Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка во срцето

Болка во срцето (кардијална) е неспецифичен симптом кој се манифестира во форма на остра болка во градите, различна во траење и интензитет. Треба да се напомене дека манифестацијата на таква клиничка слика не секогаш укажува на проблеми со срцето. Болката во срцето може да биде и физиолошка и психосоматски во природата. Не помалку важно е местото каде што срцето боли. Затоа, третманот треба да го пропише само лекар, по сеопфатно испитување и идентификација на етиологијата на болеста.

Етиологија

Срцевите причини за срцева болка вклучуваат следниве болести:

Исто така, болката во срцето може да биде предизвикана од гастроентеролошки патологии. Во овој случај треба да се истакне следново:

Покрај тоа, причините за срцева болка може да бидат и во следните патолошки процеси:

 • ефектите на токсични супстанции врз телото - хемикалии, никотин, лекови, алкохол;
 • пулмонална патологија;
 • оштетување на мускулите;
 • медијастинални патологии;
 • патологии на дојка (кај мажи и жени);
 • патолошки процеси кои влијаат на коските;
 • патологии на големи крвни садови - аневризма на аортата , тромбоемболизам .

Одделно, неопходно е да се нагласи психолошкиот фактор. Свиткување или притискање на болка во срцето може да биде психосоматски по природа, да биде резултат на тежок стрес или продолжено нервозно преоптеретување. Во секој случај, болката во срцето на долгорочна природа бара консултација со кардиолог . Не можете да земате таблети за болки во срцето (без лекарска рецепт). Ова може да доведе не само до компликации, туку и до смрт.

Симптоматологија

Во овој случај, невозможно е да се издвои една клиничка слика, бидејќи секој тип на болка е симптом на одреден патолошки процес.

Болка во срцето може да укаже на интеркостална невралгија , нарушувања на крвниот проток, тахикардија .

Физиологија на тахикардија

Клиничката слика, во овој случај, може да има такви знаци:

Болката во срцето често има психосоматски етиологија. Сепак, само еден лекар може да го определи овој фактор токму по испитувањето. Симптоматологијата, во овој случај, може да се надополни со такви знаци:

Присуството на таква клиничка слика, исто како и во други случаи, бара жалба до лекар. Доколку се потврди психолошкиот фактор, кардиологот ќе го упати пациентот до невропсихијатар.

Тешката болка во срцето јасно укажува на развој на сериозен патолошки процес. Во овој случај, клиничката слика може да ги има следниве симптоми:

Присуството на таква клиничка слика бара итна медицинска помош. Доцнењето или занемарувањето на таквите симптоми може да биде фатално.

Клиничарите забележуваат дека многу често досадна болка во регионот на срцето е предизвикана од остеохондроза . Во овој клинички случај, може да се појават следниве симптоми:

 • метеж на прстите и вкочанетост на горните екстремитети;
 • болка дава во левата рака;
 • болките се отежнуваат со вртење на главата, телото, подигнување на раката или оптоварување на 'рбетот;
 • природата на болката е остра и постепена.

Болката во срцето со остеохондроза може да се развие во хронична состојба, така што веднаш треба да побарате медицинска помош за комплексен третман.

Дијагностика

Зошто болката во срцето може да се каже само од лекар по испитување и точна дијагноза. Првично, детален физички преглед се врши со појаснување на жалбите и анамнеза на болеста. За време на почетниот преглед, лекарот мора да го дознае следново:

 • како срцето боли - локализација, природа на болка, времетраење;
 • какви дополнителни симптоми се присутни;
 • состојби на болка во срцето (при земање лекови, по вежбање, по болест и сл.).

За точна дијагноза, лекарот пропишува лабораториски и инструментални методи на испитување. Дијагностичката програма може да го содржи следново:

 • општа тестови за крв и урина;
 • биохемиски крвни испитувања;
 • флуорографија на градниот кош;
 • ЕКГ;
 • Ехокардиоскопија;
 • велосипедска ергометрија;
 • КТ скенирање;
 • МНР
Велосипедска ергометрија

Дознајте зошто боли во срцето, само лекар може, по добивањето на резултатите од испитувањето и откривање на етиологијата. Врз основа на ова, третманот е пропишан.

