Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Болка при дишење

Болката додека дише е една од најчестите клинички манифестации со кои се соочуваат и возрасните и децата. Интензитетот на манифестацијата ќе се разликува во зависност од индивидуалните карактеристики на лицето.

Зад сличен симптом може да се сокрие голем број на патолошки состојби. Вреди да се забележи дека провокативниот фактор ќе се разликува во зависност од локацијата на болката. Исто така вреди да се напомене дека не постојат физиолошки причини за појавата на оваа особина.

Многу често, болката дејствува како прв знак за развој на болеста. Ова значи дека во позадина, други симптоми ќе формираат, на пример, кашлица , треска , интоксикација и гастроинтестинална дисфункција.

Само лекарот може да направи точна дијагноза, откако пациентот помина низ цела низа дијагностички мерки. За првично испитување, треба да се јавите кај општ лекар кој ќе го упати пациентот до потесни специјалисти.

Елиминацијата на болката што се појавува за време на респираторните движења се врши со употреба на конзервативни методи на терапија, но и покрај тоа, стратегијата за третман целосно ќе зависи од етиолошкиот фактор.

Етиологија

Бидејќи болката за време на дишењето делува како една од најчестите клинички манифестации, сосема е природно дека апсолутно секој човек, без оглед на полот или возрасната група, може да се соочи со него.

Причините за болка во процесот на дишење ќе бидат сосема исти, единствениот фактор на разликата е локализацијата на болката, која игра многу важна улога во дијагностичкиот процес.

Така, болката при дишење во градите може да биде предизвикана од:

 • воспалителен процес кој се јавува во мембраната, што ја поврзува внатрешната површина на градниот кош и ги покрива белите дробови;
 • пневмонија - во вакви случаи, главниот провокатор на главниот симптом се смета за најсилна сува кашлица , која во секој случај ја придружува таквата болест. Фокусот на болката ќе биде на страната на зафатеното белодробно крило. Карактеристична особина е дека сериозноста на болката ќе се намали во склоната на пациентот;
 • перикардитис - болката ќе се зголеми при вдишување, поради што длабочината на дишењето е значително намалена, што ја влошува појавата на дополнителни симптоми. Природата на главниот симптом ќе се движи од блага до акутна болка;
 • функционални нарушувања на кафезот на ребрата;
 • остеохондроза - болка во градскиот регион ќе се појави само ако болеста на оваа зона на 'рбетот е засегната;
 • скратувањето на интерплеуларниот лигамент - предизвикува убоди за болка и може да доведе до опашка дислокација на дијафрагмата, која исто така е придружена со болка во градите;
 • меѓуребрената невралгија - патологијата се карактеризира со фактот дека предизвикува акутна и стрелачка болка;
 • ребро фрактури , кои можат да се појават на позадината на ударот или силна компресија на градниот кош;
 • формирањето на тумори на ракот во белите дробови - болката не само што се зголемува со дишењето, туку исто така е акутна, прободува и заокружува. Нејзиното зрачење на горните екстремитети, вратот и абдоменот, како и на лумбалниот регион често се забележува;
 • спонтан пневмоторакс - во повеќето случаи предизвикува силна болка во срцето, но во некои случаи може да биде потполно асимптоматска;
 • хепатална колика ;
 • белодробна емболија;
 • ангина пекторис ;
 • плеврит ;
 • Тиеце синдром .
Белодробна емболија - можна причина за болка во градите при дишење

Болката со различен интензитет во белите дробови, покрај горенаведените причини, исто така, предизвикува такви патолошки процеси:

Појавата на болка во стомакот најчесто се поврзува со прогресијата на гастроинтестиналната болест, но болката на оваа локализација што се јавува при дишење не е секогаш поврзана со патологиите на гастроинтестиналниот тракт. Најчестите причини се презентирани:

Многу често, појавата на болка во десната страна при дишење укажува на оштетување на црниот дроб, но има и други објаснувања за ова, вклучувајќи:

 • воспаление на апендикс;
 • акутен тек на панкреатит или холециститис;
 • патологии на кардиоваскуларниот систем, како што се миокарден инфаркт или ангина пекторис ;
 • Бубрежната колика е напад на екстремна болка која не може да се елиминира лековито;
 • воспалителни оштетувања на белите дробови и бронхиите;
 • штипкање на 'рбетниот нерв и остеохондрозата;
 • пиелонефритис и други болести на бубрезите;
 • периодот на раѓање, вклучувајќи и ектопична бременост.

Болка во левата страна и хипохондриум за време на вдишување и издишување може да се формира и во позадина од горенаведените причини, и поради:

 • истекување и хернија на дијафрагмата - ова најчесто се јавува по продолжен интензивен физички напор. Непријатните сензации можат да се вратат во задниот дел;
 • меѓуребрена невралгија - ова е воспаление или стегање на нервите кои се наоѓаат помеѓу ребрата;
 • воспаление на апендикс;
 • коронарна срцева болест - во такви случаи, болката ќе биде болна, досадна и пецкање;
 • спленомегалија или зголемување на волуменот на слезината;
 • акутен пиелонефритис;
 • остеохондроза;
 • гастритис и чиреви;
 • болести кои влијаат на панкреасот.

Болката при дишење во задниот дел го нарушува лицето ретко и се појавува само во позадина на сериозни болести, вклучувајќи:

 • фрактура на компресија на 'рбетниот столб;
 • истегнување на мускулни влакна;
 • поместување на интервертебралните дискови;
 • остеохондроза и спондилоартроза ;
 • ревматоиден артритис ;
 • анкилозен спондилитис или рајтер ;
 • анкилозирачка варијанта на спондилитис;
 • удар ;
 • метаболички нарушувања - остеопороза и остеомалација треба да се вклучат тука;
 • широк спектар на заразни болести;
 • некои патологии на карличните органи, вклучувајќи ги и СПБ;
 • рак на гастроинтестиналниот тракт;
 • тумори на 'рбетниот мозок.

