Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Уринализа

Уринализата е специфичен тип на дијагноза која ви овозможува да го одредите присуството на одредена болест. Информациите добиени за време на проучувањето на биоматеријалот се многу корисни за лекарот. Зошто? Со урината се ослободуваат разни токсични супстанции во крвта, соли, органски компоненти и клеточни елементи се раствораат во неа. При проучувањето на составот на урина, можно е да се утврди состојбата на имуниот систем, бубрезите, срцето и крвните садови.

Наведете ги резултатите од општата уринарна анализа


Индикатор Значење Единици
Боја (COL)
Транспарентност (CLA)
pH на урината (киселост) единици
Специфична густина (SG) g / l
Протеин (PRO) g / l
Гликоза (GLU) mmol / l
Кетонски тела (КЕТ) mmol / l
Билирубин (БИЛ)
Уробилиноген (UBG) μmol / l
Хемоглобин
Еритроцити (BLd) клетка / pz
Леукоцити (LEU, WBC) клетка / pz
Преоден епител клетка / pz
Бубрежен епител клетка / pz
Хијалин цилиндри единици во подготовка
Грануларни цилиндри клетка / pz
Епителните цилиндри клетка / pz
Восочни цилиндри клетка / pz
Цилиндри на еритроцитите клетка / pz
Леукоцитни цилиндри клетка / pz
Соли на урина
Неутрална маснотија и масни киселини
Бактерии
Кваси габи

Нормални резултати од тестот за урина

Откако пациентот ја поминал анализата, општата анализа на урината се изведува во посебна лабораторија. Таму, експертите ја одредуваат концентрацијата на одредени елементи и ги споредуваат со нормалните вредности.

Уринализа - нормални вредности
Боја на урината слама жолта
Транспарентност на урина транспарентен
Мирис на урината несериозно
Реакција на урина или pH pH поголема од 4 и помалку од 7
Густина на урина Во опсег 1,012 g / l - 1,022 g / l
Протеин во урината не, до 0,033 g / l
Гликоза во урината не, до 0,8 mmol / l
Кетонски тела во урината отсутен
Уринарен билирубин недостасува
Уробилиноген во урината Во опсег од 0-17 μmol / l
Хемоглобин во урината недостасува
Еритроцити во урината - до 3 на повидок за жени
- сингл на повидок за мажи
Леукоцити во урината - до 6 на повидок за жени
- до 3 на повидок за мажи
Епителни клетки во урината до 10 на повидок
Цилиндри во урината отсутен, единствен хијалин
Соли на урина отсутен
Бактерии во урината отсутен
Гастри во урината отсутен
Паразити во урината отсутен

Табела - Стандардна анализа на урината

Постојат неколку критериуми според кои се врши дешифрирање на анализата на урина кај деца и возрасни:

 1. Боја на урината
 2. киселост на урина;
 3. густина на урина;
 4. концентрација на одредени елементи.

Биоматеријална боја

Во нормални услови на здраво лице, бојата на урината треба да има светло-жолта боја. Тоа може да се промени кога едно лице зема различни лекови:

 1. Темна урина - укажува на болести како што се цироза, хепатитис и слаба бубрежна функција. Потемнување на урината може да се должи на уништување на црвените крвни зрнца. Често се случува ова со трансфузија на крв, маларија и други заразни болести.
 2. Темно-жолта заситена урина е првиот симптом на дехидрација, предизвикана од повраќање и дијареа, и срцева слабост. Безбојна урина укажува на присуство на дијабетес мелитус или дијабетес инсипидус, прекумерно внесување на течност и абнормална бубрежна функција.
 3. Пинк урината е знак на црвен зеленчук, бобинки (цвекло, боровинки) кои влегуваат во телото.
 4. Светлата црвена урина се состои од крвни клетки. Оваа боја е типична за луѓе кои имаат уролитијаза, пиелонефритис и гломерулонефритис. Крвни нечистотии во урината м
 5. Темно-црвената нијанса на урината се забележува со гломерулонефритис, бубрежна туберкулоза, уролитијаза, бубрежен инфаркт и силна резолуција на црвените крвни клетки. Овој биоматеријал има црвена боја, матна и има кафеав талог. Како по правило, таквата урина се наоѓа кај луѓе кои земаат одредени лекови (антибиотици, сулфонамиди), како и разни тинктури и Сербси на лековити билки.
 6. Црната урина е знак на меланом.

Фактори кои влијаат на заматеност на урината

Главните причини за ова отстапување од нома се:

 1. Вклучување на црвените крвни клетки во дијагнозата на гломерулонефритис, уролитијаза и циститис.
 2. Значајна концентрација на леукоцити кај воспалителни заболувања.
 3. Присуство на бактерии.
 4. Висока концентрација на протеини во урината.
 5. Зголемена концентрација на епителни клетки.

Специфична густина

Овој индикатор на урина ги менува своите вредности врз основа на бројот на компоненти кои се растворени во неа. Ако овие супстанции се присутни во висока концентрација, густината исто така ќе биде висока. Во улогата на презентираните елементи може да биде:

 • соли;
 • протеини;
 • шеќер;
 • билирубин.

