Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нормите на лимфоцитите во крвта

Нивото на лимфоцитите во крвта на возрасното и детето е еден од најважните индикатори според кои се проценува состојбата на телото на пациентот, присуството или отсуството на разни инфекции, воспалителни процеси итн. Доволно е да се спроведе општа анализа за да се утврди дали човечките лимфоцити се нормални или покачени (спуштени). крв, која ја покажува содржината на различни крвни клетки и нивните сорти, вклучувајќи ги и лимфоцитите.

Општ опис на студијата

Лимфоцитите се една од сортите на бели крвни клетки леукоцити, кои се дел од имунолошкиот систем и стојат директно на чуварот на човековото здравје.

Сите лимфоцити се поделени во три групи, а тестот за крв ви овозможува да го идентификувате бројниот однос на сите три типа:

 • Т-клетки (пронајдете и препознаете микроби, а потоа изградете имунолошка одбрана);
 • Б-лимфоцити (уништи непријателски агенси);
 • HK-клетки (заштита на телото директно од малигни тумори).

Комплетна крвна слика е стандардна медицинска процедура која се спроведува од моментот на раѓање на дете до најнапредните години. Оваа студија е дизајнирана да ја одреди не само стапката на лимфоцити, туку и бројот на црвените крвни клетки и тромбоцити , нивоата на хемоглобин итн.

За општ тест на крвта, се користат две методи на земање на крв - од прстенест прст (најчесто) или од вена, кај доенчиња, повремено од петицата. Ако се изврши стандарден микроскопски преглед, потребна е крв од прст. За ова, врвот на прстот се дезинфицира со алкохол, се прави мала пункција и неколку таблети се собираат со посебна пипета во садот. Модерните лаборатории често ги користат најновите бројачи на цитометар. Ваквата опрема за анализа на бројот на лимфоцити бара волумен на течност од 5 ml, па мора да земате крв од вена.

Индикации за студијата

Комплетна крвна слика е едно од најважните медицински истражувања за повеќето типови на болести. Девијација или стапка на лимфоцити во крвта и други индикатори ги рефлектираат сите промени во телото, и овозможуваат време за следење на анемија , вирусни или бактериски инфекции и поопасни болести.

Индикации за студијата за возрасни

Крвен тест кај возрасни

Анализата на лимфоцитите и другите параметри на крвта кај мажите и жените е еден од неопходните услови за сеопфатно испитување, пропишано е со најмало сомневање за воспаление, со помош на оваа студија тие следат како третман и опоравување се одвиваат по сериозна болест итн.

Главните индикации за изучување на нивоата на лимфоцитите се:

 • Регрутирање и набљудување на амбуланти;
 • Испитување пред хоспитализација;
 • Дијагноза на анемија;
 • Се претпоставува болест на крвта;
 • Дијагноза на воспаление и инфекција;
 • Мониторинг рехабилитација
 • Бременост кај жени.

Особено е важно да се следи стапката на лимфоцити кај жените за време на бременоста: во текот на овие месеци, сериозни имунолошки реакции се случуваат во телото, а секоја промена на нивото на лимфоцитните клетки може да предизвика спонтан абортус. Затоа, строго е потребно жените да спроведуваат редовна анализа на лимфоцитите, особено во првиот и вториот триместар од бременоста.

Индикации за студијата за деца

Крвен тест кај деца

Комплетна крвна слика за деца веќе долго време е препознаена како една од наједноставните и најпристапните истражувачки методи. Мерење на нивото на лимфоцитите и другите крвни клетки во телото на дете е неопходно во следниве случаи:

 • За задолжително превентивно испитување на здрави деца - еднаш годишно;
 • За задолжително испитување на хронично болните деца - 2 или повеќе пати годишно, во зависност од дијагнозата;
 • Со продолжено лекување, детето има прилично едноставни болести;
 • Ако имате поплаки за здравјето, не се потврдени со специфични симптоми;
 • Со појава на компликации на детските болести;
 • Доколку е потребно, оцени ја сериозноста на состојбата на детето;
 • За следење на ефикасноста на лековите во третманот на децата.

