Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сегментирани неутрофили

Неутрофилите се вид на бели крвни клетки. Тоа се плазма клетки, благодарение на кои човечкото тело влегува во борба против габични и бактериски болести. Разграничување на неутрофилите рано и зрело. Последните се нарекуваат сегментирани неутрофили.

Како се формираат?

По формирањето на неутрофилот во црвената коскена срцевина, тој созрева на јадрото на колото. Таа влегува во плазма во одредена количина. По некое време, таа е поделена на одредени сегменти. Така, станува сеопфатен сегментиран неутрофил, кој по 2-5 часа се испраќа до ѕидовите на капиларите на разни органи. Тука се јавува неговата борба со разни инфекции и бактерии.

Кога е потребно истражување?

Доколку докторот има и најмало сомневање за воспалителен процес, тогаш тој ќе го упати пациентот на тест на крвта. Најчестите индикации за дијагноза се:

Сегментирани неутрофили

Нормални перформанси

Стапката на сегментирани неутрофили е индицирана како процент. Тие се вклучени во леукоцитната формула. Благодарение на неа, можете да ја процените состојбата на крвта и организмот како целина. Но, прво, потребно е да се наведе што е норма на презентираните елементи во крвта.

Ако зборуваме за здрави возрасни, тогаш за него стапката на сегментирани неутрофили ќе биде 47-72%, а нормата на прободувачки неутрофили - 1-5%.

Кај децата, постојат некои разлики во леукоцитната формула. Кај детето по раѓањето, постои голем пораст на бројот на лимфоцити, а бројот на неутрофилите е низок. На третиот или четвртиот ден, детето ги има првите крстови, односно клетките се споредуваат. Затоа, стапката на прободе и сегментирани неутрофили е иста и изнесува 45%.

Пресек на леукоцитите кај деца

Намалени сегментирани неутрофили

Кога, за време на анализата, се утврди дека сегментираните неутрофили се намалуваат, ова укажува на такви патологии кај деца и возрасни:

  • вирусни и воспалителни болести;
  • анемија ;
  • радиоактивно оштетување;
  • хемиско труење.

Исто така, бројот на презентирани крвни елементи кај децата и возрасните може да се намали поради лошата екологија и продолжената употреба на лековите. Такви се аналгин, пеницилин. Неутропенијата може да биде вродена или стекната форма.

Лек Analgin помага да се намали бројот на сегментирани неутрофили во крвта

Ако се намалат сегментарните неутрофили, тогаш детето или возрасните индикации за анализа може да бидат сипаници , грип и хепатитис .

Зголемени сегментирани неутрофили

Ако детето и возрасни сегментирани неутрофили се покачени, тогаш ова е јасен знак за борбата против вирусите и бактериите. Но, секој од нив има свои специфики. Поради оваа причина, експертите испраќаат деца и возрасни за дополнително тестирање. Значи, можно е да се утврди причината за таквата промена. Ако неутрофилите кај деца и возрасни се зголемени, тогаш ова укажува на следните патологии:

Крвта е секогаш во мобилна состојба. Затоа, дури и кај здраво дете или возрасен, сегментираните неутрофили можат да бидат покачени. Често ова е манифестација на стрес, емоционална и физичка напорност. Но, кога повторно ќе ја преземете анализата кај деца и возрасни, овие бројки се враќаат во нормала.

Ако, во отсуство на одредена болест, отстапување од нормата на сегментираните неутрофили се наоѓа кај дете или возрасен, тогаш не треба веднаш да паничи. Таквите резултати не можат да зборуваат 100% за присуството на патологија. Лекарот ќе нареди втора крвна донација. Ако резултатот е ист, тогаш активностите на специјалист ќе бидат насочени кон елиминирање на причината што предизвика девијација од нормата кај дете или возрасен.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.