Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Несоница

Несоница е нарушување на спиењето кое се карактеризира со недостаток на траење, тешкотии да заспие, да се разбуди уште во раните временски услови, чувство на недостаток на спиење наутро. Треба да се има на ум дека болеста треба да се појави поради дезорганизација на самиот процес на спиење, а не недостатокот на време за тоа.

Нарушувањата во спиењето се карактеристични за секоја возрасна група, но кај постарите лица се неколку пати почести. Колку е постаро лицето, толку повеќе се жали на недостатокот на спиење. Но, за секој човек, причините за несоницата се индивидуални, било да е стрес или возбуда, страв или страв од мокрење. Често, недостатокот на спиење се забележува кај жените за време на бременоста - особено често се јавува во доцните периоди, речиси пред породувањето. Доколку таквото пореметување не се третира, може да дојде во хронична форма.

Причините за манифестација се доста разновидни, тие не можат да бидат поврзани со болест или оштетување во функционирањето на внатрешните органи, или, обратно, се јавуваат поради ментални нарушувања или дефект на централниот нервен систем.

Третманот за несоница се состои од рационализирање на секојдневниот живот и исхраната, но во ретки случаи може да биде неопходно да се земе лек за несоница, пропишан само од лекар. За третман на оваа болест кај децата и бремените жени се забрануваат таблети за несоница и традиционални методи на лекување.

Етиологија

Често не е можно да се утврдат причините зошто некое лице не може да заспие, но тоа е неопходно да се направи, бидејќи проблемот нема да исчезне самостојно, туку треба само да се третира. Најчестите причини за несоница се:

 • изложеност на стресни ситуации;
 • конфликти во семејството или работата;
 • страв во пресрет на важен настан во животот или операција;
 • промена на временска зона или ситуација, движење;
 • земање лекови или производи непосредно пред спиење, кои го возбудуваат нервниот систем;
 • пиење алкохол или пушење;
 • јадење големи количини на храна пред спиење;
 • премногу топло или студено време;
 • непријатно кревет или перница премногу мека;
 • недостатокот на воздух во собата, па затоа е многу важно да го направите проветрувањето на собата пред спиење;
 • стравот од самиот процес да заспие во креветот, на пример, по развод или силна караница со брачниот другар, страв од кошмари;
 • возрасната група, често несоница, ги загрижува децата од предучилишна возраст и постарите лица;
 • генетска предиспозиција. Ако еден од крвните роднини го имал ова нарушување, веројатноста за појава кај децата е висока.

Во некои случаи, причините за недостатокот на сон можат да бидат процеси кои се случуваат во човечкото тело. Овие причини вклучуваат:

 • нарушувања на тироидната жлезда, што предизвикува хормонски нарушувања;
 • болести на нервниот систем;
 • 'рбетниот мозок или повреда на мозокот;
 • тежок недостаток на воздух кај астма ;
 • прекршување на емисијата на урина (често се јавува потреба ноќе);
 • напади на горушица;
 • разни интоксикации на телото;
 • тешка главоболка или забоболка;
 • градите непријатност и непријатност во срцето;
 • бременост Во текот на овој период во животот на жената, ова нарушување може да се манифестира во рана и доцнење.
Причини за несоница

Покрај тоа, постои одредена група на причини за несоница, кои се карактеристични за децата од помлади предучилишни возраст:

 • гледајќи страшен филм на ТВ;
 • страв од уринарна инконтиненција;
 • зголемена активност пред спиење, на пример, редовни или компјутерски игри;
 • sleepwalking Детето честопати се плаши да заспие, знаејќи однапред што може да оди во сон.

Видови

По вид на нарушување на спиењето, несоницата може да се изрази во:

 • нарушувања додека заспива;
 • чести ноќни будења;
 • површен сон;
 • влошување порано или пред алармот.

За времетраењето на курсот, нарушувањата на спиењето се:

 • акутен - ако не постои нормален сон помалку од три недели;
 • хронично - лицето нормално не спие повеќе од три недели.

Во зависност од факторите кои предизвикуваат нарушувања на спиењето, несоницата може да се изрази во следниве форми:

 • адаптација - главните причини за стрес или конфликтни ситуации;
 • психофизиолошки - страв од спиење поради различни причини.

