Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мускулна атрофија

Мускулната атрофија е симптом на одреден патолошки процес кој води кон чистење на мускулните влакна и како резултат на тоа, на неподвижноста на пациентот. Треба да се напомене дека развојот на оваа патологија е прилично долг временски период - од неколку месеци до неколку години. Всушност, постои замена на мускулното ткиво со сврзно ткиво, што подразбира повреда или целосно губење на моторната функција кај едно лице. Третманот на таквата повреда треба да се спроведува строго под контрола на специјализиран лекар специјалист.

Етиологија

Клиничарите идентификуваат два типа на етиолошки фактори на атрофија на мускулите - примарни и секундарни. Примарната форма на болеста е наследна, и секоја невролошка патологија може само да ја влоши патологијата, но нема да стане провоцирачки фактор.

Секундарните етиолошки фактори вклучуваат следново:

 • постојан физички стрес, кој е последица на прекумерна физичка активност во спортот или поради природата на работата;
 • заразни болести;
 • повреди на нервите;
 • миопатија ;
 • патологија на моторни клетки во мозокот;
 • заразни болести со типична етиологија.

Покрај патолошки процеси кои можат да доведат до атрофија на мускулите, треба да се издвојат заеднички предиспонирачки фактори за развој на овој патолошки процес:

 • нарушувања во периферниот нервен систем;
 • парализа;
 • механичко оштетување на 'рбетот;
 • недостаток на исхрана и одмор;
 • оштетување на телото на токсични супстанции;
 • нарушување на метаболичките процеси во телото;
 • долг одмор во кревет.

Треба да се напомене дека доста често овој симптом може да се забележи по силна повреда на мускулно-скелетниот систем или останување неподвижен. Во секој случај, рехабилитацијата по ваквите патологии треба да се врши само од квалификуван медицински специјалист. Самолечение (во овој случај, не само за земање лекови, туку и за масажа, терапија за вежбање) може да доведе до целосна онеспособеност.

Мускулна атрофија

Симптоматологија

Во почетната фаза на развој, атрофија на мускулите на грбот или други делови на телото се манифестира само во форма на зголемен замор од физички напор. Како резултат на тоа, пациентот може да биде вознемирен од болка.

Како што се развиваат симптомите, клиничката слика може да биде дополнета со следните симптоми:

 • со атрофија на мускулите на екстремитетите, тремор се забележува;
 • ограничување на движењата на раката, нозете, багажникот;
 • промена на вообичаено одење;
 • губење на чувството на екстремитет;
 • низок крвен притисок.

Ако причината за атрофија на мускулите на бутот или на другите делови на телото стана инфективен процес, тогаш клиничката слика може да биде надополнета со следните симптоми:

Во тој случај, ако причината за 'рбетната атрофија на мускулите е оштетување на нервниот систем, тогаш севкупната клиничка слика може да биде надополнета со следните знаци:

Тежината на симптомите кај спиналната атрофија целосно ќе зависи од сериозноста на повредата или степенот на влошување на мускулниот тонус. Затоа, на првите знаци на оштетување на мускулните ткива треба да се консултира лекар. Во овој случај, може да се избегнат сериозни компликации.

Дијагностика

Ако се сомневате дека е развиен атрофичен процес на мускулите, веднаш треба да побарате медицинска помош. Специјализацијата на лекарот за време на почетниот преглед ќе зависи од сегашната клиничка слика и општата состојба на пациентот.

Електромиографија

Дијагностичката програма се состои од следното:

 • физички преглед со појаснување на општата анамнеза;
 • клинички и биохемиски тест на крв;
 • електромиографија;
 • хормонални студии;
 • Ултразвук на тироидната жлезда;
 • мускулна биопсија;
 • тестирање на нервната спроводливост;
 • КТ и МРИ.

Дополнителните дијагностички методи ќе зависат од моменталната клиничка слика и состојбата на пациентот во моментот на барање на медицинска нега. Важно е - ако пациентот зема лекови за да ги отстрани симптомите, треба да го известите лекарот пред да започнете со дијагнозата.

