Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Индикатор на боја (процесорот)

Индексот на боја на крв се определува во рамките на општата анализа со цел да се добие можност за диференцијална дијагноза за анемии од различно потекло и кај возрасни и кај деца. Во суштина, индексот на боја е одраз на релативната содржина на крвната боја (односно, хемоглобинот) во црвените крвни клетки во однос на нормата.

Што е индикатор за боја?

Нормално, хемоглобинот во црвените крвни клетки (во црвените крвни клетки) треба да содржи од 27 до 33,3 pg (т.е. пиктограми). Единица или, со други зборови, индикаторот на боја се смета за вредност од 33 пг, а норма е вредноста на индексот на боја од 0,85-0,86 до 1,05-1,15 (во различни лаборатории нормата може малку да се разликува).

Индексот на бојата се пресметува со следнава формула: нивото на хемоглобин во грами по литар се множи со 3, а првите бројки на црвените крвни клетки се поделени во првите три цифри. Во зависност од тоа колку е ниско или високо, може да се суди за анемија и неговата форма.

Стапката на бојата

Како што споменавме погоре, стапката на индекс на боја за возрасни е од 0,85 до 1,15. Истата бројка е релевантна за секое дете над 12 години. За деца помлади од оваа возраст има свои опции.

Значи, за дете од една година до три, нормата на бојата индекс е од 0,75 до 0,96, а од четири години до 11-12 оваа бројка ќе биде еднаква на 0,8 на еден.

Индикации и правила на анализа

Индексот на боја се испитува како дел од клиничкиот или општата крвна слика, но индикација во овој случај може да биде сомневање за анемија.

Исто така, не е потребна посебна подготовка за оваа анализа, но сепак е неопходно да се следат општите правила за да се направи анализа посигурна. Значи, крвта се донира што е можно порано наутро и на празен стомак. Препорачливо е по вечерата да помине не помалку од 8 часа (и по можност половина ден). Ако бебето е многу мало и треба постојано да го нахрани, тогаш оваа анализа се прави еден и пол до два часа по хранењето.

Боја индикатор и анемија

Во зависност од тоа како намален (или зголемен) индекс на боја, може да се процени типот на анемија.

Значи, ако е намален и е помал од 0,85, станува збор за хипохромна анемија. Оваа категорија вклучува анемија од дефицит на железо, анемија кај малигни тумори или хронични заболувања, како и хронична постхоморахија.

Хипохромна анемија

Ако е покачена (повеќе од 1,15), може да се дијагностицира хиперхромна анемија (ова се случува со недостаток на фолна киселина или витамин Б12), како и полицитемија.

Но, дури и ако овој параметар е нормален, можно е хемолитична или пост-хеморагична анемија. Исто така, индексот на боја е обично нормален кај болести како што се хронична ренална инсуфициенција или хипотироидизам.

Со анемија може да се забележат симптоми како што се намалување на целокупниот тон на телото, вртоглавица, недостаток на здив, главоболки и бледило на кожата, како и пулсирање во храмовите, зголемена брзина на срцето, слабеење на меморијата и вниманието.

За да се разјасни типот на анемија, исто така е можно да се пренесат студии за феритин, витамин Б12, серумско железо и трансферин.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.