Покрај тоа, се случува несоница:

 • примарно - заради надворешно влијание: премногу јасна светлина, силен шум или непријатен мирис, јадење големи количини на храна, чај, кафе, алкохол пред спиење;
 • секундарни - кои произлегуваат од позадината на воспалителни процеси, разни болести, дисфункција на еден или повеќе внатрешни органи, тешка болка или за време на бременоста, особено во доцните периоди.

Симптоми

Манифестации на несоница за секој човек се индивидуални и може да се изразат со еден или повеќе симптоми, вклучувајќи:

 • недостаток на спиење за неколку часа во текот на ноќта;
 • чести будење;
 • утро умор;
 • појава на поспаност во текот на денот;
 • да заспие на работното место или во јавниот превоз;
 • попреченост;
 • невнимание;
 • долг процес на заспивање - може да трае до три часа;
 • будење во рано време.

За деца, некои од горенаведените симптоми се карактеристични, но исто така има и знаци кои се карактеристични за нив:

 • невнимание, што може да доведе до застој во учењето;
 • емоционална нестабилност;
 • агресија;
 • зголемена активност;
 • чести и ненадејни промени во расположението.

Лековите за несоница ќе помогнат да се ослободат од овие симптоми, но тие може да им се дадат на децата по рецепт на лекарот, а за жените кои носат дете се забранети.

Компликации

Ефекти на нарушувања на спиењето

Ако не обрнете внимание на симптомите на болеста и не побарајте помош од лекар, постои веројатност за такви компликации како што се:

 • летаргија и поспаност во текот на денот;
 • намалување или целосно недостаток на концентрација;
 • намалена реакција;
 • пад во перформансите;
 • постојана раздразливост и лошо расположение.

Дијагностика

Во третманот на несоница многу важна улога ја има правилната дијагноза, која се состои од неколку мерки:

 • собирање на целосни информации за тоа што можело да предизвика несоница, кога се појавија првите симптоми, и кои од нив се најмногу вознемирувачки за пациентот, без разлика дали земаат лекови и каков вид на живот го водат. Најдобро од сè, ако некој со таков проблем води дневник за спиење во кој ќе напише - колку долго не може да спие, колку често се буди, во кое време и од кое причина;
 • проучувањето на медицинската картичка, бидејќи има многу болести кои предизвикуваат несоница. Меѓу нив се и астмата, разните срцеви заболувања, нарушувањата во емисијата на урина, проблеми со нервниот систем, нарушувања на мозокот, повреди на грбот;
 • испитување на невролог , психолог , психотерапевт или акушер-гинеколог ;
 • електроенцефалографија - во која, земајќи ги предвид фазите на спиење и нивното времетраење;
 • како хардверски испитувања како КТ и МРИ, овозможуваат точна студија за структурата на мозокот на пациентот. Не е пожелно да се направи CT скенирање за бремени жени;
 • користење на специјални мерења и прашалници кои ја одредуваат природата на несоницата.

Откако ќе се добијат сите резултати, терапевтот ќе ги пропише правилните лекови за несоница или други лекови.

Третман

Третманот за несоница се состои од голем број техники кои пациентот може да ги врши самостојно дома:

 • избегнување на употреба на храна, алкохол, кофеин и други супстанции непосредно пред спиење (производи кои ја возбудуваат активноста на нервниот систем);
 • ако е можно, го ограничи дневниот сон;
 • потребно е да одите во кревет и да се разбудите во исто време;
 • пијат течност два часа пред спиење;
 • направи релаксирачки движења за лицето, рацете и нозете;
 • туш за спиење или бања. Во никој случај не треба да земате жешки бањи кај бремени жени;
 • обезбеди удобност во собата, изберете удобен кревет, перница и пижами, однапред проветрувајте ја просторијата;
 • за време на бременоста, прилагодете го ролерот или дополнителниот мал перница на нозете и грбот;
 • навремено лекуваат болести кои предизвикуваат несоница;
 • поминете неколку часа пред спиење на свеж воздух, тоа ќе ви помогне да спиете подобро.
Третман на несоница

Третманот на несоница кај децата вклучува:

 • забрана за трошење време во кревет, освен сон, т.е. не е дозволено да чита, прави домашна работа, игра или гледа телевизија на креветот;
 • постави распоред за спиење, одредено време за подигање и заспивање;
 • ограничување на активноста на бебето еден час пред спиење;
 • да се организира физички напор со умерен интензитет пред спиење, најдобро е да одите на прошетка со вашето дете - неколку часа на свеж воздух ќе му помогне на вашето бебе подобро да спие;
 • релаксирачки вежби во форма на игра;
 • топло капење.

