот. За олеснување на симптомите, се препорачува да се користат лосиони или да се земаат во исцелителни пијалаци врз основа на:

 • јорговаа и вибурнум;
 • корен од глуварче и цвеќиња;
 • ѓумбир и ѓумбир;
 • репка и каланхој;
 • сок од зеленчук и сува сенф.

Диетата за одржување на здрави зглобови е насочена кон збогатување на исхраната со такви состојки:

 • сирење и брокула;
 • млечни производи;
 • ореви;
 • сорти на масна риба.

Прашањето за хируршка интервенција во случај на болка во рачниот зглоб на левата рака или десната рака е одлучено лично со секој пациент.

Превенција и прогноза

Така што луѓето немаат проблеми со појавата на главниот клинички знак, неопходно е да се придржуваат до такви едноставни правила:

 • да води здрав и умерено активен животен стил;
 • изберете удобна позиција за работа на компјутер;
 • земете кратки паузи за да ја загреете четката;
 • спречување на повреди и истрели на карпалниот зглоб;
 • избегнувајте фрактури и дислокации на горните екстремитети;
 • јаде право и избалансиран;
 • подготви режим на работа и одмор;
 • кога се појавуваат и помали болки, побарајте медицинска помош;
 • неколку пати во годината да се подложи на рутински преглед на клиниката.

Прогнозата на болка во рачниот зглоб директно зависи од етиолошкиот фактор, но често е поволна. Ова се должи на фактот дека болката и другите непријатни чувства се специфични, без можност да ги игнорираат, што го принудува лицето да побара квалификувана помош.

Сподели го овој напис:

"Болка во зглобовите" се забележува кај болести:

Артрозата на прстите е болест, како резултат на прогресијата на која ткивото на 'рскавицата е уништено помеѓу зглобовите на прстите. По правило, интерфалангелното уништување на зглобовите се јавува почесто кај жени од 45-годишна возраст. Предходни случаи на развој на болеста се можни, особено ако некое лице физички работи физички или има генетска предиспозиција.

...

Синдромот на карпален тунел е честа патологија која припаѓа на категоријата на тунелски синдроми и се карактеризира со компресија или исхемија на средниот нерв. Оваа болест најчесто се дијагностицира кај луѓето од средна возраст, а кај жените неколку пати почесто отколку кај мажите.

...

Стилоидитис на зглобниот зглоб е воспалителна болест на мускулно-скелетниот систем, кој се карактеризира со лезија на тетивите во областа на зглобот. Болеста се јавува поради повторените пречекорувања и постојани микротравматски тетиви во процесот на флексија и продолжување на раката или при вртење на лакотниот зглоб.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.