Бактериите, црвените крвни клетки и епителните клетки го зголемуваат ова. Стандардот за густина кај возрасните е 1.010-1.022 g / l. Кај деца и бремени жени, овој индикатор се разликува од нормата на возрасните. Кај новородените деца до 10 дена од моментот на раѓање - 1,008 g / l, 2-3 години - 1,010-1,016 g / l, кај деца 4-12 години - 1,012 - 1,020 g / l, на 12 години треба да одговараат на показателите за возрасни . Кај бремени жени, овој индикатор е еднаков на 1.010 - 1.030 g / l.

Причини со висока густина

Отстапувањето од нормалата на густината на урината може да се појави од следните причини:

 1. Дијабетес.
 2. Бубрежно заболување.
 3. употреба во големи дози на антибиотици и диуретици.
 4. низок внес на течности или загуба на вода.
 5. Токсикоза за време на бременоста.
 6. Инфекции во уринарните органи.
 7. индексите со ниска густина се забележани кај дијабетес инсипидус, земајќи диуретични лекови и консумирање во големи количини на течност.

Киселост на урина

Овој индикатор кај деца и возрасни треба да биде 4-7 pH, кај бремени жени 5,0 - 7,0 pH. Кога е спуштено или зголемено, човек треба да размислува за тоа, бидејќи тоа укажува на сериозна патологија.

Протеин во урината

Кај возрасно здраво лице и кај бремени жени овој индикатор не треба да надминува 0,033 g / l. Кај децата, концентрацијата на протеините на урина не е откриена или се пронајдени траги. Ако неговата содржина е надмината, тогаш тоа е знак на сериозна бубрежна болест, воспалителен процес во мочниот меур и уретерите. Често концентрацијата на протеини е покачена за време на алергиска реакција, епилепсија и срцева слабост. Кај деца со слаб физички развој, кои се на возраст од 6-16 години, како и кај бремени жени, овој индикатор може да се зголеми, но не многу.

Зголемената концентрација на протеини може да биде резултат на прекумерна вежба, долго одење, прекумерно пот и пливање во ладна вода. Но, оваа состојба не е патологија.

Концентрација на гликоза

Одредувањето на шеќерот во урината е императив. Кај здрави луѓе, тоа не треба да биде присутно во урината. Дозволената стапка е до 0,8 mmol / l кај бремени жени, гликозата не треба да биде повисока од 8,8-9,9 mmol / l, а кај деца 1,11 mmol / ден. Ако претставените бројки се надминати, тогаш можеме безбедно да кажеме за дефект на бубрезите и дијабетес. Во дијабетес мелитус, нивото на гликоза е поголемо од 10 mmol / l.

Зголемената концентрација на шеќер во урината може да се појави поради следните причини:

 • панкреатит во акутна форма;
 • нефротски синдром;
 • Итсенко-Кушингов синдром;
 • за време на бременоста;
 • надбубрежен тумор - феохромоцитом
 • јадење слатки во големи количини

Кетонски тела

Овој показател за здравјето на луѓето е многу важен. Нејзин главен претставник е ацетон. Кај здрави луѓе, кетонските тела се отсутни. Ако има нарушувања на метаболичките процеси, тогаш ацетонот може да биде во телото. Постојат следниве причини за зголемување на урината ацетон:

 • интоксикација со алкохол;
 • панкреатит во акутна форма;
 • значителна потрошувачка на протеински производи;
 • постот подолго време;
 • висока содржина на тироидните хормони за време на хипотироидизам;
 • Кушингова болест.

Билирубин и Уробилиноген

Овие компоненти во урината кај деца, возрасни и бремени не треба да бидат. Доколку биле откриени, ова укажува на разни заболувања и нарушувања на размена.

Хемоглобин во урината

Со нормалното функционирање на телото, хемоглобинот во урината не треба да се открие. Неговата содржина зборува за следните патологии:

 • хемолитична болест;
 • трансфузија на крв;
 • маларија;
 • изгореници;
 • екстензивен миокарден инфаркт;
 • оштетување на мускулите;
 • труење со печурки и разни хемикалии.

Што содржи уринарниот нанос?

Пациентот на урина може да ги содржи следните компоненти:

 1. Леукоцити. Во машката популација, тие можат да бидат присутни во количина до 3 клетки, а кај жените - до 6. Со нивното зголемување може да се тврди за воспалителниот процес во уринарните органи.
 2. Црвените крвни клетки, исто така, во нормални услови треба да бидат отсутни во телото или да бидат во мала доза. Кај децата и возрасните во урината, црвените крвни клетки не треба да надминуваат 3 клетки. Со нивната висина содржина, ние зборуваме за уролитијаза, гломерулонефритис и рак.
 3. Епителните клетки секогаш се наоѓаат во уринарните седименти кај деца, возрасни и бремени жени, но нивната концентрација не треба да надминува 10.
 4. Цилиндрите и соли во урината не треба да бидат присутни кај здраво лице. Нивното присуство укажува на развој на уролитијаза.
 5. Гуми и бактерии можат да бидат присутни во урината само за болести предизвикани од нив. Во такви случаи, на пациентот е прикажана антибактериска и антифунгална терапија.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.