Ако после тоа детето не може да заспие, неопходно е да го окупира со нешто интересно, но тивко.

Лековите за несоница треба да се земаат само во случај на истовремени болести или кога се препишани од лекар. Примени лекови кои го подобруваат процесот на заспивање и влијаат врз времетраењето на спиењето. Земањето витамин Е ќе ја подобри исхраната на мозокот, што ќе ви помогне да заспиете и да спиете побрзо цела ноќ. Многу е важно да се запамети дека лековите и таблетите за несоница не треба да се даваат на деца или жени за време на бременоста (во секое време) без назначување од страна на лекарот што посетува и консултација со акушер-гинеколог.

Третманот со народни лекови исто така ќе помогне да се подобри квалитетот на спиењето. Таквите методи вклучуваат декорации и инфузии, кои вклучуваат:

 • спиење трева;
 • тиква;
 • чај од хоп, нане, цикорија, валеријана корен и мед;
 • мајчина душица и пелин;
 • Хиперикум и глог.

Покрај тоа, како народен лек, како хипнотички перници на папрат, нане, хмељ, immortelle, бор, оригано и рози ќе ви помогнат брзо и цврсто да спиете.

Треба да се запомни дека за време на бременоста, без оглед на периодот, забрането е да се користат било какви народни лекови.

Сподели го овој напис:

"Несоница" се забележува кај болести:

Заб апсцес - акутно гноен воспаление, кое е локализирано во коренот на забот. Оваа болест често се нарекува флукс. Причините за патологијата се сите видови на бактерии, кои, продирајќи во коренот, се размножуваат и предизвикуваат воспаление, кое понатаму може да доведе до супурација. Во напредни случаи, сепса се развива.

...

Абулија е вид на психопатолошко нарушување на личноста што се карактеризира со чувство на апатија, недостаток на волја. Овој тип на ментално нарушување ги влошува таквите чувства како неодлучноста, беспомошноста и незаинтересираноста.

...

Аксимизацијата е процес на прилагодување на организмот на нови климатски и еколошки услови. Овој процес е забележан доста често кај децата по неколку дена на море. Симптомите на ова нарушување наликуваат на обичната настинка.

...

Акрофобијата е болест што се карактеризира со страв од височина. Во овој случај, едно лице може да почувствува вртоглавица, гадење и повраќање, а во некои, моторните реакции се вознемирени, па дури и ступор. Различни луѓе предизвикуваат оваа состојба поради различни причини, степенот на манифестација е исто така различен. Но, во сите случаи - ова е голем непријатност за некоја личност. Едно лице не може да се бори со таква патологија самостојно, затоа му треба помош од квалификуван лекар.

...

Апатијата е ментално растројство во кое некое лице не покажува интерес за работа, во какви било активности, не сака да прави ништо и, воопшто, е рамнодушно кон животот. Таква состојба честопати неприметно доаѓа во животот на една личност, бидејќи не манифестира болни симптоми - лицето едноставно не може да ги забележи девијациите на расположението, бидејќи апсолутно секој процес на живот може да стане причина за апатијата, а најчесто и нивната комбинација.

...

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

...

Аерофобија - повреда на психолошка природа, која се изразува во паника страв од летање на кој било авион. Статистичките податоци покажуваат дека околу 40% од луѓето на планетата страдаат од оваа болест. Меѓутоа, ако внимателно го разгледате вашето здравје и правилно ги подготвите подготвителните активности пред летот, можете да ги минимизирате симптомите на оваа повреда.

...

