Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка во 'рбетот

Болка во `рбетниот столб е неспецифичен симптом на одреден патолошки процес во однос на мускулно-скелетниот систем или други телесни системи. Може да се должи на повреда. Во отсуство на навремен и соодветен третман, болката може да се претвори во хронична, што може да доведе до сериозни компликации. Во зависност од етиологијата на овој симптом и природата на манифестацијата, целосната неподвижност на пациентот, односно парализата, не е исклучена. Сепак, не треба да го исклучуваме факторот дека манифестацијата на болка во лумбалниот 'рбет може да биде симптоматична и да биде резултат на физички замор.

Етиологија

Патологиите на мускулно-скелетниот систем, во клиничката слика за која постои овој симптом, треба да ги вклучат следните патологии:

Исто така, причината за овој симптом, ако се земе предвид односот кон мускулно-скелетниот систем, може да биде траума или тешка механичка штета.

Заедничките патолошки процеси кои можат да доведат до развој на болеста, во клиничката слика за која постои овој симптом, треба да вклучи:

 • панкреатична патологија;
 • болест на респираторниот систем - плеврит , онколошки процеси;
 • пораз на големите крвни садови и срце;
 • хроничен и акутен холециститис ;
 • патологија на езофагусот;
 • болести на генитоуринарниот систем;
 • чести стресови и тешка нервна напнатост, што доведува до соматска природа на болка;
 • карактеристики на работа - прекумерна физичка активност или, напротив, седентарен труд;
 • прекумерна тежина ;
 • хипотермија;
 • промени во возраста.

Болката во 'рбетот може да биде резултат на било кој патолошки процес, затоа, само-лекувањето, во овој случај, е силно обесхрабрено. Ова се однесува на земање на одредени лекови, како и вежби за вежби за вежбање или курсеви за масажа.

Причини за болка во 'рбетниот столб

Симптоматологија

Не постои општа клиничка слика, бидејќи сè ќе зависи од локацијата на болката и основната причина. Ако причината за овој симптом е само физичка препрека, тогаш, како по правило, симптомите исчезнуваат во рамките на 1-1.5.

Болка во 'рбетот меѓу лопатините може да укаже на патологии на генитоуринарниот систем. Клиничката слика може да се манифестира на следниов начин:

 • болка во десниот хипохондриум со зрачење во задниот дел;
 • чувството на непријатност и интензитетот на манифестацијата на овој симптом може да се зголеми, со физичка активност или по јадење масна, тешка храна;
 • горчина во устата ;
 • болка при палпација на подрачјето во кое се наоѓа жолчното кесе;
 • тешкотии при мокрење , чести повици кои не носат олеснување;
 • во некои случаи, може да бидат присутни диспептични нарушувања на гастроинтестиналниот тракт.

Во зависност од етиолошкиот фактор и степенот на нејзиниот развој, болката во 'рбетот меѓу рамените може да биде проследена со жолтилост на кожата и општа слабост.

Болката во цервикалниот 'рбет може да биде предизвикана од надворешни фактори на влијание (абнормална позиција на телото, непријатно работно место) и патолошки процеси. Особено, таквата локализација на симптом може да укаже на остеохондроза и да биде придружена со радикален синдром , компресија на нервни завршетоци и оштетена циркулација на крвта во мозокот. Клиничката слика може да биде како што следува:

Ако болката во овој дел од 'рбетниот столб се должи на радикуларниот синдром, тогаш е возможно зрачење на надлактицата. Ако третманот не се започне навремено, тогаш веројатноста за развој на мускулно губење е висока.