Извори на болка во трахеата за време на дишењето се:

Трахеит - можна причина за болка во трахеата при дишење

Тоа е исклучително ретко за пациентите да се жалат на болка во рамото при дишење, што најчесто се јавува во текот на воспаление или други болести кои негативно влијаат на цервикалниот 'рбет.

Болка во десната страна на рамената или болката во левата страна на грбот во повеќето случаи е знак за развој во човечкото тело:

 • патологии на централниот нервен систем;
 • лезии на коските и зглобовите, особено на скапулата, 'рбетниот столб, ребрата, клучната коска, рамената и рамената-скапуларна артикулација;
 • гастроентеролошки болести, имено, желудникот и панкреасот;
 • кардиоваскуларни заболувања;
 • болести на бубрезите и лимфните јазли.

Сите горенаведени етиолошки фактори се карактеристични и за возрасните и за децата.

Класификација

Болката за време на дишењето обично се дели според нејзиното времетраење, поради што се случува:

 • акутен - се изразува во форма на напади и трае не повеќе од 3 месеци;
 • рекурентни - се повторувачки напади, меѓу кои поминува долг временски период;
 • хроничен - трае повеќе од три месеци и не е запрен со лекови.

Симптоматологија

Наспроти позадината на фактот дека болката за време на дишењето е формирана врз основа на широк спектар на предиспонирачки извори, препорачливо е да се споменат само главните клинички манифестации кои можат да ја придружуваат. Ова исто така се должи на фактот дека дури и ако истата болест се третира кај пациенти, симптомите може да бидат различни.

Така, главната манифестација најчесто се надополнува со:

Треба да се забележи дека секој патолошки процес кај децата е потежок и се развива побрзо отколку кај возрасните.

Дијагностика

Дознајте изворите против кои манифестираната болка во срцето, грбот, трахеата, стомакот и градниот кош, како и во левиот или десниот хипохондриум можат да бидат клинички само врз основа на податоците добиени за време на сеопфатна дијагноза.

При првото појавување на синдром на акутна болка, треба да побарате помош од терапевт кој, доколку е потребно, ќе го упати пациентот кон консултации со специјалисти од потесни области на медицината.

Општа примарна дијагноза треба да вклучува:

Абдоминален ултразвук
 • проучување на историјата на болеста - за можна идентификација на хроничен патолошки процес кој може да послужи како активирач за појава на болка;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • темелно испитување на пациентот, кој нужно мора да биде испратен до палпацијата на проблематичната област, слушање на пациентот, како и проценка на состојбата на кожата, мерење на температурата и крвниот притисок;
 • детален преглед на лицето - со цел докторот да разбере како се одвива одредена болест;
 • општа клиничка анализа и крвна биохемија;
 • општа анализа на урината;
 • микроскопско испитување на измет;
 • Ултразвук на перитонеумот;
 • рентген на градите;
 • КТ и МРИ на 'рбетот.

Во зависност од информациите добиени од горенаведените испитувања, пациентот може да се упати на дополнителни испитувања на:

Секој од лекарите ќе препише специфични лабораториски и инструментални дијагностички процедури.

Третман

За да се надмине болката во долниот дел на грбот, под десната или левата ребра, како и секоја друга локализација која се јавува за време на респираторните движења, можете да ги користите следните конзервативни техники:

 • земање лекови што ги пропишал лекарот што посетува - во тешки случаи, тие можат да се инјектираат;
 • физиотерапевтски процедури, како што е медицинска електрофореза, ултравиолетово зрачење, магнетна терапија и други активности насочени кон затоплување. Тие најчесто се користат за болка во рамото, грбот, и десниот и левиот хипохондриум;
 • Терапија за вежбање и спроведување на вежби гимнастика, составени индивидуално за секој пациент;
 • терапевтски масажа;
 • употреба на рецепти за традиционална медицина, но само по претходна консултација со клиничар.

Во однос на елиминацијата на етиолошкиот фактор, може да се спроведе и со помош на неоперабилни методи на терапија и хируршки.

Превенција и прогноза

Сите превентивни мерки во случаи на болка при дишење, се насочени кон спречување на развојот на основната болест, па затоа тие ќе бидат заеднички за сите пациенти:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • избегнување на стрес и хипотермија;
 • до умерено активен животен стил;
 • добра исхрана;
 • рационална употреба на лекови;
 • трошење многу време на свеж воздух.

Сепак, главната препорака е редовно да ги посетуваат сите лекари за сеопфатно превентивно испитување.

Прогнозата на таквата болка директно зависи од провоцирачкиот фактор. Поволен исход е возможен само во случај на навремена потрага по квалификувана помош.

Сподели го овој напис:

"Болка при дишење" се забележува кај болести:

Хондрозата е болест на 'рбетот, во која во своите поединечни области (во вратот, градната коска, долниот дел од грбот) ткивото на' рскавицата се регенерира во коскеното ткиво. Повторното раѓање на ткивото на 'рскавицата во коската може да се забележи во градите, предизвикувајќи торакална хондроза, или ако е зафатена' рскавицата на лумбалниот 'рбет - лумбална хондроза. Иако многу почеста во медицинската пракса сеуште е хондроза на вратот.

...

Експирална диспнеа е патолошка состојба во која има тешкотии при издишување на воздухот. Таква аномалија се јавува ако пулмоналната функција е оштетена поради стеснување на луменот на бронхиите поради нивниот едем, кој се забележува за време на воспалителни процеси или алергиски реакции. Пациент со таква болест бара значителни напори за издишување на воздухот.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.