Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка во левата рака

Болката во левата рака е симптом кој се карактеризира со болка во областа на левата рака, подлактицата со ширење на радијалните, улнарните и интерфалангеалните зглобни зглобови. Природата на болката ќе зависи од коренот и затоа често е можно да се предвиди етиологијата. Сепак, за точна дијагноза, и соодветно, третманот треба да се консултира со доктор. Самотревувањето е силно обесхрабрено, бидејќи може да доведе до развој на сериозни компликации, вклучувајќи и иреверзибилни патолошки процеси.

Дијагнозата се базира на физичкиот преглед на пациентот, собирањето на личната историја и потребните дијагностички мерки.

Основната терапија ќе зависи од главната болест, во однос на болка во лактот или рамениот зглоб, по правило, се врши симптоматска терапија. Оперативната интервенција со последователна рехабилитација не е исклучена.

Прогнозата за оваа клиничка карактеристика не може да се направи однапред, бидејќи сè ќе зависи од основната причина, развојот на клиничката слика и навременоста на почетокот на специфични терапевтски интервенции. Во секој случај, колку побрзо се започне правилниот третман, толку е поголема шансата за целосно опоравување и ризикот од компликации е значително намален.

Етиологија

Болка во левата рака кога се подига еден од најнеспецифичните знаци, бидејќи тоа може да укаже на болести не само од мускулно-скелетниот систем, туку и од кардиоваскуларниот систем, гастроинтестиналниот тракт и нервниот систем. Затоа, во присуство на таков клинички знак, итно е да се побара медицинска помош.

Општо земено, етиологијата на болка во левата рака кога се крева или во мирување се карактеризира со следните патолошки процеси:

 • кардиоваскуларни заболувања;
 • нарушувања на нервниот систем;
 • остеохондроза ;
 • заеднички болести;
 • гастроентеролошка патологија;
 • бенигни или малигни тумори;
 • коскени заболувања;
 • воспалителни процеси во тетивите.

Покрај тоа, прекумерниот физички напор или механичкото оштетување на рамениот зглоб, целата рака или тетивите, исто така, може да доведат до појава на овој симптом.

Клиничката слика која ќе го придружува овој симптом зависи од основната причина. Затоа, невозможно е да се вклучи само во симптоматски само-третман, што може да доведе до развој на сериозни компликации.

Класификација

Болката во лактот или подлактицата од природата на манифестацијата може да биде од следната природа:

 • акутен;
 • глупав;
 • лелекаат;
 • хроничен;
 • рефлектира.
Болка класификација

Како по правило, природата на симптомот може да укаже на коренот. Сепак, треба да се разбере дека за точна дијагноза треба да се консултира само лекар. Само-третманот често доведува до крајно негативни последици.

Симптоматологија

Природата на клиничката слика ќе зависи од основната причина. Така, кај болести на мускулно-скелетниот систем, симптомите ќе се карактеризираат на следниов начин:

 • кога се крева рака, болката се интензивира;
 • ограничено движење;
 • оток и отекување на ткивата во подрачјето на погодениот зглоб;
 • вчудовидено чувство во раката;
 • ногата брзо се заморува, дури и со малку напор;
 • на местото на воспалениот зглоб, кожата е црвена;
 • локално зголемување на температурата може да биде присутно;
 • надворешни деформации;
 • може да им даде на градите и целата лева страна.

Во случај кога причината за болка во рамениот зглоб е патолошки процес кој не е поврзан со мускулно-скелетниот систем, клиничката слика може да ги содржи следните знаци:

Имајќи предвид дека дополнителната клиничка слика на болката во подлактицата на левата рака е неспецифична, само квалификуван лекар може да ја утврди вистинската етиологија со спроведување на потребните дијагностички процедури.

Дијагностика

Во овој случај, можеби ќе треба да се консултирате со такви специјалисти:

Без оглед на тоа што специјализацијата ќе го направи лекарот по почетниот преглед на пациентот во случај на болка во лакотниот зглоб на левата рака (или друга локализација на овој синдром на болка) треба да се утврди следното:

 • кога точно се појави симптомот, и кои дополнителни клинички знаци се присутни;
 • лична и семејна историја (последново е особено неопходно во случаи кога постои сомневање за малигнен тумор);
 • дали пациентот земал лекови за да го елиминира овој симптом, и ако е така, кои се;
 • дали издржувал хируршки интервенции во оваа област;
 • дали повредите, тешки механички оштетувања биле пренесени во пресрет.