Мускулна хипотофија

Болката во торакалниот 'рбет може да укаже и на патологиите на мускулно-скелетниот систем и може да биде знак на онколошки процес. Се подразбира дека механичкото оштетување не е исклучено. Во вакви случаи, симптомот може да биде проследен со следната клиничка слика:

Болката во лумбалниот 'рбет може да биде манифестација на васкуларна инсуфициенција на' рбетниот мозок, компресија на нервни завршетоци. Во вакви случаи, симптомот може да биде проследен со следната клиничка слика:

 • силни, остри напади на болка кои зрачат на глутеалните мускули;
 • прекршување на делото на дефекација и мокрење;
 • нарушување на чувствителноста во областа на препоните;
 • кај мажите, влошување на потенцијата , кратко траење на сексуален однос;
 • слабост на ногата;
 • болка во долните екстремитети;
 • "Снимање" кога свиткување или вртење на телото;
 • во покомплексни случаи може да се забележи деформитет на 'рбетниот столб.

Болка во лумбалниот 'рбет кај жените може да укаже на гинеколошки заболувања. Во вакви случаи, овој симптом може да биде проследен со следниве карактеристични знаци:

Треба да се разбере дека таквата клиничка слика може да биде резултат на едноставна хипотермија. Во такви случаи, болката во 'рбетот и придружните симптоми исчезнуваат во рок од 1-2 недели, ако не се појават никакви поврзани заболувања.

Болката во сакралниот 'рбет е една од најјасвесните симптоми, бидејќи тоа може да биде знак на двете нарушувања во мускулно-скелетниот систем и инфективниот процес. Таквите дополнителни симптоми може да бидат присутни:

 • болката се зголемува со незгодни движења, кивање, кашлање ;
 • зрачење на лумбалниот 'рбет, во регионот coccyx е можно;
 • дефекти во дигестивниот тракт, црниот дроб;
 • пациентот ја губи тежината, без очигледна причина;
 • главоболки;
 • недостаток на координација на движењата ;
 • циклична болка кај жените кои само се влошуваат во првите денови на менструацијата;
 • влошување на потенцијата, честа потреба за уринирање;
 • промена на одењето.

Треба да се забележи дека повредите во гастроинтестиналниот тракт и уринарниот систем се забележуваат кога има деформација на сакрумот на десната страна. Ова се должи на фактот дека карличните органи се раселени.

Треба да се разбере дека секоја болка во 'рбетот е манифестација на одредена повреда во телото. Игнорирањето на симптом или само-лекување, во овој случај, е исклучително опасно, бидејќи може да доведе до неповратно патолошки процес - делумна или целосна парализа.

Дијагностика

Ако има болки во 'рбетот, без оглед на локацијата, треба да контактирате со невролог , трауматолог, ортопед . Доколку е потребно, можеби ќе ви треба дополнителен совет од специјалист за урологија , гинеколог , специјалист за заразни болести и психолог .

Ултразвучна процедура

Стандардната дијагностичка програма може да го содржи следново:

 • темелно физичко испитување на пациентот, со собирање на општа и фамилијарна историја;
 • биохемиска и комплетна крвна слика;
 • Х-зраци, со сомневање за повреда на 'рбетниот столб;
 • Ултразвук на внатрешните органи;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • ЕКГ

Откако ќе се утврди дијагнозата на етиолошкиот фактор, се пропишува правилниот тек на лекување. Треба да се напомене дека конзервативната терапија не е секогаш соодветна во овие случаи.

Третман

Не постои општ третман. Основната терапија е чисто индивидуална и ќе зависи од дијагнозата.

Терапијата со лекови може да го содржи следново:

 • болка лекови;
 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • хондропротектори;
 • антибиотици, ако причината за симптомот е инфективен процес.

Општо земено, третманот може да ги вклучува следните терапевтски мерки:

 • физиотерапија;
 • курс за рачна терапија;
 • Терапија за вежбање;
 • масажа;
 • нормализација на исхраната.

Во некои случаи, потребна е оперативна интервенција.

Превенција

Не постојат насочени превентивни методи, бидејќи ова е неспецифичен симптом на одреден патолошки процес. За да се спречи болка во 'рбетот, можете, ако го следите режимот на денот и одмор, да го отстраните прекумерниот физички напор, повреди и стресови.

