Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Општ крвен тест

Општиот крвен преглед е вид на дијагноза во која е можно да се открие причината за формирање на специфични симптоми. За да се спроведе оваа постапка, лекарот зема крв од прст или вена. Ваквата дијагноза не подразбира каква било подготовка, единственото нешто што не може да се направи кога ќе одите за да направите анализа е да јадете.

Наведете ги резултатите од комплетната крвна слика


Индикатор Значење Единици
Хемоглобин (ХГБ) g / l
Еритроцити (РБЦ) 10 12 клетки / л
Индикатор на боја (процесорот)
Просечната содржина на хемоглобинот во еритроцитите (MCH) стр
Ретикулоцити (РТЦ) %
Тромбоцити (PLT) 10 9 клетки / л
Леукоцити (WBC) 10 9 клетки / л
Миелоцити (Мие) %
Метамиелоцити (млади) %
Бенд неутрофили %
Сегментирани неутрофили (NE%) %
Еозинофили (ЕО%) %
Базофили (BA%) %
Лимфоцити (LYM%) %
Моноцити (MON%) %
Плазма клетки (плазма клетки) %
Стапка на седиментација на еритроцитите (ESR) мм / час

Што е тест за крв?

Општиот тест на крвта овозможува да се одредат следниве параметри на направената анализа:

 1. Бројот на црвени крвни клетки;
 2. Ниво на хемоглобин. Го претставува количеството на специјална супстанција која е присутна во црвените крвни клетки и е неопходна за оксигенација на белите дробови и други органи.
 3. Нивото на белите крвни клетки.
 4. Број на тромбоцити - крвни тромбоцити, чија улога е основа за крварење при повредување на садот.
 5. Хематокрит.
 6. Стапка на седиментација на еритроцитите. Резултатот од оваа студија, можете да го дознаете имотот на крвта.

Ако ги знаете сите презентирани параметри, тогаш можете да направите точна слика за човековото здравје и да ги одредите присутните патологии.

Процес на анализа

Како што е наведено погоре, испораката на презентираната анализа не бара посебна подготовка. Крвта се зема наутро на празен стомак од прст. За овие цели, користете посебен стерилен инструмент - скарификатор.
Здравствениот работник со брзо движење врши мала пункција на кожата на прстот. Откако ќе се појави крв, треба да се собере со мала пипета во пробна цевка. Исклучително е ретка за да се зема крв за општо истражување од вена.
Донирана крв е подложна на разни студии:

 • одредување на бројот на крвни клетки со помош на микроскоп;
 • мерење на нивото на хемоглобин;
 • определување на ESR.

Дешифрирањето на комплетната крвна слика мора да го изврши лекарот што присуствува, но некои индикатори може да се проценат независно.

Интерпретација на комплетната крвна слика

Процесот на декодирање на крвниот тест треба да се спроведе во неколку фази. Ова е како е можно да се проценат основните параметри на крвта Модерните лаборатории имаат специјална опрема, благодарение на што е можно да се проверат основните параметри на крв без никакви проблеми. Таквата опрема ги дава резултатите од студијата во форма на отпечаток. Ги покажува основните параметри на крвните кратенки на англиски јазик. Покрај тоа, денес можете да го извршите дешифрирањето на општите тест на крвта преку интернет со пополнување на специјална форма. Да се ​​задржиме на секоја компонента од анализата посебно.

Индекс на анализа Норма
Ниво на хемоглобин Мажјаци: 130-170 g / l
Жените: 120-150 g / l
Број на црвени крвни клетки Мажјаци: 4.0-5.0 · 10 12 / L
Жените: 3,5-4,7 · 10 12 / L
Број на леукоцити 4,0-9,0x10 9 / л
Хематокрит Мажи: 42-50%
Жените: 38-47%
Просечен волумен на црвени крвни клетки 86-98 микрони 3
Леукоцитна формула Неутрофили:
Сегментирани форми 47-72%
Бенд форми 1- 6%
Лимфоцити: 19-37%
Еозинофили: 0,5-5%
Базофили: 0-1%
Моноцити: 3-11%
Број на тромбоцити 180-320 · 10 9 / л
Стапка на седиментација на еритроцитите За мажи: 3 - 10 mm / h
За жени: 5 - 15 mm / h

