Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Норми на леукоцити во крвта

Стапката на леукоцити во крвта зависи од полот на лицето и од неговата возраст. За дете и за возрасни, тоа ќе биде различно. Исто така, оваа бројка може да се разликува кај мажите и кај жените, особено за време на бременоста. Со отстапувања, можно е да се сомневаат заразни и други болести, бидејќи се работи за бели клетки кои се одговорни за имунитет.

Стандарди и анализи

Со цел да се одреди нивото на белите крвни клетки во крвта, треба да поминете комплетна крвна слика . За возрасни жени и мажи, нивото на леукоцити се смета за нормално, во опсег од 4 до 9 илјади на μl крв.

Кај дете на возраст од 6-10 години, оваа бројка може да варира помеѓу 6 × 10 9 и 11 × 10 9 клетки / л, кај дете под 3 години треба да биде од 6 × 10 9 до 17 × 10 9 клетки / l. За дете на возраст од еден месец, нивото на белите крвни клетки е нормално, кое е еднакво на 9,2-13,8 × 10 9 клетки / l, а за дете на возраст од 10-15, бројката изнесува 5,5-10,0 × 10 9 клетки / l. Крвта од папочната врвца содржи од 9,9 × 10 9 до 27 × 10 9 клетки / л.

Неопходно е да се земе предвид фактот дека во некои лаборатории стапката на леукоцити во крвта изнесува 3,2-10,6 × 10 9 клетки / л.

Ако нивото на овие клетки е намалено, леукопенија се дијагностицира, со покачени (повеќе од 9 × 10 9 клетки / л) леукоцитоза.

Кога вршат напредни анализи на крвта, тие исто така ја одредуваат леукоцитната формула, односно процентуалниот однос на различни типови на овие клетки. Така, бројот на еозинофилите треба да изнесува 0,5-5%. Нормалниот број на базофили не надминува 1%, додека бројот на моноцити обично се движи од 3 до 11%, а бројот на лимфоцити варира од 19 до 13%. Исто така, со проширената анализа, се определува бројот на таквите клетки како што се неутрофилите (стаклените клетки треба да бидат 1-6%, сегментните клетки од 47 до 72 проценти). Процентот на различни леукоцити кај жените и мажите може да варира со рак, инфекции и крвни заболувања.

Покрај тоа, бројот на леукоцити кај мажи и жени може да се зголеми за време на физичкиот напор, по стрес и по јадење. Исто така, бројките може да варираат со габични и бактериски болести, пневмонија, пиелонефритис , апендицитис , срцев удар , лезии на кожата.

Леукоцитна формула кај деца од различни возрасти

Доколку се намалат леукоцитите, можна е дијагноза како што се акутни респираторни вирусни инфекции, грип , рубеола , како и сипаници , анемија , леукемија и болести на коскената срцевина.

Со бактериски инфекции, неутрофилите се зголемуваат, со сериозни и пролонгирани - бројот на моноцити. Исто така, нивниот број се зголемува со мононуклеоза кај дете.

Еозинофилите се зголемуваат со хелмински инвазии. Бројот на базофилите се зголемува со хипотироидизам , мали сипаници , алергии и нефроза.

Леукоцити кај жени

Бројот на бели крвни клетки кај жените и мажите може да варира значително. Значи, норма за жени се смета за бројка од 3,2 * 10 9 / l до 10,2 * 10 9 / l. За време на бременоста, тоа може малку да се промени, бидејќи се уште е стрес за женското тело.

Генерално, сите промени можат да се поделат на примарни (со болести на хематопоетското ткиво и оштетување на крвните клетки), како и секундарни (се појавуваат во позадина на болести на внатрешните органи и нивните повреди).

Бројот на леукоцити расте не само за време на бременоста, туку и за време на менструацијата и во воспалителни процеси кои не се најдени кај мажите. Исто така, нивниот број се зголемува за време на процесот што следи по бременоста, односно за време на породувањето. Мало зголемување на леукоцитите за време на бременоста во урината исто така се смета за нормално.

Леукоцитите може да паднат со слаб имунитет и со закана од спонтан абортус, како и со гнојни болести и заболувања на коскената срцевина.

Значителен вишок на стапката на леукоцити за време на бременоста може да укаже на лекарите за сериозна инфекција која го загрозува здравјето на детето и мајката. За сите неправилности и промени во леукоцитната формула и леукоцитните индекси, треба да се извршат дополнителни испитувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.