Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка во зглобот на колкот

Болката во зглобот на колкот се наоѓа на местото каде што фемурот се приклучува на карлицата. Токму оваа врска на коските што го осигурува нормалното движење на нозете на некоја личност во која било рамнина. Зглобот на колкот се смета за најголем мобилен зглоб во човечкото тело и му помага да се движи целосно.

Како и многу други зглобови на телото, бедрената и карлицата може да се оштетат. Со какви било нарушувања, пациентот се чувствува како болки во колкот на зглобовите. Коските, мускулите, обемот на зглобовите, 'рскавицата, крвните садови, тетивите, нервите и соседните зглобови можат да бидат засегнати. Во овој случај, лицето ги совладува непријатните симптоми кои го попречуваат нормалниот живот. Ако се чувствувате такви болки, лицето веднаш се интересира за прашањето како се разви синдромот и што треба да стори за да се отстрани.

Етиологија

Болката во зглобот на колкот има различни причини. Поврзувањето на бедрената и карлицата може да се воспалени поради повреди, болести на зглобовите и тетивите, од манифестација на системски заболувања, заразни процеси.

Причините за формирање на синдром на болка може да бидат такви нетрауматски фактори:

Со развојот на такви заболувања во колк зглобовите, се јавуваат дегенеративни промени во артикуларните површини. Кај луѓето, рскавицата е оштетена, периартикуларната кеса, синовијалната мембрана на зглобот е уништена, количината на течност во зглобовите е намалена, што доведува до силен болен синдром и нарушување на зглобовите.

За да се ослободи од непријатниот синдром, пациентот треба да идентификува зошто зглобот на колкот боли. За да се направи точна дијагноза, пациентот треба да биде подложен на целосен преглед. Лекарите утврдиле дека болката во колкот при одење има прилично едноставни причини за формирање. Според категоријата на најчестите провоцирачки фактори припишани вакви индикатори:

 • инфективни воспаленија;
 • дегенеративни промени;
 • sprains;
 • фрактури;
 • асептична некроза на феморалната глава;
 • бурзитис ;
 • воспаление на не-инфективна природа кај автоимуните заболувања на сврзното ткиво;
 • туберкулоза .

Тешко е да се одреди причината на болката, бидејќи може да се активира не само од повредите и болестите, туку и од патолошки процеси во абдоминалната празнина, лумбалната зона и гениталиите.

Болката во колкот кога шетате често е резултат на оштетување на зглобовите на коските. Повредите кои можат да предизвикаат таков синдром вклучуваат не само дислокација или фрактура, туку и други причини:

 • карлична контузија;
 • ацетабуларна руптура;
 • се протега;
 • нарушување на структурата на лигаментите и зглобната капсула.

Исто така, синдромот на причина за болка може да биде токсичен синовитис , примарна и секундарна патологија на карцином, остеомалација и остеомиелитис .

За разлика од возрасните, децата имаат малку различни фактори за влошување на симптомите. Ако болката на колкот боли, тогаш најверојатно причината лежи во епифизеолиза, Legg-Calve-Perthes болест, Сепак, јувенилен ревматоиден артритис , итн

За жените за време на бременоста постојат и карактеристични болки во зглобот на колкот. Во текот на овој период, телото на жената значително се менува и ја менува функционалноста на многу органи, па бремените жени честопати можат да чувствуваат болка во различни делови на телото. Болка во подвижните зглобови на карличниот регион може да се развие поради такви причини:

 • хормонални промени;
 • растот на матката, со што се зголемува оптоварувањето на зглобот на колкот;
 • зголемен товар на нозете;
 • егзацербација на раните повреди;
 • недостаток на калциум;
 • појава на воспаление во друга зона, проширување во препоните.

Сите горенаведени етиолошки причини може да се идентификуваат по целосен преглед и испитување на лекарот. За време на бременоста, болката во зглобот на колкот предизвикува значителни непријатности кај жената, но по раѓањето сите синдроми исчезнуваат.

Причини за болки во зглобовите

Класификација

Непријатните сензации кај лицата се поврзани со интра-артикуларни и екстра-артикуларни фактори. Првата категорија на причини вклучува формирање на излив во зглобот, зголемен стрес, фрактури на трабекула и прекин на интраартикуларните лигаменти, истегнување на артикуларната капсула и воспаление во синовилните мембрани.

Екстра-артикуларни фактори вклучуваат мускулен спазам, нарушен венски одлив, кој предизвикува застојот во субхондралната коска и воспаление во областа на периартикуларната тетива.

