Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Метамеелоцити

Комплетна крвна слика е важен дијагностички метод, без чии резултати точно не може да се утврди дијагнозата. Во текот на студијата, можно е да се утврди процентуалниот сооднос во крвта на главните формирани елементи, имено: тромбоцити, еритроцити и леукоцити. Некои од овие елементи се, исто така, метамиелоцити. Тие припаѓаат на голем број на леукоцити, а нивниот број ни овозможува да ја одредиме состојбата на човековото здравје.

Што се метамиелоцити?

Метамиелоцитите се еден вид бели крвни клетки кои се концентрирани во коскената срцевина и поради тоа нивната стапка не е одредена во општата крвна слика . Формирањето на неутрофилни прекурзори во општата анализа на крв се нарекува промена на леукоцитната формула на лево. Причините за ова можат да бидат разни патолошки процеси кои се карактеризираат со апсолутна леукоцитоза (зголемен број на леукоцити). Високите нивоа на метамиелоцити во крвта може да укажуваат на миелоидна леукемија.

Нормална содржина на метамилоцити

За време на дешифрирањето, медицинскиот службеник прво брои најмалку 200 клетки од белите крвни зрнца. После тоа, го одредува процентот на секоја популација. Кога овие активности се завршени, можете да продолжите со изучувањето на клеточната структура и дефинирањето на подмножества.

Како што беше кажано погоре, на нормален начин презентираните елементи не се присутни. Нивното откритие сугерира дека процесот на созревање на новите плазма клетки се јавува со одреден интензитет. Ова може да се случи со тешка заразна болест. Типично, таквото прекршување предизвикува зголемување на вкупниот број на неутрофили. Оваа состојба се нарекува леукемоидна реакција.

Норма
возраст

референтни вредности

мин.-макс.

единица
при раѓање 4 4 %
1 ден 4 4 %
од 1 до 4 дена 2.5 2.5 %
до 2 недели 1.5 1.5 %
возрасни (постари од 2 недели) 0 0 %

Табела - Референтни вредности

Процесот на подготовка за испорака на анализа

Ако сакате да бидете сигурни дека овој тест за крв ќе покаже точни вредности при дешифрирање, тогаш мора да следите одредени правила. Тие вклучуваат следново:

 1. Донесете ја дијагнозата наутро на празен стомак. Интервалот помеѓу јадење и земање крв треба да биде најмалку 8-12 часа.
 2. Вечерта претходно ви треба остаток од вечера.
 3. Неколку дена пред студијата, престанете да јадете масна, пржена храна и алкохол.
 4. Ако на ден пред тоа не беше можно да се избегне празникот или посетата на бањата, дијагностичката студија треба да се одложи за неколку дена.
 5. Еден час пред собирањето крв не треба да пуши.
 6. Не можете да ја преведете анализата по посетата на постапките за рентген и физиотерапија.

Што влијае врз резултатот?

Водење и качување по скали е еден од факторите што влијаат на резултатите од анализата.

Обидувајќи се на општа крвна слика, секој човек треба да ги знае главните фактори кои ќе влијаат на резултатот:

 1. Неуспехот да се почитуваат правилата за подготовка за студијата. Собирањето на крв се случи веднаш по оброкот, физиотерапевтските или дијагностичките постапки.
 2. Изведување на такви физички активности како трчање, качување по скали, емоционално над-возбудување. Поради оваа причина, пред да ја направите анализата, потребен ви е малку одмор.
 3. Прифаќање на одредени лекови. Тие вклучуваат нестероидни антиинфламаторни лекови, хлорамфеникол, кортикостероиди, хепарин, леводопа, наркотични аналгетици.

Причини за откривање на металиоцити

Нормалната крвна слика за леукоцитите зависи од возраста на пациентот. Покрај тоа, важна улога им се доделува на психоемоционалната состојба во времето на донација на крв, па дури и во регионот на живеење. Кога декодирање на крвен тест, метамиелоцитите треба да бидат отсутни. Ако оваа состојба не е исполнета, тогаш вреди да се расправаме за присуството на патологија и развој на болеста. Најчесто овој индикатор укажува на развој на леукоцитоза. Ова може да предизвика голем број на болести, кои вклучуваат следново:

 • инфективен процес;
 • рак на крв ;
 • екстензивни изгореници.
Изгореници се однесуваат на причините за откривање на метамиелоцити во крвта.

Причините за откривање на метамиелоцити во плазмата може да лежат не само во болеста. Таквиот процес може да биде проследен со никаква дефинитивна патологија во човечкото тело. Како што е прикажано со бројни студии, присуството на метамиелоцити во плазмата може да укаже на остра исцрпеност на телото по напорна работа или вежбање.

Освен тоа, презентираните елементи може да бидат во плазмата во потисната ментална состојба што произлегува од стресна ситуација, нерешливни проблеми, психолошка траума.

Различни труења, консумирање на високо-масни и тешки прехранбени производи, употреба на лекови и автоимун одговор може да предизвикаат формирање на метамиелоцити. Повеќе предизвикуваат присуство на такви елементи во плазма може да се физиолошки причини, кои се нарекуваат физиолошка леукоцитоза. Тој се грижи за лице со епизоди, а неговото времетраење е кратко. Потребно е само повторно да се донира крв за анализа за да се утврди причината. Откривање на метамиелоцити може да биде во лице кое страда од следниве болести:

Треба да бидете многу внимателни кон вашето здравје и во време да ги поминат сите потребни дијагностички студии. Само на овој начин ќе биде можно да се избегнат опасните патологии и да се излечи болеста со текот на времето. Метамеелоцитите се важни елементи при дешифрирање на заеднички клинички тест на крвта. И покрај фактот дека тие се само еден вид бели крвни клетки, нивното присуство во плазмата исто така може да каже за развојот на одреден патолошки процес. Затоа, бидете внимателни за вашето здравје и следете ги сите препораки пред да ја предадете анализата за да добиете точни податоци како резултат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.