Третман

Основната терапија ќе биде целосно зависна од основната причина. Третманот, пред сè, ќе биде насочен кон елиминирање на главната болест, и само тогаш симптоми.

Невозможно е да се издвои една програма за третман, во овој случај, бидејќи мускулната атрофија е неспецифичен симптом и терапијата ќе зависи не само од етиологијата, туку и од возраста на пациентот. Во секој случај, речиси секогаш во комплексот на терапевтски мерки спаѓаат терапија за вежбање, масажа и оптимални процедури за физиотерапија.

Превенција

Нема насочени превентивни мерки, бидејќи ова е симптом, а не посебна болест. Општо е неопходно да се придржуваат кон правилата за здрав начин на живот и да се спроведе спречување на оние болести кои можат да предизвикаат таква повреда.

Сподели го овој напис:

"Мускулна атрофија" се забележува кај заболувања:

Амиотрофијата е патолошки процес на вродена природа, која се карактеризира со дегенеративни-дистрофични промени во мускулите со нивната последователна атрофија. Во повеќето случаи оваа болест е неповратна, што ја прави прогнозата исклучително неповолна.

...

Артрозата на лакотниот зглоб е болест која е природно дистрофично-дегенеративна и претставува повреда на нормалното функционирање на лактот. Во различни извори, тоа се нарекува епикондилоза. Карактеристични карактеристики се намалување на волуменот на синовијалната течност, што придонесува за зголемување на триењето, намалување на јазот помеѓу зглобовите и зголемување на остеофитите. Ова, пак, предизвикува болка и ја ограничува мобилноста.

...

Добро познато на многу луѓе, главно постари лица, се болки во зглобовите. Тие се предизвикани од неправилна исхрана, физичка неактивност, стрес, големо физичко насилство и други фактори. Мошне често кај постари лица и мал процент на млади луѓе се јавува артроза на рамениот зглоб - хронична болест која предизвикува сериозни деформации на 'рскавицата, како и ткивата во близина на него и коските. Таа има прогресивен тип, а симптомите може да не се појавуваат со години, а потоа да се влошат. Најчестите симптоми се болката во рамениците по долг престој на ниски температури, како и по подигнување на предмети со голема маса.

...

Остеоартритис на зглобот на колкот е болест која се јавува и под името на коксартроза, и обично ги зафаќа луѓето над четириесет години. Нејзината причина е намалување на волуменот на екскреција на синовијалната течност во зглобот. Според медицинската статистика, жените имаат тенденција да страдаат од коксартроза почесто од мажите. Тоа влијае на еден или два зглобови на колкот. Во оваа болест, исхраната на ткивото на 'рскавицата е нарушена, што предизвикува негово последователно уништување и ја ограничува подвижноста на зглобот. Главниот симптом на болеста е болка во областа на препоните.

...

Фридриховата атаксија е генетска патологија во која не се оштетува само нервниот систем, туку и развојот на надворешните нарушувања. Оваа болест се смета за доста честа појава - со оваа дијагноза, живеат 2-7 луѓе на 100 илјади од населението.

...

Тај-Сакс-овата болест е генетска патологија во која се зафатени мозокот и нервниот систем. Ова го вклучува и 'рбетниот мозок и поставата на мозокот. Во првите шест месеци од животот на детето, неговиот развој продолжува нормално. Потоа започнуваат дефекти на мозочната активност. Новороденчињата се дијагностицирани со gmgliosidosis gm1. Таквите пациенти умираат за 3-4 години. Оваа патологија го има второто име ганглиозидоза gm2.

...

Ганглионитисот е развој на воспалителниот процес во еден ганглион, кој претставува збирка ганглии. Истовремениот пораз на неколку такви сегменти се нарекува полигаргонит. Често активирањето во човечкото тело е секоја инфекција во човечкото тело. Неколку пати помалку веројатни провокатори се повреди, метаболички нарушувања, тумори и предозирање со лекови.

...

Спиналниот хемангиом е болест што се карактеризира со присуство на полека развиен бенигнен тумор. Пренесената болест може да се појави со болка или безболна. Нејзиното формирање се јавува во кое било коскено ткиво. Хемангиом е еден од најчесто дијагностицираните примарни тумори на 'рбетот.

