Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка во вратот

Болката во вратот е неспецифичен симптом на одредени патолошки промени. Во одредени случаи, болката во вратот на десната или левата страна е едноставно знак за преголема работа. Под овој симптом се подразбира чувство на непријатност и болка во задниот дел на вратот, од задниот дел на главата до грбот. Треба да се забележи дека болката може да биде локализирана на десно, лево или насекаде. Не се препорачува сама да се отстрани таков симптом (со неовластена употреба на лекови или локални лекови).

Етиологија

Патолошките состојби во кои постои болка во вратот од лево или десно може да се подели на неколку групи, во зависност од етиологијата:

 • механичка повреда;
 • дегенеративни промени во 'рбетот;
 • системски болести;
 • заразни болести;
 • рефлектирани болки;
 • последиците од начинот на живеење и работните карактеристики.

Патологиите на 'рбетот, кои предизвикуваат болки во вратот и вратот, вклучуваат следново:

Цервикална остеохондроза

Системски етиолошки фактори вклучуваат следново:

Што се однесува до инфективни процеси кои можат да предизвикаат болка во вратот на десната или левата страна, во овој случај тоа е следното:

Во прилог на патолошки процеси кои можат да предизвикаат болка во вратот на десно или лево, исто така постојат и чести етиолошки фактори:

 • седентарен начин на живот;
 • неправилно опремено работно место;
 • карактеристики на работа;
 • прекумерна вежба;
 • неправилно опремен простор за спиење (во овој случај, вратот боли по спиење);
 • нервозна исцрпеност;
 • последици од претходни повреди или болести.
Правило за избор на перница

Треба да се забележи дека вратот на детето може да му наштети од задната страна поради продолженото седење на маса или маса. Ако ова не се поправи, рекурентната болка во вратот може да се претвори во хронична и да предизвика развој на сколиоза.

Симптоматологија

Клиничката слика ќе зависи од изворот на болката. Со остеохондроза, интервертебрална хернија и слични болести, клиниката може да ги манифестира следниве симптоми:

 • болка во вратот му дава на главата, на десната или левата рака;
 • врти и свиоци на главата предизвикуваат силна и остра болка;
 • вкочанетост на движење;
 • цервикалгија.

Во случај на повреда на 'рбетниот мозок, болката во вратот при вртење на главата ќе биде остра, продолжена со текот на времето и ќе доведе до општа вкочанетост на движење.

Во случај инфективниот процес да стане фактор во појавата на болка во вратот на десната страна или на левата страна, клиничката слика ќе се манифестира со следниве симптоми:

 • лимфните јазли во вратот се воспалени и болни;
 • локална пораст на температурата;
 • болка во рамениците и вратот, придружена со главоболка ;
 • слабост , замор ;
 • поспаност ;
 • раздразливост;
 • прекршување на гастроинтестиналниот тракт;
 • низок степен на треска.

Присуството на такви клинички манифестации може да биде знак за речиси секој патолошки процес, па затоа само-третманот е неприфатлив.

Ако 'рбетниот мозок е оштетен, симптомите може да вклучуваат следново:

 • пареза на екстремитетите;
 • со движења на вратот, постои чувство на електрична струја на грбот, со враќање на долните екстремитети.

Ако болката во вратот е предизвикана од ревматска болест, општата клиничка слика може да се надополни со следните симптоми:

 • влоши вратот по спиење;
 • спиењето е нарушено , додека во мирување болката може да се зголеми;
 • Подигањето на раката е речиси невозможно;
 • најмалата вежба води кон болка во грбот, вратот и рамената.

Овој симптом може да биде присутен во клиниката за кардиоваскуларни патологии. Потоа, симптомите може да се надополнат со нестабилен крвен притисок, конфузија , несвестица и вртоглавица .

Дијагностика

Зошто вратот боли од лево, од десната страна, или секаде, може да се каже само од докторот откако ќе ја дознае етиологијата и ќе направи точна дијагноза. Првиот е детален физички преглед со внимателна палпација и појаснување на историјата на болеста и животот на пациентот. Следниве методи на испитување се назначени за дијагноза:

 • општа и биохемиска анализа на крв и урина;
 • магнетна резонанца и компјутерска томографија;
 • Х-зраци и ултразвучно испитување на органи.
Магнетна резонанца

Целосната дијагностичка програма е одобрена од специјалист за потесен профил, во зависност од клиничките манифестации, историјата на болеста и општата состојба на пациентот.

Третман

Во овој случај, не постои општа терапија. Ако вратот боли десно или лево поради силен физички напор, седентарен начин на живот и слични фактори, лекарот може да препише болка во вратот и болка за лекување на акутните симптоми.

Општо земено, терапијата со лекови може да вклучува лекови такви групи:

 • глукокортикостероиди;
 • НСАИЛ;
 • масти или гелови со ефект на локално затоплување;
 • мускулни релаксанти;
 • витамински комплекси.

Одделно, треба да се каже за средствата со ефект на затоплување. Таквите лекови или процедури може строго да ги пропише лекарот, во зависност од основната причина. Не секогаш, ако вратот боли лево или десно, можно е да се нанесат грејни облоги или мази со сличен ефект.