Третман

Елиминацијата на давање, дробење или прободување на болка во срцето во домот или преку традиционалната медицина е невозможно. Во случај кога ваквиот симптом се должи на психолошки фактор, може да се излезе амбулантско лекување. Во принцип, прашањето за хоспитализација на пациентот се решава само од страна на докторот, по давање точна дијагноза.

Во овој случај, не постои единствена слика за третманот на болеста. Во зависност од патолошкиот процес кој го предизвика овој симптом, се избира основна терапија. Сепак, треба да се забележи дека, без оглед на етиологијата, на пациентот му е потребен одмор и исклучување на нервниот преоптоварување.

Превенција

Нема посебни превентивни мерки. Општо земено, неопходно е да го следите вашето физичко и психичко здравје, да се превземете превентивни медицински прегледи навремено и да не се само-лекувате.

Сподели го овој напис:

"Болка во срцето" се забележува кај болести:

Синдром на повлекување е комплекс на различни нарушувања (најчесто на дел од психата) што се јавува на позадината на остриот прекин на внесот на алкохол, дрога или никотин во телото по продолжената употреба. Главниот фактор што го предизвикува ова нарушување е обидот на телото самостојно да ја достигне државата, која беше со активна употреба на една супстанција.

...

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...

Алдостеронизмот е патолошки процес во ендокриниот систем, најчесто со секундарна природа. Во повеќето случаи, патологијата се должи на туморскиот процес во надбубрежниот кортекс, но не се исклучуваат други етиолошки фактори.

...

Ангиосаркомот (синхрониум хемангиоендотелиом) спаѓа во категоријата на најредок малигните неоплазми, која вклучува модифицирани клетки на крвните садови на циркулаторниот или лимфниот систем. Посебни карактеристики - висок степен на малигнитет на туморот и голема веројатност за хемангиом.

...

Аортна инсуфициенција е патолошки процес во срцето, кој се карактеризира со нецелосно преклопување на аортниот отвор со митрални валвуларни летоци. Ова значи дека меѓу нив се формира јаз, што, пак, води до прелевање на крвта во левата комора. Се протега, што го прави полошо да ги извршува своите функции. Оваа болест е втора најчеста болест на срцето и често е придружена со стеснување на аортата. Инсуфициенцијата на аортната валвула почесто се дијагностицира кај мажи отколку кај женките. Во зависност од факторите на појавата, ова нарушување може да биде примарно и секундарно. Затоа развојните фактори се вродени патологии или болести.

...

Аритмогена дисплазија (синхронична аритмогена десна вентрикуларна кардиомиопатија, Фонтанов болест, АРВД) е болест во која се јавува прогресивна замена на нормалното мускулно ткиво на миокардот со сврзно или масно ткиво. Почесто се јавува десната комора, а оштетувањето на левата се јавува во изолирани случаи и само со прогресија на болеста.

...

Што е хипертензија? Ова е болест која се карактеризира со показатели за крвен притисок над ознаката 140 mmHg. ул. Во овој случај, пациентот ќе доживее главоболки, вртоглавица и гадење. Елиминирање на сите симптоми може да биде само специјално избрана терапија.

...

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...

Фридриховата атаксија е генетска патологија во која не се оштетува само нервниот систем, туку и развојот на надворешните нарушувања. Оваа болест се смета за доста честа појава - со оваа дијагноза, живеат 2-7 луѓе на 100 илјади од населението.

...

Атоничен запек - промена во нормалното функционирање на цревата, како резултат на што има одложување на дефекацијата. Состојбата е предизвикана од нарушена цревна подвижност. Жените се соочуваат со проблемот на атоничен запек почесто од мажите. Меѓутоа, ако ова е изолиран случај, не треба да се грижите, бидејќи е многу полошо кога болеста го придружува лицето константно и станува норма.

...

Атриовентрикуларниот блок (синтитриовентрикуларен блок, AV блок) е нарушување на спроведувањето на електричните импулси од атријата до коморите, наспроти позадината на која има забавување на отчукувањата на срцето. Ако навремената помош не му се даде на жртвата, веројатноста за смрт е висока.

...

Аерофагија (син пневматоза на желудникот) е функционален вознемирен стомак кој се карактеризира со ингестија на голема количина на воздух, што по некое време предизвикува регенерација. Ова може да се случи и за време и надвор од употребата на храна. Слична состојба може да се појави и кај возрасно лице и кај дете.

