Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Миелоцити

Миелоцитите се компоненти кои припаѓаат на типовите бели крвни клетки. Нивниот состав вклучува присуство на јадро, или поточно, неутрофили. Тие се концентрираат во коскената срцевина. Кога земате комплетна крвна слика, оваа компонента треба да биде отсутен под нормални услови.

Видови

Миелоцитите се зрели клетки, во споредба со промиелоцитите. Тие можат да бидат обоени во светло-црвено-виолетова боја кога се случува зреењето. Протоплазмата има сина нијанса, но за периодот на созревање се менува во розова, а во неговиот состав може да се најде изобилство жито. Постојат типови миелоцити:

 • неутрофилен;
 • еозинофилен;
 • базофилен.

Постарите неутрофилни клетки имаат розова нијанса протоплазма, помалку зрела - розова-виолетова. Покрај обилното жито во протоплазмата, можно е да се откријат големи зрна.

Еозинофилните миелоцити се карактеризираат со слабо базофилна протоплазма, а во нивниот состав има големи зрна во голем број. Нивната боја е розова црвена.

Базофилните миелоцити имаат оксифилна протоплазма, а нивниот состав содржи виолетова песок.

Нормални перформанси

Миелоцитите се претставени со големи клетки, а нивното јадро може да има овална или рениформна форма со мала количина протоплазма. Се карактеризира со посебна структура, која зависи од промена на потемни и полесни области на хроматин. Резултатот е еден вид на преклопен ефект.

Норма на миелоцити во крвта сугерира отсуство на овие клетки. Сите клетки се наоѓаат во коскената срцевина. Кај возрасни и деца, содржината на неутрофилните клетки варира од 4,8 до 9,6%, еозинофилните клетки - 0,6-2%, и базофилните клетки - 0,2-1%.

Причини за присуство на миелоцити во крвта

Ангина може да предизвика миелоцити во крвта.

Доколку миелоцитите се пронајдени кај дете или возрасен при земање на општ крвен тест , тогаш се потврдува присуството на следните патолошки процеси:

 1. Бактериски инфекции од акутна природа, кои се карактеризираат со додавање на гноен-воспалителен процес. Ако се наруши стапката на миелоцити во крвта, следните патологии можат да се дијагностицираат кај лице: апендицитис, ЕНТ инфекции, болки во грлото , акутен пиелонефритис , пневмонија , туберкулоза , сепса , колера , црвена треска .
 2. Некротичните процеси се предизвикани од такви болести како што се срцев удар , мозочен удар , гангрена, големи изгореници.
 3. Труење со алкохол или олово, што резултира со негативен ефект врз коскената срцевина.
 4. Интоксикација со токсини предизвикани од болести, кои се карактеризираат со отсуство на инфекција од самите бактерии. Во овој случај, стапката на миелоцити во крвта ќе биде нарушена ако ботулинскиот токсин е во човечкото тело. Тогаш не дојде до распаѓање на токсините, а самите бактерии се мртви.
 5. Малигнен тумор со распаѓање.
 6. Стапката на миелоцити во крвта може да се прекине, дури и ако во времето на доставување на општата крвна слика човек целосно излечил заразна болест.
 7. Болести од тешки. Да се ​​детектираат миелоцитите во крвта може да биде во лице кое страда од тифус, паратифус, бруцелоза .
 8. Скршената клеточна стапка во крвта може да биде резултат на тешки вирусни заболувања: мали сипаници , грип , рубеола .
 9. Несакан ефект на земање лекови. Најчесто тоа се случува кога се употребуваат имуносупресиви, лекови против болки. Затоа, пред да ги користите, треба внимателно да ги проучите инструкциите.
 10. Стапката на миелоцити во крвта може да се наруши поради изложеност на радијација, терапија со зрачење и хемотерапија.
 11. Крвни болести: леукемија , апатична анемија, недостаток на Б12 и фолна киселина.

Како да излекувате состојба

Третман на повреда на нормата на миелоцитите во крвта

Ако стапката на клетки во плазмата е надмината, тогаш тоа во голема мера влијае на човечкиот имунитет. Како резултат на тоа, неговото тело најчесто е изложено на бактериски и вирусни заболувања.

До денес, нема директни средства за отстранување на миелоцитите од плазмата. Кога докторот открил дека клеточната стапка била повредена, тој бил задолжен итно да изготви потребни мерки за да го отстрани патолошкиот процес.

Ако миелоцитите се содржани во плазмата поради внесот на лекови, тогаш терапевтската програма треба да се прилагоди. Тоа може да вклучи замена на лекови или целосно отфрлање од нив.

Доколку причината е нерамнотежа на хранливите состојки, тогаш треба да се прилагоди позадината на витамините од групата B. За тоа треба да се користат лекови и исхрана.

Ако причината зошто миелоцитите биле формирани во крвта е елиминирана, тогаш сите индикатори ќе се вратат во нормала за неколку недели.

Миелоцитите се многу важни компоненти кои се концентрирани во коскената срцевина. Во нормални услови тие не треба да бидат содржани во крвта. Ако оваа состојба не е исполнета, тогаш тоа значи дека човечкото тело претрпело одредена болест. Присуството на миелоцити во плазмата значително ги ослабува заштитните функции на човечкото тело, како резултат на што е изложено на заразни и вирусни заболувања. Единствениот навремен третман ќе овозможи нормализирање на сите параметри во плазмата и подобрување на состојбата на пациентите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.