Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Моноцити

Моноцитите се една од најголемите крвни клетки кои припаѓаат на групата на леукоцити, не содржат гранули (се агранулоцити) и се најактивни фагоцити (способни да апсорбираат странски агенси и да го заштитат човечкото тело од нивниот штетен ефект) на периферната крв.

Тие вршат заштитни функции - тие се борат против сите видови на вируси и инфекции, апсорбираат згрутчување на крвта, спречуваат формирање на згрутчување на крвта и покажуваат антитуморна активност. Ако моноцитите се намалат, тогаш ова може да укаже на развој на анемија (докторите посветуваат посебно внимание на овој индикатор за време на бременоста), а зголемено ниво укажува на развој на инфекција во телото.

Нормална содржина на крв кај возрасни и деца

Ако зборуваме за квантитативната содржина на моноцитите во крвта, нормата на овој индикатор треба да биде во опсег од 3-11% (кај детето, бројот на овие клетки може да варира помеѓу 2-12%) од вкупниот број на елементи на леукоцитна крв.

Општо земено, лекарите ја одредуваат релативната квантитативна содржина на овие елементи (за оваа цел, се врши општ тест на крвта ), но ако се сомневате дека е сериозно нарушена коскената срцевина, се спроведува анализа на апсолутната содржина на моноцити, чии лоши резултати треба да предупредат кое било лице.

Кај жените (особено за време на бременоста) секогаш постојат повеќе леукоцитни клетки во крвта отколку кај мажите, исто така, овој индикатор може да варира во зависност од возраста (кај деца може да има повеќе).

Која е целта за одредување на нивото на моноцити?

Моноцитите се една од важните компоненти на леукоцитната формула , чии главни компоненти му даваат на докторот општа идеја за здравствениот статус на пациентот. И порастот и падот на моноцитите, што може да се забележи кај децата и возрасните, укажуваат на развој на некаков вид на внатрешно пореметување. Моноцитите особено внимателно се проучуваат при испитувањето на жените "во положба", бидејќи во текот на бременоста имунолошкиот систем ја насочува сета своја сила за да го зачува здравјето на фетусот, па затоа разни бактерии влегуваат во женското тело, со кое сите видови лимфоцити постојано се борат.

Лекарите ги нарекуваат моноцитите "бришачи" на телото, бидејќи ја прочистуваат крвта на паразити и патогени микроорганизми, апсорбираат мртви клетки и ги подобруваат функциите на циркулаторниот систем. Понекогаш намалувањето или зголемувањето на моноцитите се случува под влијание на стрес, физички напор или земање на какви било фармацевтски препарати, па затоа, пред анализата, лекарот му поставува на пациентот неколку прашања на кои мора да се одговори колку што е чесно.

Моноцити

Низок број на моноцити

Лекарите велат дека за намалување на моноцитите (развој на моноцитопенија) во случај бројот на овие клетки во однос на вкупниот број на леукоцити да падне на 1% и подолу. Всушност, условите во кои се намалуваат моноцитите се доста ретки, но е мода да се однесуваат на најчестите причини за развојот на оваа болест:

  • бременост и породување (во однос на бременоста, во првиот триместар се забележува нагло намалување на бројот на сите крвни клетки, вклучувајќи ги и оние во леукоцитната формула, кај женската крв, а за време на породувањето телото е исцрпено);
  • осиромашување на телото (посебно внимание треба да се обрне на намалувањето на моноцитите во крвта на децата, бидејќи ако нивниот број падне против исцрпеноста на телото, тогаш работата на сите внатрешни органи и системи е нарушена);
  • земајќи хемотерапевтски лекови (предизвикува развој на апластична анемија, најчесто се јавува кај жени);
  • тешки гнојни процеси и акутни инфективни болести (на пример, тифусна треска).

Ако се открие дека моноцитите се спуштаат во крвта на едно од децата, на такво дете им се даваат дополнителни тестови за присуство на инфекција во телото, како и нарушување на имунолошкиот или хематопоетскиот систем.

Моноцити под микроскоп

Зголемен број на моноцити

Има многу болести кај кои моноцитите се покачени во крвта, бидејќи зголемувањето на бројот на овие клетки се јавува во позадина на ингестија на инфективни или вирусни агенси во човечкото тело (се препорачува родителите да посветат посебно внимание на детето, бидејќи имуниот систем на телото е слаб за време на растот патогените агенси не се мешаат со ништо). Главните причини за развојот на оваа состојба се:

  • тешки инфективни болести (понекогаш во телото на детето, тие се јавуваат во хронична форма, понекогаш предизвикуваат зголемување на бројот на леукоцитните крвни елементи);
  • сепса ;
  • крвни болести (на пример, во телото на детето, моноцитите може да се покачени во однос на позадината на акутната леукемија, а кај возрасни оваа состојба се развива поради инфективна мононуклеоза );
  • паразитска инфекција.

Што да правам

Доколку, по добивањето на анализата, се открие дека моноцитите се издигнуваат кај возрасно лице, тогаш неопходно е веднаш да се консултира лекар со цел да се спроведат дополнителни тестови (всушност, во случај на развој на иста состојба кај децата, потребно е истото да се направи). Вреди да се каже дека третирањето на состојби во кои промената на бројот на леукоцитните крвни елементи во телото на децата или возрасните е безначајна. Прво, докторот ја утврдува причината за развојот на оваа болест, а потоа ги пропишува потребните фармацевтски препарати за третман.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.