Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка во рамо

Болка во рамото е симптом кој може да укаже на патолошки процес или механички ефект на рамениот зглоб. Болката во рамото може да се разликува во природата на манифестацијата и интензитетот. Доста често, овој симптом може да биде локализиран во вратот и да му ја даде на целата рака. Самиот третман е неприфатлив, бидејќи терапијата без точна дијагноза може да предизвика развој на сериозни компликации, што во овој случај може да доведе до попреченост.

Етиологија

Болка во рамото при подигнување на раката може да се должи на такви етиолошки причини:

 • претходно вирусна или заразна болест;
 • механичко влијание врз рамото или вратот;
 • вообичаено дислокација на рамената - овој синдром е карактеристичен за постарите луѓе, бидејќи еластичноста на зглобовите се влошува со возраста, што доведува до дислокации дури и со најмало физичко влијание;
 • прекумерна тежина ;
 • присуство на хронични заболувања на мускулно-скелетниот систем;
 • руптура на тетива .

Патолошки процеси кои можат да бидат вклучени во листата на етиолошки фактори на болка во рамото вклучуваат следново:

Треба да се забележи дека етиологијата на болката во десната и левата рамо е малку поинаква. Значи, болката во десното рамо може да биде манифестација на такви заболувања:

Треба да се разбере дека болката во рамото не е секогаш предизвикана токму од артикуларни патологии. Често тоа е болест на внатрешните органи. Затоа, само-третманот е неприфатлив, веднаш треба да се консултирате со лекар за медицинска помош.

Болка во левото рамо може да се појави со вакви патолошки процеси:

Интеркостална невралгија

Покрај тоа, болката во левото рамо, исто така, може да биде манифестација на кардиоваскуларни заболувања. Само квалификуван медицински специјалист може да препише програма за терапија.

Симптоматологија

Зборувајќи за севкупната клиничка слика, треба да ги потенцирате следниве можни дополнителни знаци:

 • болката во рамото и вратот може да се зголеми кога ќе се подигне раката;
 • минимален физички напор или активност предизвикува непријатност;
 • болките можат да бидат пароксизмални и да варираат во интензитет, природата на манифестацијата.

Мора да се сфати дека болката во рамото, ако не е специфична повреда, е скоро секогаш придружена со симптоми кои се карактеристични за основната причина.

Во патологии кои влијаат на зглобовите, севкупната клиничка слика може да биде дополнета со следните карактеристики:

 • речиси постојано пациентот е измачуван од болки во грбот , кој се преклопува само во состојба на целосен одмор;
 • периодично вкочанети рака , сепак, едно лице може да вежба;
 • рамо болка при подигнување на раката, понекогаш зрачење на грбот, рака;
 • локална температура се зголемува, чувствувајќи дека нешто топло се применувало на рамото;
 • во хронични фази на развој, болката во десната или левата рамо веќе е трајна.

Во некои случаи, и во зависност од основната причина, деформацијата на рамената може да се забележи лево или десно, во зависност од локализацијата на развојот на нарушувањето.

Во случај дека болката во левото или десното рамо е предизвикана од кардиоваскуларни заболувања, симптомите може да ги имаат следните дополнителни знаци:

 • болно лево рамо кое зрачи на вратот, подлактицата, скапулата, па дури и вилицата;
 • болки се стегаат, остри, грчеви во природата;
 • висок крвен притисок ;
 • непријатност во градите.

Не е исклучок болка во рамото за време на срцев удар . Во овој случај, клиничката слика може да биде дополнета со такви знаци:

Симптоми на миокарден инфаркт

Со вакви симптоми треба да се повика итна медицинска помош. Одложувањето може да биде причина повеќе не е компликации и смрт.

Со механичка повреда на рамениот зглоб, болката може да се надополни со следните симптоми:

 • оток во областа на локализација, модринки;
 • раката е строго ограничена во мобилноста, степенот на ограничување зависи од видот на механичко оштетување;
 • чувствителноста на прстите е скршена;
 • можно е скратување на горниот екстремитет.

Треба да се забележи дека во почетната фаза на развој на артикуларни патологии, болката во рамениците и вратот е само симптоматска - со зголемен физички напор, по тежок ден или тешка хипотермија. Како што се развива патолошкиот процес, може да има болка во раката од рамо до лактот, симптомот не исчезнува дури и во состојба на комплетен одмор, а лекови против болки не го создаваат посакуваниот ефект. Оваа клиничка слика сугерира дека акутната форма на болеста поминала во хронична и зглобот е сериозно оштетен, во некои случаи без можност за заздравување.

Дијагностика

Во овој случај, тешко е да се избере стандардна дијагностичка програма, бидејќи сè зависи од сегашната клиничка слика. Ако состојбата на пациентот дозволува, лекарот врши детален физички преглед со палпација на зафатениот зглоб. Ако постои сомневање за срцев удар, се обезбедува прва помош и се преземаат сите потребни медицински мерки за целосно стабилизирање на состојбата на пациентот.

Во процесот на испитување, лекарот открива општа историја, ја проучува историјата на болеста. Врз основа на резултатите од тестовите и тековната клиничка слика, се назначува дијагностичка програма, која може да го содржи следново:

 • земање мостри за општа и биохемиска анализа на крв;
 • уринализа;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • радиографија на оштетените зглобови и внатрешни органи;
 • ЕКГ

Треба да се разбере дека ова е само примерна дијагностичка програма. Точната листа на истражувачки методи ја одредува лекарот, во согласност со тековната клиничка слика и предвидената причина за развој на овој симптом.