...

Хиперандрогенизмот е патолошка состојба која се јавува кај девојчиња и жени и се карактеризира со зголемено ниво на андрогени во телото. Андрогинот се смета за машки хормон - исто така присутен во женското тело, но во мали количини, затоа, кога нивото се зголемува, жената има карактеристични симптоми, вклучувајќи и прекинување на менструацијата и неплодност, раст на косата кај машкиот тип и некои други. Промената на хормоналните нивоа бара итна корекција, бидејќи тоа може да предизвика развој на мноштво патологии во женското тело.

...

Адреналната хиперплазија е патолошка состојба во која има брзо размножување на ткивата кои ги сочинуваат овие жлезди. Како резултат на тоа, телото се зголемува во големината и неговото функционирање е оштетено. Болеста се дијагностицира кај возрасни мажи и жени и кај мали деца. Треба да се забележи дека ваквата форма на патологија како конгенитална адренална хиперплазија е почеста. Во секој случај, болеста е доста опасна, затоа, кога ќе се појават првите симптоми, веднаш треба да контактирате со медицинска установа за темелно испитување и ефикасен метод на терапија.

...

Хипопитуитаризмот е патолошки процес во кој функционирањето на предната хипофиза се нарушува, што резултира со намалување на активноста на ендокрините жлезди. Клиничката слика ќе зависи од тоа каков вид на хормони повеќе не се произведува во вистинската количина.

...

Инфективен артритис (септичка, гнојна) е тешка инфекционо-воспалителна лезија на зглобовите, што доведува до нивно постепено уништување. Се јавува кај луѓе од било која возраст, но најчесто ги зафаќа децата и луѓето на возраст над 60 години. Современата медицина нуди многу методи за лекување на оваа болест, но и покрај нивната разновидност и ефективност, кај секој трет пациент, инфекцијата предизвикува неповратно оштетување на зглобовите, што доведува до целосно губење на сите нивни функции.

...

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...

Лепра (син лепра) е системски инфективен процес со хроничен тек кој се активира од микробите од лепрата. Во овој случај, текот на болеста е исклучително тешка - постои епидермално, висцерално и невролошко пореметување. Во некои случаи, болеста влијае на мускулно-скелетното ткиво и органите на видот. Во напредната фаза, лепрата доведува до деформитет и смрт на поединечни делови.

...

Лажни зглобови - се смета дека се прилично чести нарушувања, врз основа на кои постои повреда на структурниот интегритет на коската и појавата на неговата абнормална подвижност во несоодветни области. Бидејќи патологијата може да биде примарна и секундарна, предиспонирачките фактори на формирање ќе бидат различни. Во првиот случај, ова е предизвикано од недоволна исхранетост во еден или друг сегмент на коските во фазата на интраутеричен развој на фетусот, во вториот случај, погрешно спроведени фрактури дејствуваат како провокатор.

...

Мијастенија е невромускулна болест со карактеристичен хронично-релапсирачки или хронично прогресивен курс. Мијастенија, чии симптоми се манифестираат со брз патолошки замор, означен во регионот на мускулите со пресечени мускули, може да напредува кон вакви услови, чии карактеристики ги прават слични на парализа.

...

Мускулното оштетување поради трауматска, инфламаторна или токсична природа и како резултат на влијанието на различни фактори главно врз мускулните влакна, предизвикувајќи нивно слабеење, па дури и атрофија, се нарекува миозитис. Тоа е болест која се јавува главно на човечки скелетни мускули: грбот, вратот, градите и другите групи.

...

Миопатија е конгенитална патологија предизвикана од одредени мутации во гените. Механизмот на развој на болеста не е целосно проучен, па лекарите не може прецизно да одредат кога болното дете може да се роди на двојка. Исто така, се случува совршено здрави татко и мајка да имаат дете со каква било форма на миопатија. Општо земено, болеста е поврзана со оштетените метаболни процеси во ткивата на мускулите, кои поради тоа го губат креатинот, што доведува до нивна дистрофија.

...

