Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стапка на седиментација на еритроцитите (ESR)

Стапката на сериментација на еритроцитите е важен лабораториски показател за крв, чии резултати може да го одредат односот на фракциите на протеините во плазмата. Ако ESR отстапи од нормата, ова укажува на присуство на одреден патолошки процес во телото.

Кој е назначен за анализата?

ESR е еден од најважните начини за дијагностицирање на многу болести. Како по правило, со помош на оваа анализа може да се детектираат следните патологии:

 1. Воспалителни болести.
 2. Инфекции.
 3. Неоплазма.
 4. Дијагностика на скрининг за време на превентивни испитувања.

Дефиницијата на ESR е скрининг тест кој нема специфичност за одредена болест. Стапка на седиментација на еритроцитите е студија која активно се користи во општата анализа на крвта.

Подготвителни активности

Дефиниција на ESR - анализа која е неопходна за извршување на празен стомак. Неопходно е 3 дена пред испитувањето на еритроцитната седиментација да не се јаде масна, пржена храна и алкохолни пијалоци. Еден час пред да земат крв за да ја утврдат стапката на седиментација на еритроцитите, неопходно е да се воздржи од пушење.

Дешифрирање

Третманот на ESR во анализите е многу неспецифичен. Попрецизно утврдување на видот на болеста кај жените и мажите е можно со заедничко земање на нивото на ESR и бројот на леукоцити. Дефиницијата на овие показатели кај жените и мажите се изведува откако докторот ги разгледува по динамика по денови на болест.

На пример, ако постои акутен миокарден инфаркт, стапката на леукоцити се зголемува во првите часови на болеста, но ЕСР кај жените и мажите е нормална. На 5-10 ден се јавува симптом на "ножици", при што стапката на леукоцити паѓа, но стапката на седиментација на еритроцитите кај жените и кај мажите е зголемена. После тоа, стапката на леукоцити се одржува, но според стапката на седиментација на еритроцитите кај мажите и жените, се проценува формирање на лузни на срцевиот мускул и ефикасноста на терапијата.

Комбинацијата на високи бели крвни клетки и зголемена стапка на седиментација на еритроцитите овозможува да се продолжи со дијагнозата и да се најде изворот на воспаление.

Стапка на седиментација на еритроцитите

Стапката на седиментација на еритроцитите кај жените и мажите е зголемена во случај на дијагностицирање на алергиски процеси, особено ова се однесува на болести како лупус еритематозус и ревматоиден артритис.

Третманот на покачен број на стапка на седиментација на еритроцитите овозможува да се утврдат туморските болести, акутната леукемија, миеломот. Исто така, стапката на седиментација на еритроцитите е важна при дијагностицирање на анемија, одредување на степенот на загуба на крв кај повреди, хируршки третман, болест на бубрезите.

Стапката на седиментација на еритроцитите може да се зголеми дури и кај заразни болести:

 • ревматизам;
 • туберкулоза;
 • вирусна инфекција.

Ниските стапки на седиментација на еритроцитите укажуваат на промени во крвните компоненти и на самата структура на еритроцитите. Во овој случај, се дијагностицираат следните болести:

 • полицитемија;
 • српеста анемија;
 • сфероцитоза;
 • хипербилирубинемија;
 • надхидратација.

Многу често, нискиот ESR станува нормална варијанта за вегетаријанците кои не консумираат месо и разни видови храна од животинско потекло.

Причини за зголемување на ESR:

 • бременост, постпартам, менструација;
 • воспалителни болести;
 • парапротеинемија;
 • болести на туморот (карцином, сарком, акутна леукемија);
 • болест на сврзното ткиво;
 • гломерулонефритис, бубрежна амилоидоза, кои се јавуваат со нефротски синдром, уремија;
 • тешки инфекции;
 • хипопротеинемија;
 • анемија;
 • хипер и хипотироидизам;
 • внатрешно крварење;
 • хиперфибриногенемија;
 • хеморагичен васкулитис;
 • ревматоиден артритис.

Причини за низок ESR:

 • еритремија и реактивна еритроцитоза;
 • изречени ефекти на циркулаторната инсуфициенција;
 • епилепсија;
 • хемоглобинопатија Ц;
 • хиперпротеинемија;
 • хипофибриногенемија;
 • вирусен хепатитис и опструктивна жолтица;
 • Калциум хлорид, салицилати.
Причините за зголемување и намалување на ESR

Во нормални услови, процесот на седиментација на еритроцитите кај мажите и жените се случува полека, стапката по еден час ќе биде под нормалното. При дијагностицирање на разни болести, составот на крвта ќе укаже на зголемена содржина на фибрин и протеини. Под нивното дејство постои брзо седиментација на еритроцитите, а вредноста на ESR се зголемува.

Нормално ниво

Стапката на ESR во крвта зависи од параметрите како физиолошката состојба, возраста на пациентот. Кај мажите и жените, тие се различни. Има информации дека овој индикатор е различен за жителите на различни територии.

Возраст род ESR, mm / h
10-50 години Жените 2-10
Мажи 2-15
Над 50 години Жените 0-15
Мажи 0-25

Табела 2 - Нормална вредност на ESR

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.