Сподели го овој напис:

"Болка во рбетот" се забележува кај болести:

Анкилозирачки спондилитис или анкилозен спондилитис е системско хронично воспаление кое се јавува во зглобовите и е концентрирано, обично во 'рбетот. Анкилозирачки спондилитис, чии симптоми се манифестираат во ограничувањето на мобилноста на погодената област, е главно релевантен за мажи во возрасната група од 15 до 30 години, а за жените оваа болест се наоѓа во пракса 9 пати поретко.

...

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

...

Артериовенозната малформација (син AVM) е вродена (во изолирани случаи стекнати) патолошки процес во кој се забележува формирање на калем од проширените крвни садови на 'рбетниот мозок или мозокот. Тие ретко страдаат од малформации - патологија се јавува кај две лица на 100 илјади од населението.

...

Шерловата хернија (синдром Шмолловиот јазол, Шорловиот мозочен јазол, узуривните дефекти) - болест која се карактеризира со внесување на 'рбетниот диск директно во телото на рбетниот столб, проследено со формирање дефект. Вреди да се забележи дека проблемот почесто се дијагностицира кај децата за време на брзиот раст на коскеното ткиво.

...

Дорзалгија - во суштина факт на присуство на болка со различни степени на интензитет во задниот дел. Од ова произлегува дека ова не е посебна патологија, туку синдром кој се јавува во било која возрасна категорија и без оглед на полот.

...

Дросопатијата не делува како независна болест, т.е. е генерички термин кој комбинира група на патолошки состојби кои влијаат на 'рбетот и блиските анатомски структури. Тука спаѓаат лигаментите и крвните садови, нервните корени и влакна, како и мускулите.

...

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...

Денгената треска е акутна вирусна болест предизвикана од бактерија со исто име и се јавува со манифестација на симптоми на грип или израз на хеморагичен осип. Главниот носител на патогенот е комарец-инфекција може да се случи дури и со еден инстинкт залак. Денга треска често страдаат од две групи на луѓе. Првиот - деца до една година. Тие често дијагностицираат хеморагичен тип на болест. Вториот е децата постари од три години, кои се опоравиле од класичната форма. Имунитет, развиен по опоравување, краткорочен. Таа е формирана само на подтипот на вирусот што ја провоцира прогресијата на болеста. Ова значи дека ако повторно се зарази со други видови на вирус, имунитетот нема да реагира, а болеста повторно ќе се развие.

...

Миелопатија е термин кој ја карактеризира група на не-воспалителни болести кои се карактеризираат со дистрофични лезии на 'рбетниот мозок. Почесто, клиничарите дијагностицираат цервикална миелопатија, која почнува да напредува на позадината на спондилоза или остеохондроза, како и миелопатија на торакалниот 'рбет.

...

Дебелината е состојба на телото во кое масни наслаги почнуваат да се акумулираат во нејзините влакна, ткива и органи. Дебелината, чии симптоми вклучуваат зголемување на тежината од 20% или повеќе во споредба со просечните вредности, не е само причина за општа непријатност. Исто така, доведува до појава на психофизички проблеми на оваа позадина, проблеми со зглобовите и 'рбетот, проблеми поврзани со сексуалниот живот, како и проблеми поврзани со развојот на други состојби поврзани со таквите промени во телото.

...

Остеохондропатијата е колективен концепт кој ги вклучува болестите кои влијаат на мускулно-скелетниот систем, а деформитетот и некрозата на погодениот сегмент се јавуваат на позадината. Вреди да се одбележи дека ваквите патологии се најчести кај децата и адолесцентите.

...

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...

Спондилитис е воспалителна болест на 'рбетниот столб на хронична природа, која е форма на спондилопатија. Прогресијата на патологијата може да доведе до примарно уништување на телата на 'рбетниците, намалување на густината на коскените структури, како и сложени коскени деформитети.