Ако причината за развојот на овој симптом е системска болест, се избира основна терапија.

Без оглед на етиологијата на болниот симптом во вратот, употребата на алтернативна медицина е несоодветна. Препораките на традиционалната медицина може да се користат во пракса само по дозвола на лекарот што посетува и како додаток на основната медицинска и физиотерапија.

Што да се прави со продолжена болка во вратот, може да се каже само квалификуван клиничар, по точна дијагноза и утврдување на етиолошкиот фактор. Неовластената употреба на лекови може привремено да ја елиминира болката, но не и самата болест. Затоа, таквите клинички манифестации не треба да се игнорираат, бидејќи тоа може да доведе до сериозни компликации.

Превенција

За овој симптом нема специфични профилактички агенси. Вообичаено е неопходно да се придржуваат кон правилата за здрав начин на живот, на годишно ниво да се прегледаат специјалисти во здравствена установа, а не да се лекуваат самостојно.

Сподели го овој напис:

"Болка во вратот" се забележува кај заболувања:

Анкилозирачки спондилитис или анкилозен спондилитис е системско хронично воспаление кое се јавува во зглобовите и е концентрирано, обично во 'рбетот. Анкилозирачки спондилитис, чии симптоми се манифестираат во ограничувањето на мобилноста на погодената област, е главно релевантен за мажи во возрасната група од 15 до 30 години, а за жените оваа болест се наоѓа во пракса 9 пати поретко.

...

Бруксизам кај деца или возрасни, научна дефиниција за таков феномен како заби со заб, кој често се појавува во текот на ноќта, а понекогаш и во текот на денот. Децата се со поголема веројатност да се соочат со овој проблем од возрасните, а момчињата и девојчињата се подеднакво погодени од нарушувањето. И иако ваквата патолошка состојба не е премногу сериозна, таа може да предизвика развој на кариес и други проблеми кај луѓето, па затоа треба да се дијагностицира и да се третира навреме.

...

Вертебралната торакалгија е состојба која се карактеризира со појава на болка со различна тежина во градите, но постои повреда на 'рбетниот столб. Причина слично нарушување може да биде како сосема безопасни фактори, и текот на сериозни болести. Најчесто провокатори се седентарен начин на живот, интервертебрална хернија, остеохондроза и 'рбетна кривина.

...

Црвениот грб не се смета за независна болест, туку е последица на појавата на други патолошки процеси. Вреди да се напомене дека половина од населението во развиените земји во светот страда од ова нарушување. Во огромното мнозинство на ситуации, широк спектар на болести кои влијаат на мускулно-скелетниот систем се провокатори на болка во вратот. Сепак, постојат сосема безопасни причини за ова нарушување.

...

Вирусен менингитис е акутна инфламаторна болест која претежно влијае на мека обвивка на мозокот. Во главната група за ризик, децата под 10 години. Но, болеста може да влијае на младите луѓе под 30-годишна возраст. Болеста може да биде или зависна од самостојност или може да биде последица на сериозните заразни болести кои претходно биле доживеани.

...

Глоситис е акутна инфламаторна болест на јазикот. Патолошкиот процес е предизвикан од габични организми или вирусна микрофлора. Во повеќето случаи, глоситисот е позадинска болест на стоматитис или се јавува истовремено со него. Ограничувања во однос на полот и возраста, бр. Болеста влијае и на возрасните и на децата.

...

Хернија на цервикалниот 'рбет е болест која изрела симптоми, што несомнено му овозможува на лекарот да ја утврди точната дијагноза. Појавата на болка во рамениците, вратот и цервикалниот пршлени сугерира дека лицето има болест - хернија на еден од пршлените на грлото на матката.

...

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...

Дисфонија - нарушување на гласовната функција, која се манифестира во форма на засипнатост, засипнатост, намалување на тембр. Треба да се сфати дека ова не е целосно исчезнување на гласот, туку делумна, која во медицината се нарекува афонија. Оваа патологија е реверзибилна.

...

Дросопатијата не делува како независна болест, т.е. е генерички термин кој комбинира група на патолошки состојби кои влијаат на 'рбетот и блиските анатомски структури. Тука спаѓаат лигаментите и крвните садови, нервните корени и влакна, како и мускулите.

...

Горушица - чувство на печење во градите, кое е придружено со непријатност од различни степени на манифестација, и е еден од главните симптоми на гастроинтестинални заболувања. Често се појавува веднаш или во рок од еден час по јадење храна. Најчестите причини за изразување на такво чувство се прејадување или јадење премногу жешко оброк. Таквото нарушување може да се случи дури и кај луѓе кои никогаш не страдале од горушица. Оваа група вклучува бремени жени. Лекарите велат дека од четворица бремени жени, три ќе покажат знаци на горушица.

...

Смртта на дел од срцевиот мускул што води кон формирање на тромбоза на коронарната артерија се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...