Вилсон-Коноваловата болест е наследна патологија, која се карактеризира со нарушување на размената на бакар во човечкото тело. Во исто време, овој елемент има тенденција да се акумулира во различни органи, што доведува до нарушување на нивното функционирање. Оваа патологија влијае и на мажите и на жените. Но, претставниците на посилниот пол се болни од нив 4 пати почесто. Прогресијата на болеста не зависи од начинот на живеење и местото на живеење. Во медицинската литература, таква состојба се нарекува хепатоцеребрална дистрофија или хепатолентикуларна дегенерација.

...

Кројцфелд-Јакоб-овата болест е прионска болест која е вклучена во групата на преносливи невродегенеративни патологии на прион. Прировите се нарекуваат инфективни протеини, тие се главните предизвикувачи на оваа болест. Тие имаат способност да трансформираат здрав протеин во инфициран. Така, се јавува инфекција на телото.

...

Легионерската болест или легионелозата е бактериска инфекција која најчесто се манифестира како тешка форма на пневмонија. Типичен израз на болеста е интоксикација и нарушено функционирање на централниот нервен систем и бубрезите. Понекогаш, за време на болеста, се јавуваат респираторни и уринарни системи.

...

Бронхоспазмот е патолошка состојба која се карактеризира со појава на ненадеен напад на задушување. Напредоци поради рефлексна компресија на структури на мазни мускули во ѕидовите на бронхиите, како и поради оток на мукозната мембрана, придружено со нарушување на празнењето на спутумот.

...

Везикулопустозата е бактериска инфекција која предизвикува да се разгорат потните жлезди. Локализација на воспалението е забележано во наборите на кожата, на главата под косата, на грбот, во областа на клуикулата, помеѓу задникот. Детето станува немирно, одбива да јаде, температурата на телото се зголемува. Прилично е лесно да се дијагностицира везикулопустозата: неопходно е да се проучи историјата, симптомите и резултатите од лабораториските тестови.

...

Спиналниот хемангиом е болест што се карактеризира со присуство на полека развиен бенигнен тумор. Пренесената болест може да се појави со болка или безболна. Нејзиното формирање се јавува во кое било коскено ткиво. Хемангиом е еден од најчесто дијагностицираните примарни тумори на 'рбетот.

...

Херпетиформниот дерматитис на Дуренг е болест на повторлива природа која влијае на кожата на некоја личност. Се карактеризира со појава на горниот слој на епидермисот на осип, визуелно сличен на осип во херпесот. Поради оваа карактеристика, патологијата се нарекува и херпетичен дерматитис. Првпат бил откриен во XIX век од страна на научникот Диринг.

...

Хиперволемија - повреда на циркулирачкиот волумен на крв во крвните садови во насока на зголемување. Во медицината, оваа состојба е поделена на едноставна, олигоцитемска и полицитемична. Тие се разликуваат во зависност од нивото на хематокрит. Постои, исто така, хиперволемија во пулмоналната циркулација - изолиран тип на хиперволемија, кој исто така се нарекува пулмонална хипертензија.

...

Хиперостоза - е патолошка состојба на коските, придружена со висока концентрација на коскената супстанца во непроменливото коскено ткиво, што доведува до патолошки раст. Главната причина за развојот на болеста е дека постои зголемено оптоварување на одредена коска.

...

Аденоидната хипертрофија е состојба во која назофарингеалниот тонзил станува голем поради хиперплазија на лимфоидното ткиво. Треба да се забележи дека хипертрофијата на крајниците е комбинирана со хипертрофија на аденоидите, всушност, тие се едно и исто. Главните визуелни симптоми се: отворена уста, запушен нос, назален глас, чести вирусни заболувања, редок отитис. Може да се случи и тонзилит или друга болест.

...

Хиповитаминоза - патолошки состојби кои почнуваат да напредуваат поради намалување на внесот на еден или неколку витамини. Едноставно кажано, тогаш - ова е недостаток на витамин. Најчесто, оваа состојба напредува во зима и пролет, кога едно лице троши минимално количество витамини. Вреди да се напомене дека хиповитаминозата може да се појави кај луѓе од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и малите деца. Нема ограничувања во врска со сексот.

...

