Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Леукоцитна крвна слика

Формулата за леукоцити во крвта е дијагностички тест кој го покажува односот на одредени видови бели клетки во плазмата. Овие индикатори се мерат во проценти. Леукограмот се прикажува откако пациентот донира крв за општа анализа.

Што треба да бидат нормативни индикатори?

Дешифрирањето на леукограмот кај возрасни пациенти се изведува во специјална лабораторија под микроскоп. Индикаторите на нормата ја содржат следната табела.

Видови Износ% Апсолутна вредност
(број на клетки × 10 9 / l)
Лимфоцити 19-37 1.2-3
Моноцити 3-11 0.09-0.6
Неутрофили од нуклеарен тип 1-6 0.04-0.3
Сегментиран нуклеарен тип неутрофили 47-72 2-5,5
Базофили 0-1 0-0,065
Еозинофили 0.5-5 0.02-0.3

Табела - Нормална количина на протеини во крвта

Во прилог на микроскоп, дешифрирањето на анализата вклучува употреба на хематолошки анализатор, кој работи автоматски. Ако добиената вредност на протеините во плазмата е абнормална, тогаш микроскопското испитување на тестот се користи како додаток. Таквата дијагноза овозможува да се опише морфологијата на клетките и да се разјасни леукограмот.

Ако ја користите опремата, чија операција се случува автоматски, излегува најточната декодирање.

Реално е да се испитаат повеќе од 2000 клетки, а со микроскоп, само 200. Друг анализатор дава пообјективен одговор.

Автоматското декодирање на анализата има еден значаен недостаток - не е можно да се утврди кои неутрофили се сегментирани и кои се опсег.

За каква цел тие користат дијагностика?

Леукоцитната формула е пропишана од лекар за дијагностички цели. Преку таква студија, можно е да се детектира присуство на заразни болести, паразитски инвазии и алергиски реакции. Друг леукограм дава оценка на состојбата на одбраната на телото.

Причини за абнормалност

Ако нивото на лимфоцитите е над нормалното, тогаш пациентот може да открие такви заболувања:

Пилешко месо

Ако нивото на лимфоцитите е помало од нормалното, тогаш ова укажува на следните патологии:

Зголемената количина на неутрофилна плазма укажува на такви болести:

 • акутно крварење;
 • присуство на токсични супстанции во крвта;
 • акутни заболувања од бактериска природа;
 • употреба на кортикостероиди.

Ако анализата за декодирање покажува намален број на неутрофили, причините за оваа состојба се следните:

 • тифусна треска, бруцелоза, туларемија ;
 • мали сипаници, хепатитис , рубеола;
 • лекови, јонизирачко зрачење;
 • автоимуни заболувања;
 • нетолеранција кон лекови.

Ако содржината на моноцитите во плазмата е под нормално, тогаш постојат такви прекршувања:

Ако транскрипциската анализа покажува ниска содржина на моноцити, тогаш пациентот се дијагностицира со белодробна туберкулоза.

Со зголемен број на еозинофили, ќе се дијагностицираат следните патологии:

 • алергиски реакции;
 • ендокардит лефлер;
 • црвена треска ;
 • паразитски заразни болести;
 • кожни болести;
 • еозинофилна леукемија;

Абнормалноста на еозинофилите надолу укажува на присуство на тифусна треска.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.