Листериоза - болест од инфективна природа, предизвикана од патогениот тип на Listeria L. Monocytogenes. Овој микроорганизам е многу стабилен и може да преживее дури и во неповолни еколошки услови, така што секој човек кој не е одговорно одговара на прашањето за нивната хигиена може да се зарази.

...

Лордозата се нарекува искривување на цервикалниот и лумбалниот 'рбет, во кој булбата се соочува напред. Оваа анатомска особина може да има физиолошка и патолошка природа. Физиолошката лордоза е природен феномен кој обезбедува целосна операција на целиот мускулно-скелетен систем, патолошкиот е сериозна опасност по здравјето и бара задолжителен третман.

...

Миалгија е патолошки процес кој се карактеризира со појава на болни сензации во мускулите со различна локализација и етиологија. Покрај болката, може да има вкочанетост на екстремитетите, воспаление на кожата. Буквално, "миалгија" значи "мускулна болка".

...

Миелопатија е термин кој ја карактеризира група на не-воспалителни болести кои се карактеризираат со дистрофични лезии на 'рбетниот мозок. Почесто, клиничарите дијагностицираат цервикална миелопатија, која почнува да напредува на позадината на спондилоза или остеохондроза, како и миелопатија на торакалниот 'рбет.

...

Церебеларната атаксија е комплетен симптомски комплекс кој се карактеризира со нарушена моторна координација, тремор на екстремитетите и главата, извикани од говор. Третманот целосно ќе зависи од тоа што точно станало причина за развој на таква патологија. Терапија народни лекови невозможно.

...

Тумор на 'рбетниот мозок е патолошка форма на малигната или бенигната природа, која се наоѓа во регионот на' рбетниот мозок. Клиничките симптоми може да не се појават во раните фази на растот. Најчесто болеста е откриена со значително зголемување на големината на туморот.

...

Отитис е генеричка дефиниција која се однесува на отични воспалителни болести. Отити, чиишто симптоми се поврзани со воспаление, во најголем дел е заболување забележано кај деца.Тоа често се јавува наспроти позадината на инфекција која паднала во средното уво, а повреда на увото или алергијата може да предизвика помала отитис медиа.

...

На рамениот рамерен периартритис, тоа е рамениот зглобен периартритис е болест во која структурите кои го опкружуваат поткожното рамо (оттука и името) се вклучени во дегенеративни и воспалителни процеси. Овие можат да бидат тетивите, артикуларната капсула, лигаментите и така натаму. Непочитувањето на болеста доведува до сериозни проблеми, бидејќи третманот на scapulumeral periarthritis треба да се спроведе што е можно побрзо, користејќи народни лекови или со помош на физиотерапија.

...

Сублуксацијата на грлото на матката е патолошка состојба која е предизвикана од еден или друг етиолошки фактор, поради што постои чести поместувања на артикуларните површини на два соседни пршлени. Во повеќето случаи, ова е изолиран тип на повреда, така што прогнозата е поволна. Сепак, ова е забележано само ако жртвата е навремена медицинска помош и се следат сите упатства на лекарот во врска со физичката активност на пациентот.

...

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...

Протресот на цервикалниот 'рбет е комплексна и тешка патологија, која се карактеризира со патолошки излив на интервертебралниот диск. Како по правило, болеста напредува како резултат на дегенеративни-дистрофични процеси кои се јавуваат во 'рбетниот столб.

...

Радикулитис е болест на нервниот систем во кој се зафатени корените на 'рбетниот нерв. Радикулитис, главен симптом на кој е болка во вратот или грбот (во зависност од таквата лезија), исто така, може да се наведе во медицинската пракса како радикулопатија.

...

Дисекцијата на аорталната аневризма е оштетување на внатрешната постава на зголемената аорта, која е придружена со појава на хематоми и лажна дупка. Оваа болест се карактеризира со надолжно поделба на ѕидовите на аортата со различни должини. Во медицината, оваа патологија често се нарекува пократка верзија - "аортна дисекција".

...

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...

Синдромот на Арнолд-Киари или аномалијата (Магноформацијата на Арнолд-Киари) е група на мозочни развојни патологии. Прекршувањата се поврзани со функционирањето на малиот мозок, кој е одговорен за рамнотежата на една личност. Оваа група, исто така, ја вклучува и патологијата на подлогата на медулата, која се манифестира во нарушување на центрите кои се одговорни за респираторниот систем, кардиоваскуларниот и централниот нервен систем.

...

Синдромот на скаларен мускул е комплекс на симптоми кои произлегуваат како резултат на компресија на нервите или крвните садови поради деформитети во областа на мускулите на скалене. Се манифестира со болка, вкочанетост и слабост во вратот, рамото или раката.

...

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...

Дислокација на 'рбетот е нарушување кое се нарекува спондилолистеза во медицинската пракса. Оваа патологија е од два вида - при првиот поглед, пршлените се поместуваат навнатре, а во втората, тие се надворешни. Последиците од таквата повреда се 'рбетните кривини, како и силната болка што резултира од стегање на нервните завршетоци. Најчесто постои поместување на цервикалните пршлени, но во лумбалните и торакалните региони ваквата патологија исто така се јавува поради одредени причини.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.