Треба да се напомене дека само физичкиот преглед нема да биде доволен за прецизно да се утврди причината за болката во раката. Затоа, лекарот може да ги пропише следните дијагностички мерки:

Рамкартроскопија
 • земање примероци од крв и урина за клиничка анализа;
 • артроскопија;
 • Х-зраци испитување на зглобовите;
 • КТ / МРИ;
 • ултразвучен преглед;
 • биопсија на туморот, за хистолошка анализа и определување на неговата природа.

Треба да се напомене дека дијагностичката програма може да се прилагоди, во зависност од податоците собрани за време на физичкиот преглед.

Врз основа на резултатите од студијата, лекарот може да ја утврди причината за болката во раката кога се флексибилни или во состојба на комплетен одмор и пропишува ефикасен третман.

Третман

Неопходно е да се третира основната болест, што доведе до појава на таков симптом. Ако причината за болката во раката е повреда или механичко оштетување на кој било друг карактер, тогаш терапевтските мерки ќе бидат насочени кон елиминација на овој фактор.

Во принцип, основниот курс на лекување може да се базира на конзервативни и радикални методи на лекување. На пример, ако коскеното ткиво е оштетено, може да биде неопходна протетска хирургија, по што следи рехабилитација на пациентот. Без оглед на тоа што го предизвикал развојот на таков патолошки процес, програмата за лекување е направена поединечно.

Терапијата со лекови може да вклучува такви лекови:

 • лекови против болки;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • хондропротектори (во особено тешки случаи, лековите од оваа фармацевтска серија се инјектираат директно во погодениот зглоб);
 • хормонален;
 • антибиотици;
 • хиалуронска киселина;
 • витамин и минерален комплекс.

Ако е откриен малигнен тумор, зрачење или хемотерапија може да се изведат со операција.

Покрај третманот со лекови, на пациентот може да им се препишат процедури за физиотерапија, имено:

 • магнетна терапија;
 • електрофореза;
 • акустични бранови.
Магнетна терапија

Исто така, поединечно може да се избере курс на масажа, терапија за вежбање и рачна терапија. Не се исклучува употребата на дополнителни средства во форма на специјални преливи, завои и други средства за имобилизација на болниот зглоб.

Во согласност со вашиот лекар, традиционалната медицина може да се користи. Во однос на елиминацијата на силната болка во неговата лева рака, можете да ги користите следните алатки:

 • сенф бањи;
 • бања со етерични масла од портокал и магдонос;
 • облоги за мед-газа;
 • топли облоги на лушпа на вибрунум цвеќиња и сирени. Таквата компресија може да се направи ноќе, ако не постојат контраиндикации.

Но, треба да се запомни дека употребата на традиционалната медицина не го заменува третманот во целост и нужно мора да се координира со вашиот лекар.

Прогноза и можни компликации

Во овој случај, бидејќи ова е клинички знак, а не посебна болест, прогнозата целосно ќе зависи од основната причина, нејзината фаза на развој и форма. Исто така е важно колку брзо беше започнат ефективниот третман.

Можни компликации вклучуваат:

 • целосна неподвижност на зглобот;
 • попреченост;
 • хронична болка, која значително го нарушува квалитетот на животот;
 • развој на сродни компликации.

Можно е да се спречат таквите последици ако одите на лекар навреме, а не само да се лекувате или целосно да се игнорира симптом.

Превенција

Специфични методи на превенција, за жал, бр. Во овој случај, препорачливо е да се следат општите препораки, имено:

 • спречи преоптоварување на зглобовите или повреда;
 • да ги третира сите болести веднаш и правилно;
 • се придржуваат до дозволеното ниво на физичка активност;
 • земете само оние лекови што ги пропишал лекар;
 • следете ги правилата за здрав начин на живот - јадете целосно, не бидете нервозни, не злоупотребувајте алкохол.

Дополнително, превентивниот медицински преглед треба систематски да се спроведува од страна на специјализирани лекари, особено ако имало случаи на сериозни болести на мускулно-скелетниот систем или онкологија во фамилијарната историја. За да се спречи било кој патолошки процес со утврдена етиологија е многу полесно отколку подоцна да се елиминира.

Сподели го овој напис:

"Болка во левата рака" се забележува кај болести:

Смртта на дел од срцевиот мускул што води кон формирање на тромбоза на коронарната артерија се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...

Коронарната срцева болест (CHD) е патолошки процес во текот на кој се предизвикува лезија на миокардот поради оштетено движење на крв во коронарните артерии. Затоа медицинската терминологија сугерира друго име за болеста - коронарна срцева болест. Во првата фаза на формирање, болеста се развива асимптоматски и само откако пациентот може да дојде до напад на ангина. Патологијата може да се третира со лекови или хирургија. Тука се одредува степенот на оштетување на патологијата.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.