Третманот е строго пропишан од лекарот кој присуствувал, по конечната дијагноза. Неовластените терапевтски мерки може да доведат не само до развој на сериозни компликации, туку и до замаглена клиничка слика, што ја комплицира дијагнозата.

Третман

Основната терапија е пропишана врз основа на утврдениот фактор на причината и моменталната клиничка слика. Терапијата со лекови може да вклучува лекови како спектар на дејство:

 • лекови против болки;
 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • хондропротектори;
 • во покомплицирани клинички случаи, стероидни антиинфламаторни лекови.

Покрај оралните лекови, лекарот може да препише и лекови од локален тип на дејство - мази и гелови. Сепак, во повеќето случаи терапијата со лекови за отстранување на овој симптом не е доволна.

Преносни уреди за магнетна терапија

Конзервативната терапија може да вклучува вежби за физичка терапија и курс на рачна терапија. Во зависност од видот на патологија, програмата за лекување може да вклучи физиотерапевтски процедури:

 • магнетна терапија;
 • терапевтска масажа;
 • кал терапија;
 • електрофореза;
 • ласерска терапија;
 • пливање

Во случај кога третманот со конзервативен метод не даде соодветен резултат, се користи хируршка интервенција. Типот на операција зависи од дијагнозата.

Употребата на традиционалната медицина е можна само по консултација со лекар и како додаток на главниот тек на лекувањето. За да се отстрани овој симптом, традиционалната медицина го нуди следново:

 • компрес од мед - медот се нанесува на болно подрачје со тенок слој, на врвот се става компресивна хартија и тесни завои. Неопходно е да се носи таква компресија најмалку 12 часа;
 • зимзелени бањи кои траат најмалку 20 минути.

Во однос на масажата со овој симптом, таа може да се направи и дома, а потоа само како што е пропишано од лекар. Несоодветни третмани за вежбање или масажа може да доведат до сериозни компликации, вклучувајќи го и инвалидитетот.

Што да направите ако вратот и рамото болка, раката не се крева, само лекар може да каже. Самолечението, во овој случај, е неприфатливо, бидејќи без комплетна дијагноза невозможно е сигурно да се знае каква болест е манифестацијата на овој симптом.

Треба да се разбере дека третманот треба да биде целосно. Дури и ако забележително подобрување на состојбата е забележливо, невозможно е да се прекине терапијата или да се изврши прилагодување по наша дискреција. Елиминирањето на симптомите не значи дека самата болест е излечена.

Превенција

Во овој случај, тешко е да се издвојат унифицирани превентивни мерки, бидејќи ова е симптом, а не посебна болест. Генерално, треба да се следат следните препораки:

 • треба да биде колку што е можно побезбедно од повреди;
 • сите болести, вклучувајќи ги и оние од инфективна, воспалителна природа, треба да се третираат правилно и навремено;
 • Ако имате симптоми опишани погоре, треба да се консултирате со лекар и да не се лекувате само со себе.

Покрај тоа, не треба да заборавиме на потребата за превентивен медицински преглед. Во овој случај, може, ако не и исклучите, да го минимизирате ризикот од развој на болести, во клиничката слика за која постои овој симптом.

Сподели го овој напис:

"Болка во рамото" се забележува кај болести:

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...

Миалгија е патолошки процес кој се карактеризира со појава на болни сензации во мускулите со различна локализација и етиологија. Покрај болката, може да има вкочанетост на екстремитетите, воспаление на кожата. Буквално, "миалгија" значи "мускулна болка".

...

Перинефритис - пурулентно-деструктивно топење на влакна, лоцирано околу бубрезите. Овој патолошки процес се развива поради ширењето на воспалението од бубрежниот паренхим. По потекло на пиелонефритис, лекарите се поделени на примарно и секундарно. Во првиот случај, воспалението почнува директно во влакната, а во вториот случај, гноен процес се шири од бубрегот. Етиологија Симптоматологија Дијагноза Превенција на третман Во 80% од клиничките случаи, пациентите доживуваат секундарен перинефрит. Како по правило, болеста ги погодува луѓето од работоспособна возраст - од 16 до 50 години. Кај постарите лица и малите деца, болеста се дијагностицира во исклучително ретки случаи. Патолошкиот процес обично влијае на левиот бубрег, поретко двапати одеднаш.

...

Фрактура на вратот на рамото - нарушување на интегритетот на коската како резултат на механички ефекти на оваа област. Најкомплексната форма е фрактура со поместување на фрагменти, бидејќи ова доведува до дополнителна траума во ткивата.

...

Атланта-сублуксација - повреда на рбетот во цервикалниот пршлен на С1, која се карактеризира со ограничување на движењата на вратот, несвестица, проблеми со навалена глава, болка во грбот и рамената. Ова не е целосна дислокација - само пршлените се поместуваат, а лигаментите се протегаат без кинење.

...

Тендонска руптура - трауматско оштетување на овие анатомски елементи. Најчесто постои руптура на тетивите на ногата, бидејќи тука е најголем товар паѓа. Тендонската руптура се јавува кога постои трауматска повреда на сврзното ткиво на мускулите кои се прикачени на коските и мускулите.

...

Синдромот на скаларен мускул е комплекс на симптоми кои произлегуваат како резултат на компресија на нервите или крвните садови поради деформитети во областа на мускулите на скалене. Се манифестира со болка, вкочанетост и слабост во вратот, рамото или раката.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.