...

Спондилоартритис е воспалителна болест која ги зафаќа зглобовите, во која ограничувањето на мобилноста се развива бавно. Без соодветен третман, ова ќе доведе до оштетена моторна активност.

...

Што е спондилоартроза, не секој знае, иако многу луѓе се соочуваат со оваа болест. Оваа дијагноза може да се направи околу 90% од пациентите на возраст за пензионирање, иако првите симптоми може да се појават кај младите. Низ неговиот живот, лицето редовно се соочува со болни сензации во вратот и 'рбетот, што се релаксира со возраста.

...

Спондилолистезата е патолошка состојба која се карактеризира со присуство на поместување на пршлените во 'рбетниот столб во однос на едни со други. Вреди да се напомене дека оваа состојба не е посебна болест, туку последица на вродени или стекнати патологии на 'рбетниот столб.

...

Стеатореа - патолошка состојба, карактеристична карактеристика на која е зголемувањето на бројот на масни компоненти во столицата. Најчесто, со оваа болест, движењата на дебелото црево се течни, но во некои ситуации, пациентите може да се жалат на запек.

...

Спиналната стеноза е патолошки процес, поради што систематското стеснување на 'рбетниот канал започнува со' рскавични и коскени структури. Најчесто овој процес влијае на долната и горната 'рбетот. Ваквите промени доведуваат до компресија на 'рбетниот мозок, нервни завршетоци. Ако третманот не се започне навремено, тогаш лицето може да стане онеспособено.

...

Коскената туберкулоза е болест што се развива како резултат на активната активност на туберкулозните микобактерии, кои се исто така познати во медицината како Кох стапчиња. Како резултат на нивната пенетрација во зглобот, формираат фистули кои долго време не заздравуваат, неговата мобилност е нарушена, а во потешки случаи таа е целосно уништена. Со развојот и прогресијата на туберкулозата на 'рбетот, може да се формира грпка и грбот ќе се пресвртува. Без соодветен третман се јавува парализа на екстремитетите.

...

Спиналната туберкулоза (туберкулозен спондилитис) е опасна болест на мускулно-скелетниот систем, како резултат на инфекција со туберкулозен бацил (Кох). Карактеристична особина на оваа болест е деформитетот на 'рбетниот столб. Спиналната туберкулоза може да се развие кај деца и кај возрасни.

...

Некривертебралната артроза е патолошки процес кој се карактеризира со дистрофична лезија на uncovertebral артикуларни формации кои се наоѓаат помеѓу цервикалните пршлени. Во овој поглед, нивната моторна функција и циркулацијата на крвта се нарушени. Исто така, патологијата може да доведе до компресија и поместување на нервните снопови и крвни садови.

...

Хондрозата е болест на 'рбетот, во која во своите поединечни области (во вратот, градната коска, долниот дел од грбот) ткивото на' рскавицата се регенерира во коскеното ткиво. Повторното раѓање на ткивото на 'рскавицата во коската може да се забележи во градите, предизвикувајќи торакална хондроза, или ако е зафатена' рскавицата на лумбалниот 'рбет - лумбална хондроза. Иако многу почеста во медицинската пракса сеуште е хондроза на вратот.

...

Циститис кај жени е воспалителен процес кој влијае на мукозниот слој на мочниот меур. Оваа болест се карактеризира со чести и болни пориви да ја емитираат урината. По процесот на празнење на мочниот меур, жената може да почувствува горење и остри грчеви, чувство на недоволно празнење. Често, урината излегува со слуз или крв. Дијагноза и третман на циститис кај жените се состои од цела палета на алатки. Да се ​​спроведат такви активности, како и да се објасни како да се третираат циститис кај жените, може да биде само високо квалификуван уролог. Покрај тоа, спречувањето на оваа болест е можно самостојно дома.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.