Хиподинамијата е патолошка состојба која се карактеризира со кршење на скоро сите функции на човечкото тело (респираторна, дигестивна, хематопоетска и циркулација на крвта). Сето ова се случува поради една причина - намалување на моторната активност. Како резултат на тоа, контрактилноста на мускулните структури е значително намалена.

...

Гипокальциемия – патологическое состояние, которое развивается вследствие нарушения электрофизиологического процесса, и характеризуется снижением уровня кальция в организме. Данная патология может носить как острый, так и хронический характер. Важно своевременно установить причину прогрессирования заболевания и начать проводить адекватное лечение, чтобы избежать развития опасных для здоровья последствий. Гипокальциемия может возникнуть у людей из различных возрастных категорий, в том числе и у маленьких детей.

...

Гипопаратиреоз – недуг, обусловленный недостаточной продукцией паратгормона. В результате прогрессирования патологии наблюдается нарушение всасывания кальция в ЖКТ. Гипопаратиреоз без должного лечения может привести к инвалидности.

...

Гипопитуитаризм – это патологический процесс, при котором нарушается функционирование передней доли гипофиза, в результате чего происходит снижение активности эндокринных желез. Клиническая картина будет зависеть от того, какие именно гормоны перестали вырабатываться в нужном количестве.

...

Гипоталамический синдром – совокупность расстройств, возникновение которых обусловлено нарушением функционирования гипоталамуса. Заболевание зачастую развивается в подростковом и репродуктивном возрасте. У представительниц слабого пола встречается в несколько раз чаще, нежели у мужчин. Проблема данного расстройства в том, что оно довольно сильно распространено, в большинстве случаев поражает молодых людей, быстро развивается и имеет множество осложнений.

...

Деменции с тельцами Леви (син. болезнь диффузных телец Леви) – патология, на фоне которой развиваются когнитивные расстройства. Особенностью такой формы является присоединение двигательных нарушений. Примечательным является то, что заболевание практически всегда возникает у лиц старше 60 лет.

...

Джетлаг – состояние организма, когда в биологическом ритме человека происходят сбои из-за смены часовых поясов. Это в основном происходит после перелета на самолете. Такое состояние возникает у каждого путешественника, который постоянно совершает длительные перелеты. Человек начинает ощущать сильную слабость, происходят сбои в работе пищеварительного тракта, возникают головные боли. Также возможна и дезориентация в пространстве.

...

Диатез у ребёнка — это реакция детского организма на внешний или внутренний раздражитель. Следует отметить, что данный воспалительный процесс может иметь как наследственный, так и приобретённый характер. Как правило, проявляется в возрасте от двух месяцев до двух лет.

...

Не секрет, что в организме каждого человека при различных процессах, в том числе, переваривании пищи, задействованы микроорганизмы. Дисбактериоз – это заболевание, при котором нарушается соотношение и состав населяющих кишечник микроорганизмов. Это способно привести к серьёзным нарушениям работы желудка и кишечника.

...

Дисменорея – это патологическое состояние, характеризующееся возникновением сильных болевых ощущений у женщины в предменструальный период и период месячных, в то время как в обычном состоянии боль отсутствует. Такое нарушение встречается достаточно часто, особенно у молодых женщин 20–25 лет, а также у женщин в предклимактерическом периоде. Дисменорея не только доставляет женщине дискомфорт, но и ухудшает качество её жизни, поскольку ощущая сильные боли, у женщины снижается настроение, ухудшается работоспособность и т. д. Поэтому очень важно своевременно обратиться к врачу, чтобы выявить причины нарушения и получить адекватное лечение.

...

Долевая пневмония – это воспаление лёгочной ткани, которое не распространяется по всему лёгкому, а поражает одну или несколько его долей. Основную группу риска составляют маленькие дети и люди преклонного возраста. Основной причиной развития болезни выступает патологическое влияние патогенного агента (вируса или бактерии), который может проникать в организм несколькими путями.

...

Долихоколон – это патологический процесс, который характеризуется тем, что отдельные участки толстого кишечника становятся длиннее. При этом сам диаметр и толщина стенок органа не изменяются. Четких разграничений относительно пола и возраста данный патологический процесс не имеет, поэтому диагностируется долихоколон у детей и у взрослых.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.