Подготовка за анализа

Општите анализи на крвта традиционално се изведуваат наутро до 12 часот. Исклучоците се случаи кои го загрозуваат животот на пациентот кога е потребно да се следи состојбата на лимфоцитите неколку пати на ден.

За точноста на резултатите, примерокот на крв треба да се направи на празен стомак, последен оброк - во 8-12 часа и пиење - само обична вода без гас. Невозможно е да се направи анализа на празен стомак кај доенчиња, затоа е дозволено да се направи ова за еден час и половина по јадење. Два дена пред постапката важно е да се откажете од масна и пржена храна, алкохол. За часот е забрането пушење пред да се зема крв за лимфоцити.

Ако земате силни лекови (антибиотици, лекови против болки, итн.), Задолжително предупредувајте го вашиот лекар. Идеално, треба да се направи општ крвен тест пред да се земе лекот или 10-14 дена по завршувањето на курсот.

Доколку од медицински причини е неопходно редовно да се мери нивото на белите крвни клетки подолго време, се препорачува анализата да се земе во истиот час во истата лабораторија. Ова ќе обезбеди најточен резултат.

Фактори кои влијаат на резултатите

Искрирајте го резултатот од анализата на лимфоцитите може да бидат грешки во лабораториските техничари и случајните дејства на самите пациенти. Но, ако лабораторијата е одговорна за дијагностички грешки, тогаш силата на секоја личност од нивна страна е да обезбеди оптимални услови за медицински истражувања.

При подготовката за анализа на нивото на лимфоцитите, треба да ги следите едноставните правила:

Не грижете се и не се напрегнувајте.

На резултатите од истражувањето може да влијае било каков вид на стрес, лесен џогинг, брзо одење. Затоа, пред да донирате крв, подобро е да седите тивко 10-15 минути во чекалната и да се релаксирате.

Отфрлете ги медицинските манипулации.

Х-зраците, физиотерапијата, ректалните прегледи, пункции, масажа итн. Можат да влијаат на броевите во општата крвна слика. Затоа, се препорачува да се одложат таквите постапки за време по општ крвен тест.

Не лажете пред да донирате крв.

Драматичната промена во организмот ја зголемува концентрацијата на хемоглобинот и леукоцитите во крвта, според тоа, влијае на нивото на лимфоцитите.

За жени, лекарите не препорачуваат да направат крвен тест за време на менструацијата - оптималното време е 4-5 дена по неговото завршување. Во раните фази на бременоста, податоците за бројот на лимфоцити исто така можат да се променат, па затоа е важно да го предупредите лекарот за вашата ситуација.

Интерпретација на резултатите од анализата

Леукограм за деца и возрасни

Ако целта на општата крвна слика е да се провери дали нивото на лимфоцитите е нормално, лесно може да се интерпретираат резултатите. Постои строго дефинирана стапка на лимфоцити за возрасни мажи и жени, како и за деца.

За здрави мажи и жени, стапката на лимфоцити во крвта не е различна и изнесува 1,2-3,0 илјади / мл, или 20-40%. За детето, стапката на лимфоцити се пресметува врз основа на возрасни карактеристики:

 • Новороденчиња - 12-36%;
 • 1 месец - 40-76%;
 • 6 месеци - 42-74%;
 • 12 месеци - 38-72%;
 • 1-6 години - 26-60%;
 • 7-12 години - 24-54;
 • 12-15 години - 22-50%.

Ако бројот на лимфоцитите отстапува од нормата во која било насока, ова може да сигнализира опасни промени во телото. Ако лимфоцитите се повисоки од нормалното, тие зборуваат за феноменот на лимфоцитоза , кога е помал - за лимфопенија. Причините за лимфоцитоза може да бидат туберкулоза , тифусна треска , ендокрини пореметувања, разни тумори, алергиски реакции, вирусни инфекции и период на опоравување после нив. Лимфопенијата се развива на самиот почеток на заразни болести, со срцев удар, за време на стрес, по хемотерапија, со СИДА итн.

Информациите за стапката на лимфоцити во крвта даваат точна слика за здравјето и имунитетот на пациентот за време на анализата, но за поцелосна дијагноза е потребен целосен сет на студии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.