Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка во раката

Болката во раката може да се гледа на различни начини, бидејќи некаде е неспецифичен и сосема толерантен, речиси незабележлив симптом, а некаде симптом кој секогаш не добива соодветно внимание од пациентот, иако може да се смета како ехо на сериозни болести.

Земајќи го предвид, на пример, фактот дека многу болести се придружени со зрачење на болката од главниот фокус на патолошкиот процес (инаку, ширењето на болката), потребна е таква болка, при што исклучително е важно да се обрне внимание и да се преземат соодветни мерки.

На пример, болката во раката може да укаже на присуство на болест како што е интервертебралната хернија. Таков симптом, иако тоа може да биде малку неочекувано, поради отсуство на претходна повреда или други состојби кои можат да предизвикаат таква болка, но тоа е сосема логично, со оглед на вистинската причина за тоа. Се состои во хернијација на грлото на матката, која е релевантна за интервертебралната хернија, поради што се појавува таква болка. Природата на болката во овој случај е продорна, со должина од рамо до раката. Во некои случаи, трнењето и вкочанетоста може да бидат додаток на болка.

Слична слика на болка во раката (или во двете раце) е забележана во торакалната остеохондроза, каде вкочанетоста и пецкањето може да дејствуваат како дополнителни манифестации на симптоми.

Секако, траумите и патолошки процеси кои влијаат на подрачјето на рацете, кои исто така се релевантни за одреден временски период, секако можат да доведат до болка. Покрај тоа, болката во рацете исто така може да биде резултат на страдални трауми / лезии во минатото, односно болката делува како вид на ехо на минатото, што често се влошува со менување на временските услови, со зголемени физички ефекти и други фактори.

Сподели го овој напис:

"Болка во раката" се забележува кај болести:

Остеохондрозата на градниот кош, која ќе ја разгледаме во нашата статија денес, е еден од видовите на остеохондрозни манифестации - болести на 'рбетот, како резултат на кои меѓувертебралните дискови со' рскавица се погодени во соодветната област на нејзината концентрација. Торакалната остеохондроза, чии симптоми се базираат на концентрација во торакалниот регион, предизвикува развој на секундарни промени директно во пршлените со истовремено негативно влијание врз функционирањето на внатрешните органи.

...

Кардиогениот шок е патолошки процес, кога неуспешната контрактилна функција на левата комора се влошува, снабдувањето со крв во ткивата и внатрешните органи се влошува, што често завршува со смрт.

...

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...

Синдромот на скаларен мускул е комплекс на симптоми кои произлегуваат како резултат на компресија на нервите или крвните садови поради деформитети во областа на мускулите на скалене. Се манифестира со болка, вкочанетост и слабост во вратот, рамото или раката.

...

Тунел синдром или синдром на карпален тунел е невралгично нарушување. Вклучени во групата на тунелни невропатии. Се манифестира со продолжена болка и вкочанетост на прстите. Најчеста причина за појава е продолжено стегање на средниот нерв помеѓу коските и тетивите на зглобот.

...

Цервикалгија - е болка која има различен степен на сериозност и е локализирана во вратот. Луѓето од било која возраст и пол страдаат од ова нарушување. Главните причини за формирање на таква состојба се повреди на грлото на матката и текот на болестите кои негативно влијаат на 'рбетот. Сепак, исто така има и безопасни предиспонирачки фактори, на пример, непријатна положба за спиење.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.