Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ретикулоцити (РТЦ)

Ретикулоцитите (РТЦ) се еритроидни клетки со остатоци од РНК, кои се формираат во коскената срцевина од нормобластите и пред појава на еритроцити. Нивната концентрација во обемот на циркулирачката крв е околу 1% од последното. Кај децата, процентот на РТЦ е нешто повисок. Формирање во коскената срцевина 1-2 дена, а потоа, оставајќи го, ретикулоцитите се подложени на процес на созревање, во траење од 1 до 3 дена, во општата циркулација.

Функциите на црвените крвни клетки и РТЦ се слични - тоа е испорака на кислород до органите. Со уништувањето на првиот, коскената срцевина започнува активно да произведува ретикулоцити за да се компензира загубата. Затоа, студијата за нивото на РТЦ е интегрален дел од дијагностиката на патолошките состојби не само на коскената срцевина, туку и на бубрезите, бидејќи тие се одговорни за производство на хормон кој ја стимулира трансформацијата на ретикулоцитите во црвените крвни клетки.

Ретикулоцити и црвени крвни клетки

За општа анализа со ретикулоцити, се користи цела крв, која, за да се спречи коагулабилноста, се комбинира со антикоагулант (ЕДТА). Квантитативна студија на РТЦ во крвта се изведува со користење на следниве методи:

 • автоматско пребројување на ретикулоцити користејќи хематолошки анализатор;
 • определување на концентрацијата на РТК користејќи флуоресцентна микроскопија;
 • пресметка на ретикулоцити во тест, спроведена со употреба на раствори за боење.

Првиот и вториот метод на истражување се најскапи. Тие добија дистрибуција само во некои лаборатории. Во основа, се користи третиот метод на пресметка.

Индикации за студијата

Таквата студија е пропишана од лекар при поставување на дијагноза, како и за:

 • квалитативна анализа на еритропоезата кај хемолиза и присуство на загуба на крв;
 • следење на ефикасноста на третманот на регенеративната функција на коскената срцевина кај деца, оштетена од недостаток на витамини Б6, Б12, железо, фолна киселина и бакар;
 • диференцијална дијагноза на анемија;
 • следење на обновувањето на коскената срцевина по операцијата за трансплантација, како и цитотоксична терапија;
 • студии за намалување на продукцијата на црвените крвни клетки;
 • проценка на ресторативната динамика на еритропоетинот по трансплантацијата на бубрезите;
 • следење на одговорот на терапијата со еритропоетин и еритросупресори;
 • допинг контрола за присуство на стимулација на ретикулоцитно производство со земање лекови кои содржат еритропоетин.

Важна точка за тестирање за ретикулоцити е недостатокот на претходна обука за деца и возрасни.

Фактори кои влијаат на резултатите

Ретикулоцит

Со квантифицирање на нивото на РТЦ во крвта, може да се појават погрешни резултати со лажно високи вредности. Оваа слика може да се забележи кога:

 • присуство на леукоцитоза;
 • хипертромбоцитоза;
 • присуство на абнормален хемоглобин во крвта;
 • присуство на гигантски тромбоцити;
 • откривање на патолошки инклузии во еритроцитите, како што се предизвикувачите на маларија и веселото теле.

Покрај горенаведеното, исто така е можно да се идентификуваат фактори кои ги нарушуваат резултатите од анализата:

 • продолжено стегање со темперамент кога се зема примерок;
 • недоволно мешање на крв и антикоагулант;
 • трансфузија на крв извршена непосредно пред анализата;
 • хемолиза земена на крвен тест;
 • погрешен избор на антикоагулант;
 • земајќи антибактериски лекови од групата на сулфонамиди.

Толкување на резултатите

Ретикулоцити во крвта

Ретикулоцитите кај деца од раѓање може да се движат од 5 до 10%. Постепено, оваа бројка се враќа во нормала. Сепак, нема смисла да се диференцираат резултатите од мерењето во зависност од полот на децата под 12-годишна возраст, бидејќи нивните ретикулоцити ќе бидат приближно исти. Во текот на овој период, девојчињата обично почнуваат да менструарат, а загубата на крв доведува до зголемување на опсегот на еритроидните клетки. Ретикулоцитите, чија стапка кај возрасните варира во рамките на одредени граници, имаат различни нумерички вредности во зависност од полот.

Сепак, постојат случаи каде што студии покажуваат покачени или намалени ретикулоцити во крвта. Причините за покачен РТК се како што следува:

 • ретикулоцитоза се јавува кога еритроцитите се уништуваат под дејство на отровите на двете животни (токсини кои се испуштаат при маларија, зајакот на Viper) и индуцирана од лекови (лекови за третман на еритремија) на природата. Потоа, се јавува автоимун одговор на смртта на црвените крвни клетки. Стапката на ретикулоцити може да се надмине за 300%;
 • деструктивни процеси во коскената срцевина (воспаление, метастази и тумори) предизвикуваат зголемување на РТЦ;
 • пушењето предизвикува пораст на нивото на РТЦ;
 • и привремена и долготрајна ретикулоцитоза, предизвикуваат загуба на крв;
 • хормонска терапија со еритропоетин за стимулирање на коскената срцевина;
 • ретикулоцитоза се јавува при третман на анемија кај деца:
  • железни препарати. Ретикулоцитите се зголемуваат за 8-12 дена;
  • лекови кои содржат витамин Б12. Растот на РТК се јавува во 5-8 дена;
 • во периодот на опоравување по зрачење или хемиска терапија може да се забележи и ретикулоцитоза;
 • полицитемија од било кое природно потекло;
 • прием на антипиретични и антипаркинсонски ("левадоп") производи;
 • ретикулоцитоза често може да се забележи за време на бременоста;
 • адаптација на организмот кон намалување на нивото на кислород при искачување до висина.

Ретикулоцитозата е точна и неточна. Точно е позитивен показател за враќање на крвта. Тоа претставува зголемување на нивото на РТК во коскената срцевина и во периферната крв. Лажно, напротив, го карактеризира присуството на канцерогени тумори, како и метастази на коскената срцевина. Тоа е определено со зголемување на РТС само во општата протокот на крв.

Намалувањето на RTC укажува на дефект во функцијата на коскената срцевина. Причини за намалување на ретикулоцитите:

 • железо и фолна дефицитна анемија, која се јавува кога има недостаток на витамин Б12;
 • апластична анемија со долгорочно намалено ниво на РТЦ;
 • хроничен тек на заразни болести;
 • уништување на тироидната функција;
 • алкохолизам;
 • намалено производство на еритропоетин поради бубрежно заболување;
 • присуството на тумори на коскената срцевина, како и неговите метастази;
 • уремија;
 • депресивна коскена срцевина, зрачење или хемотерапија;
 • земени лекови (сулфаниламид, карбамазепин, хлорамфеникол).

Адекватно да се проценат вредностите на РТЦ и да се идентификуваат причините за нејзините отстапувања од нормата, може да биде хематолог, општ лекар или уролог.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.