Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Плазма клетки

Плазма клетки се типови на бели крвни клетки кои се произведуваат од Б-лимфоцити. Која е улогата на овие елементи во телото? Мошне едноставно, тие служат за производство на специфични антитела. Кога сигнал за анти-агенс влегува во Б-лимфоцит, тој се депонира во лимфните јазли и формира плазма клетка со методот на трансформација.

Улогата на елементите

Како што споменавме погоре, плазма клетките служат за производство на специфични заштитни протеини. Тие ги произведуваат потребните антитела за борба против инфекцијата. Содржината на овие клетки во крвта на дете и возрасен е многу мала (една клетка на 200 бели крвни клетки). И тогаш, овие индикатори се типични во анализата на детето. Во крвта на возрасни плазма клетки се целосно отсутни.

Како се појавуваат?

Плазма клетките се формираат во крвта според следнава шема: кога имунолошкиот систем е активиран од страна на антиген, лимфобластите се формираат во герминативните клетки. Во нив се случува производство на презентираните елементи.

Ова движење на клетки се должи на фактот дека постои потреба да се запре создавањето на висока концентрација на протеински антитела во оние места каде што се јавува обработка на аниг. Со вишок на антитела, можно е да се елиминира антигенот за краток временски период и да се оневозможи имунолошкиот одговор во организмот.

Концентрацијата на плазма клетки се јавува во коскената срцевина, што значи дека вообичаено не треба да се откриваат во плазмата. Ако постои патолошки процес, тие се откриваат во клиничката анализа на крв кај дете и возрасен. Најчесто зборуваме за следните болести:

  • вирусни заболувања;
  • патологии кои се карактеризираат со присуство на антитела во крвта долго време;
  • влијанието на јонизирачкото зрачење;
  • рак;
  • плазмоцитом.

Плазма клетките се важни компоненти на леукоцитната формула, кога се откриени, можно е да се идентификуваат разни видови на болести во плазмата. Нивната улога во телото е многу важна - заштита од инфекции и бактерии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.