Табела - Основни податоци за општ тест за крв

Потребниот број на црвени крвни клетки

Нормалната содржина на црвените крвни клетки во анализата кај возрасните и децата е:

 • кај деца на првиот ден од раѓањето: 4,3-7,6.
 • кај деца до еден месец - 3,8-5,6.
 • до половина година 3,5 - 4,8.
 • до 1 година: 4,9 - 3,6.
 • Од 1 до 6 години 3,5 - 4,5.
 • 7-12 години, дозволената стапка е 4.7.
 • адолесценција: 3,6-5,1.
 • за мажи од 16 години 4-5.1.
 • за жени од 16 години - 3,7 -4,7.

Ниво на хемоглобин

Стапката на хемоглобин кај возрасни и деца е:

 • прв ден на раѓање: 180-240.
 • прв месец на животот: 115-175.
 • прва половина година: 110-140.
 • до 1 година: 110-135.
 • 1-6 години: норма е 110-140.
 • 7-12 години: не повеќе од 145 години.
 • 13-15 години: 115-150.
 • за мажи од 16 години: 130-160.
 • норма за жени од 16 години: 120-140.

Факторите кои го зголемуваат хемоглобинот кај возрасните и децата се како што следува:

 1. Дијагноза на срцеви заболувања.
 2. Патологија на бубрегот.
 3. Срце, белодробна инсуфициенција.
 4. Дијагностицирање на болестите на пациентот поврзани со формирање на крв.

Нискиот хемоглобин се должи на:

 1. Дефицит на витамин / железо.
 2. Голема загуба на крв.
 3. Болест на крв од рак.
 4. Анемија
 5. Строга диета, што резултираше со исцрпеност.

Број на леукоцити

Стапка на леукоцитите во анализа кај возрасни и деца:

 • Прв ден од животот: 8,5 -24,5.
 • кај деца до 1 месец: норма е 6,6 - 13,8.
 • кај деца под 6 месеци, стапката не надминува 12,5, а не помала од 5,5.
 • 1 месец - 1 година: 6-12% на 1 литар крв.
 • 1-6 години: 5-12.
 • 7-12 години: 4.4-10.
 • адолесценција: 4.4-9.5.
 • за жени и мажи од 16 години: норма од 4-9.

Бројот на црвени крвни клетки може да се зголеми поради следните причини:

 1. Воспалителни процеси во телото. Тука е неопходно да се земе предвид постоперативниот период, ENT болестите, патологијата на респираторниот тракт, оштетување на кожата поради повреда или изгореници. Во случај на онколошка болест, кога се зема крвен тест, нивото на леукоцити ќе биде превисоко.
 2. Бременост
 3. Менструација.
 4. Вакцинација.

Нискиот број на бели крвни клетки се јавува поради следните причини:

 • недостаток на витамин Б12.
 • крвни болести.
 • специфична група на инфективна патологија: вирусен хепатитис, маларија, тифусна треска.
 • изложеност на радијација.
 • системски лупус еритематозус.
 • употреба на одредени лекови.
 • услови поврзани со формирање на имунодефициенција.

Хематокрит во крвта

Стапката на хематокрит кај возрасните и децата е како што следува:

 • првиот ден по раѓањето: 40-66%.
 • кај деца до еден месец: од 34 до 55%.
 • кај деца 1-6 месеци: 32-43%.
 • 1-9 години: 34-41%.
 • 9-15 години: 34-45%.
 • за жени од 16 години: 35-45%.
 • за мажи од 16 години: 39-49%.

Бројот на еозинофилите

Овој индикатор на еозинофилите во анализата кај деца и возрасни пациенти е:

 • Првиот ден од животот на бебето: норма е 0,5-6%.
 • 1 месец-12 години: 0,5-7%
 • 15 години: 0,5-6%
 • за мажи и жени од 16 години: норма од 0-5%.

Комплетна крвна слика е важна студија чии резултати може да се искористат за да се оцени здравствената состојба на пациентот и да се идентификуваат постоечките нарушувања. Декодирањето на оваа дијагноза може да се случи и во канцеларијата на докторот и дома. Тука треба само да ги знаете главните индикатори на анализата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.