Клиничарите, исто така, идентификувале видови на болка според типот:

 • механички - се манифестира кога оптоварувањето на зглобот се зголемува навечер и се смирува по спиење;
 • почетни болки - се формираат со реактивен синовитис, напредувајќи со моторната активност, а потоа се премалуваат малку или, воопшто, исчезнуваат;
 • против позадината на тендинитис или тенбобузитис - се влошуваат на места каде што се вклучени оштетените тетиви и мускули;
 • врз основа на периартикуларен мускулен спазам;
 • болки во колкот во ноќта - при движење, намалување. Синдромот се влошува од стагнација на крв во субхондралните делови на коската;
 • синдром од оштетување на синовијалната површина со остеофити.

Симптоматологија

Причините и третманот на синдромот се поврзани, според тоа, за да се одреди методот на терапија, лекарот треба да ја идентификува клиничката слика.

За време на оштетувањето на зглобот на колкот, фрагменти од 'рскавицата и' рскавицата стануваат потенки, предизвикувајќи воспаление на внатрешната површина на карлицата и бедрената рамнина. Овој процес предизвикува појава на болка. Ако во зглобовите не постои 'рскавица, тогаш голиот коска на бедрото се протрира на коската на карличната празнина, која се манифестира со синдром на силна болка.

Доста често, пациентот има чувства кои одат од еден дел од телото до друго. Често, пациентите чувствуваат болка во бутот додека одење, што може да се движи во коленото, а исто така и во задникот и лумбалниот дел. Во почетокот, синдромот може да биде неконзистентен и не многу изразен, но со зголемувањето на штетата, интензитетот на симптомот се зголемува. Во овој момент, болката станува постојана, може да манифестира како кога се движи, и во мирна состојба.

Во зависност од локализацијата на центарот на воспалението, болката во зглобот на колкот има различни манифестации и симптоми:

 • ако колкот е оштетен, синдромот го загрижува пациентот не само во зглобната зона, туку низ колкот и оди до долниот дел од ногата. Исто така често е случај дека воспалението во лумбалниот 'рбет може да се манифестира во областа на колкот на колкот;
 • мобилноста се намалува кај пациентот - можноста за флексија на колкот се намалува;
 • Курот може да се појави на десната или левата страна, или една нога ќе биде малку пократка од другата;
 • зглобот станува цврст и вкочанет;
 • движењата можат да бидат особено болни по продолженото седење;
 • замор поради неможноста да се оди на долги растојанија.

Ако симптомот се манифестира од тешки болести, тогаш пациентот може да има потешки знаци на болест - висока температура , оток, главоболки , слабост , црвенило на воспалената област.

Дијагностика

Ако некое лице продолжи да му наштети од десната страна или од левата страна во зоната на зглобот на колкот, тогаш дефинитивно треба да побара стручен совет. Со сличен проблем, пациентот може да биде упатен до ревматолог , трауматолог, физиотерапевт или невролог .

Пред лекување на симптом, неопходно е да се процени состојбата и да се идентификува суспектната причина за синдромот. Покрај видливите карактеристики на тешка воспаление, состојбата на колкот може да се процени со следниве методи:

 • во лежечка положба да се погледне на долните екстремитети - во случај на дислокација или фрактура тие заземаат присилна положба, наместо паралелно со оската на телото;
 • за да ја идентификувате мобилноста на зглобот, можете да направите неколку активни движења напред и назад - ако карличниот регион е оштетен, пациентот почувствува силна болка;
 • во лежечка положба, можете да ги идентификувате пасивните движења во подвижната артикулација - може да има кликање, гушање и мускулна напнатост;
 • при испитувањето на пациентот, лекарот треба целосно да ги опише сите манифестации на синдромот.
Знаци на дислокација на колкот

Знак за болка во областа на колкот може да се формира од различни патолошки процеси, затоа е важно за клиничарот да направи диференцијална дијагноза на болеста. За да се утврди причината на болката во колкот додека седењето и пешачењето, пациентот се изведува лабораториски и инструментални испитувања:

 • радиографија на 'рбетот, област на колкот;
 • томографија на 'рбетот, карлицата и бедрото;
 • испитувања на васкуларната пропустливост - доплер, ангиографија и други методи;
 • електромиографија;
 • општ, биохемиски, бактериолошки, имунолошки крвен тест.

Третман

Ако ноќните болки во зглобот на колкот не се развијат многу брзо и исчезнуваат по одмор, тогаш можеби причината е лесна повреда или оптоварување на зглобот. Во овој случај, лекарите препорачуваат употреба на мали мерки на терапија:

 • намалување на товарот;
 • обезбеди мир на заеднички;
 • користи нестероидно антиинфламаторно средство;
 • лежејќи на здрава страна.