Миотонија е генетски детерминирана патологија која припаѓа на категоријата невромускулни заболувања. Вреди да се спомене дека, во зависност од сортата, може да се манифестира во различни возрасти, а не од моментот кога се роди бебето. Главната причина за развојот на болеста е пренесувањето на мутираниот ген кај детето од еден или двата родители и можат да бидат потполно здрави. Другите состојби кои влијаат на развојот на таквата ретка болест остануваат непознати.

...

Мускулна дистрофија е група на хронични заболувања на мускулните структури, главно скелетни. За сите прогресивни мускулни дистрофии, карактеристична особина е постепено манифестираната слабост на мускулите, како и нивната дегенерација. Како што се развива болеста, се забележува намалување на дијаметарот на мускулните влакна. Зафатените елементи како резултат на дистрофија ја губат способноста за договор и постепено се дезинтегрираат. Нивното место во телото на болно лице е окупирано од сврзно и масно ткиво.

...

Несовршена остеогенеза (Син. Лобстинсова болест - зајак, несовршена остеогенеза, интраутерински рахитис, кревка коска синдром, "кристална" болест на личност) е болест на мускулно-скелетниот систем, во кој се забележува прекумерна кршливост на ткивата. Таквото пореметување се смета за ретко генетско нарушување. Главната карактеристика на болеста е тоа што во моментов е неизлечива.

...

Тумор на 'рбетниот мозок е патолошка форма на малигната или бенигната природа, која се наоѓа во регионот на' рбетниот мозок. Клиничките симптоми може да не се појават во раните фази на растот. Најчесто болеста е откриена со значително зголемување на големината на туморот.

...

Периаррозата е почетна фаза на артроза на зглобовите. За оваа болест се карактеризира со развој на воспалителниот процес во тетивите и зглобовите. Да не се забележи дека е доста тешко, бидејќи скоро секое движење е придружено со болка и непријатност. Ако времето не започне да се справува со болеста, болката ќе се зголеми само. Периартрозата може да влијае на секој зглоб, лактот, рачниот зглоб, рамото-рамото. Тоа е хумороссакуларната периартроза која најчесто ги погодува луѓето од работен век.

...

Полиневропатија е комплексно пореметување кое се карактеризира со оштетување на моторните, сензорни и автономни нервни влакна. Главната карактеристика на болеста е тоа што голем број нерви се вклучени во процесот на болеста. Без оглед на видот на болеста, се манифестира во слабост и атрофија на мускулите на долните или горните екстремитети, отсуството на нивната чувствителност на ниски и високи температури, појавата на болни и непријатни чувства. Често изразена парализа, целосна или делумна.

...

Прогерија (Hutchinson-Gilford-ов синдром) е ретка патологија предизвикана од мутација на генот одговорен за синтеза на протеини. Со оваа патологија, постојат промени во кожата и внатрешните органи, кои се предизвикани од предвремено стареење.

...

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...

Ревматоидниот артритис е системска болест на хронична природа, која се карактеризира со истовремено воспаление на неколку зглобни зглобови. Овој патолошки процес е проследен со уништување на 'рскавични и коскени структури. Ако не се спроведе навремена дијагноза и третман на болеста, тогаш постои висок ризик дека некое лице ќе стане онеспособено. Обично ревматоидниот артритис влијае на зглобните зглобови на нозете и рацете, но исто така е можно патолошкиот процес да влијае на големите зглобови.

...

Синдром Itsenko-Cushing е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високи нивоа на нивоа на гликокортикоидни хормони. Главната е кортизол. Терапијата на болеста треба да биде сеопфатна и има за цел да ја намали причината за развојот на болеста.

...

Едвардс-ов синдром е генетска мутација која се јавува во фетусот во матката. Се карактеризира со појава на еден екстра хромозом - ако здраво дете има 46 хромозоми (по 23 од двата родители), тогаш детето со оваа патологија има 47, а 18 мутации се подложени на 18 хромозоми.

...

Вердиг-Хофман спиналната амиотропија е генетска патологија на нервниот систем во кој мускулната слабост се манифестира низ телото. Таквата болест ја нарушува способноста на лицето да седи, да се движи самостојно и да се грижи за себе. Во современиот свет, не постои ефективна терапија која ќе даде позитивен резултат.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.