...

Кавасакивата болест е ретка, но опасна васкуларна патологија, класифицирана како системски васкулитис. За време на таквата болест се забележува напад на васкуларните ѕидови од клетките на нивниот имунолошки систем. Во моментов причините за формирање на таква болест остануваат за лекарите како бело место, но општо прифатено е дека патогените бактерии и вируси имаат патолошки ефект.

...

Такајасу-овата болест е хронична автоимуна патологија која влијае на аортата и нејзините главни гранки. Се карактеризира со губење на пулсот во рацете и формирање на прстенести крвни садови на мрежницата.

...

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...

Вагонијата не е најчестата патолошка состојба која се јавува во позадина на зголемениот тон на вагусниот нерв, кој е одговорен за функционирањето на внатрешните органи, крвните садови и ендокрините жлезди. Се среќава кај возрасни и деца.

...

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...

Вертебралната торакалгија е состојба која се карактеризира со појава на болка со различна тежина во градите, но постои повреда на 'рбетниот столб. Причина слично нарушување може да биде како сосема безопасни фактори, и текот на сериозни болести. Најчесто провокатори се седентарен начин на живот, интервертебрална хернија, остеохондроза и 'рбетна кривина.

...

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...

Ганглионевритис е воспаление на нервниот јазол на симпатичкиот нервен систем, проследен со оштетување на нервните процеси. Основната причина за оваа болест е појавата во телото на инфективниот процес и во акутна и хронична форма. Покрај тоа, постојат неколку предиспонирачки фактори.

...

Гастроптозата е болест во која стомакот зафаќа анатомски абнормална положба, многу пониска во споредба со нормата и во однос на другите внатрешни органи. Клиничарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да доведат до развој на оваа болест, но тие ќе се разликуваат во зависност од неговата форма.

...

Хиперволемија - повреда на циркулирачкиот волумен на крв во крвните садови во насока на зголемување. Во медицината, оваа состојба е поделена на едноставна, олигоцитемска и полицитемична. Тие се разликуваат во зависност од нивото на хематокрит. Постои, исто така, хиперволемија во пулмоналната циркулација - изолиран тип на хиперволемија, кој исто така се нарекува пулмонална хипертензија.

...

Хипертензија е хронична болест која се карактеризира со постојано зголемување на крвниот притисок до големи броеви поради нарушување на циркулацијата на крвта во човечкото тело. Исто така се користи за означување на оваа состојба се термини како што се артериска хипертензија и хипертензија.

...

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...

Левата вентрикуларна хипертрофија (кардиомиопатија) е типично срцево заболување кај пациенти со дијагноза на хипертензија. Левата вентрикуларна хипертрофија, чии симптоми овозможуваат оваа патологија да се смета како процес кој вклучува структурна адаптација на срцето во однос на метаболните потреби релевантни за миокардот, како и промени кои се јавуваат кај хемодинамските параметри, е доста опасна по тоа што често резултира со фатален исход.

...

Денес, многу луѓе страдаат од хипотензија. Многумина веруваат дека овој термин се однесува на состојба во која притисокот се намалува. Но, ова не е сосема точно, бидејќи постојат и други болести, како што се хипотензија на мускулите, стомакот и жолчниот меур. Главната причина за развојот на презентираните состојби е погрешен начин на живот и штетни производи.

...

Хернија на езофагеалниот отвор на дијафрагмата е патологија која се манифестира поради абнормално поместување на внатрешните органи кои се наоѓаат физиолошки под дијафрагмата (цревни петелки, кардијален дел од желудникот, абдоминален сегмент на хранопроводот и други елементи). Таквата болест во медицината е доста честа појава. Ризикот од прогресија на оваа патологија значително се зголемува со возраста на пациентот. Но, вреди да се напомене дека во овој момент медицинската статистика е таква што хернијата на овој вид почесто се дијагностицира во фер сексот на средната возраст.

...

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...

Дијабетична нефропатија - процес на патолошки промени во бубрежните садови, кој е предизвикан од дијабетес мелитус. Оваа болест доведува до развој на хронична ренална инсуфициенција, постои висок ризик од смрт. Дијагнозата се прави со помош на не само физички преглед на пациентот, туку е потребно и за лабораториски и инструментални методи на испитување.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.