Во случај на тешка, тешка, постојана и продолжена болка, лекарската помош е неопходна, особено ако има забележителен деформитет на зглобот, црвенило на колкот, промена на тонот на кожата на колкот и слаба осетливост. Во такви околности, само-лекувањето може да му наштети на пациентот и да предизвика прогресија на симптомите.

Болката во зглобот на колкот што се протега на ногата може да престане откако лекарот пропишува различни методи на терапија. За да се елиминира синдромот, лекарите препишуваат конзервативен третман за пациентите:

 • лекови;
 • спорт со минимално оптоварување;
 • контрола на тежината;
 • физиотерапија;
 • помошни уреди - троци, пешаци, патерици;
 • избегнувајте тешки товари;
 • балансирање на емоционалната состојба;
 • земајќи витамини.

Медицинскиот процес мора да се состои од терапија со лекови. За таа цел, лекарите ги пропишуваат таквите лекови за пациентите:

 • диуретик;
 • антиинфламаторно;
 • мускулни релаксанти;
 • подобрување на микроциркулацијата;
 • хондропротектори;
 • витамини и минерали.
Видови мускулни релаксанти

Ако болката во зглобот на колкот за време на бременоста почна одеднаш за жена, тогаш таа дефинитивно треба да се јавите кај вашиот лекар. Таа може да биде пропишана за употреба на мултивитамински комплекси, внес на калциум, умерена физичка активност и носење на завој. Со цел да се намалат симптомите и да се спречи развојот на компликации, докторот ја советува бремената мајка да ги следи едноставните правила:

 • намалување на бројот на качувања на скалите и долги прошетки;
 • не седат повеќе од еден час;
 • Забрането е да седат и лежат на тврда површина;
 • за ноќни болки, се препорачува да се претвори телото во делови, прво горниот, а потоа карлицата;
 • јадете храна со големи количества на калциум и витамински комплекси;
 • контролна тежина;
 • носат завој;
 • намалување на товарот на карлицата и колковите.

Сепак, покрај овие методи, постојат и други технологии во медицината за да се елиминира симптом. Затоа, што друго може да се направи за да се намали болката синдром кажува докторот на приемот. За умерена болка во левиот или десниот дел на зглобот на колкот, овие методи може да се користат без консултација со докторот:

 • масажа;
 • терапевтски вежби;
 • рачна терапија.

Третманот на болка во зглобот на колкот со помош на народни лекови сè уште се користи во медицината, но лекарите прибегнуваат кон такви лекови во некои случаи и само како дополнителен метод на терапија. Пациентите можат да применуваат компреси, да прават тинктури, декорации и лосиони. Секој од овие производи има аналгетски ефект и помага да се подобри состојбата на пациентот. Пациентите се препорачуваат да ги користат овие растенија и состојки:

 • лисја од јоргова;
 • мед
 • лимон;
 • sabelnik;
 • свинско маснотии;
 • фикус лисја;
 • лук;
 • целер.

Сите состојки се доста познати и често се користат во традиционалната медицина, но можат да се користат по консултација со лекар. Ако направите погрешен процент, можете да му наштетите на телото и да предизвикате компликации. Во третманот на таков синдром, исто така е многу важно да се придржуваме до ограничувањата на физичката активност за да не се предизвика зголемување на непријатниот симптом.

Сподели го овој напис:

"Болка во зглобот на колкот" е забележана кај заболувања:

Пеперс болест - болест во која се нарушува снабдувањето со крв во коскените структури во феморалната глава. Како резултат на тоа, се развива некроза. Оваа болест припаѓа на најчестите патологии на зглобот на колкот, кои се јавуваат кај деца на возраст од 2 до 14 години. Момчињата се почесто болни, но прогресијата на болеста може да се појави кај девојчињата. Во овој случај, Perthes болест ќе биде многу потешко. Кај возрасните, патологијата е исклучително ретка.

...

Когнитивниот синовитис е заболување кое предизвикува воспаление во синовијалната мембрана на зглобот. Како резултат на овој процес, ексудат се акумулира во неговата празнина и се појавува едем. Обично болеста напредува само во еден зглоб. Движењата стануваат ограничени и придружени со болни сензации. Но, болката не е главниот симптом на оваа болест, а пациентите во ретки случаи се обраќаат во медицинска установа во раните фази на прогресија на болеста.

...

Тропанетот на колкот е воспалителна болест која влијае на лигаментите и мускулите во зглобот на колкот. Во медицинската пракса, оваа патологија се карактеризира и со терминот плунковен бурзитис.

...

Епифизиолизата е лезија на зоната на раст на коските. Под оваа област се подразбира дел од ткивото на 'рскавицата кое се наоѓа на крајот на долгите коски и постојано се развива. Должината и обликот на коската кај возрасни зависи од формирањето на плочата за раст.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.