Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Просечната содржина на хемоглобинот во еритроцитите (MCH)

Научниците од хемоглобинот го нарекуваат протеинско соединение, кое се состои од вистински протеински дел и соединение што содржи железо (heme), е дел од црвените крвни клетки и му дава на крвта богата црвена боја. Овој протеин е многу важен бидејќи може да се поврзе со кислородот и јаглерод моноксидот, да се претвори во оксигемоглобин и да ја изврши функцијата за транспорт на гас (дистрибуира кислород низ телото), така што при спроведување на клинички тест за крв, лекарите секогаш ја одредуваат содржината на хемоглобин во еритроцитите, бидејќи овој индикатор помага да се дијагностицира патологии поврзани со нарушена синтеза на главната протеинска компонента на крвта.

Индикации за студијата

Со цел да се назначи квантитативната содржина на хемоглобинот во црвените крвни клетки, лекарите користат два индикатора за MCH и MCHC. MCH е вредност која ја рефлектира просечната содржина на хемоглобин во еритроцитите. Тоа помага да се утврди типот на анемија од дефицит на железо (болест која се карактеризира со промена на концентрацијата на хемоглобинот во вкупниот волумен на крв), во зависност од неговиот индекс на боја и нужно корелира со друг индикатор за MCHC (ова е просечната концентрација на хемоглобин во еритроцитите).

Индикатори на стапка

Вредно е да се каже дека просечната содржина на хемоглобин во еритроцитите (индикатор за MCH) е определена во пикограми и неговата вредност се движи од 27 до 32 единици кај возрасни (кај деца обично не надминува 30 единици). Но, за лекарите, концентрацијата на хемоглобинот е особено важна, односно индексот на MCHC, мерено во грамови на литар или децилитар (е во рамките на 32-36 единици).

Високата вредност на MCHC најчесто укажува дека анализата е извршена погрешно, бидејќи тоа во принцип не може да биде, бидејќи високата концентрација на хемоглобин во составот на црвени крвни клетки предизвикува нивно целосно уништување. Исклучок од ова правило е вродена сфероцитоза, која лекарите го одредуваат веднаш по раѓањето на детето.

Така, MCHC може да се смета само во поглед на неговото опаѓање, во кој случај се зборува за развој на хемоглобинопатија, таласемија или анемија.

Карактеристики на студијата

Просечната концентрација на хемоглобинот во еритроцитите се определува во условите на хемиската лабораторија, откако се зема венска или артериска крв (анализата треба да се направи на празен стомак, бидејќи алкохолот или остатоците од храна може да предизвикаат зголемено ниво на MCHC). Вредноста се пресметува со делење на вкупната концентрација на хемоглобин со бројот на хематокрит, а потоа и со множење на резултатот со 100. Резултатите од анализата се даваат на пациентот за 2-3 дена.

Толкување на резултатите

Хемоглобин во крвта

Како што веќе рековме, зголемената важност на ICSU најчесто укажува на развој на анемија, која може да биде предизвикана од труење со олово, земање одредени лекови, малигна формација во коскената срж итн., Но невозможно е да се процени формирањето на патологија само врз основа на резултатите од оваа анализа. Доколку се сомневате дека имате заболување, докторот обрнува внимание на просечната содржина и концентрација на хемоглобинот во црвените крвни клетки, а исто така ги зема предвид и другите податоци од општ или клинички тест на крвта. Се утврди точната дијагноза, и, следствено, доделување на третман може да биде само така.

Човечкото тело е мултифункционален биолошки систем, чиј механизам сеуште се изучува, а дефиницијата на MCHC е комплексна клиничка анализа која помага да се идентификуваат патологии кои го нарушуваат не само функционирањето на циркулаторниот систем, туку и работата на организмот како целина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.