Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Формулата за леукоцити во крвта е дијагностички тест кој го покажува односот на одредени видови бели клетки во плазмата. Овие индикатори се мерат во проценти. Леукограмот се прикажува откако пациентот донира крв за општа анализа.

Сама по себе, намалената содржина на леукоцити во крвта не е болест, но ниската содржина на белите крвни клетки често доведува до заразни болести, бидејќи главната функција на леукоцитите е корекција на имунитетот. Ако имунитетот е низок, тоа дефинитивно ќе доведе до болести.

Стапката на леукоцити во крвта зависи од полот на лицето и од неговата возраст. За дете и за возрасни, тоа ќе биде различно. Исто така, оваа бројка може да се разликува кај мажите и кај жените, особено за време на бременоста. Со отстапувања, можно е да се сомневаат заразни и други болести, бидејќи се работи за бели клетки кои се одговорни за имунитет.

Белите крвни клетки се грануларни (гранулоцити) и не-грануларни (агранулоцити). Тие се поделени на базофили, неутрофили, лимфоцити и моноцити. Исто така во посебна категорија еозинофили. Сите тие го штитат телото. Некои од леукоцитите се потребни од телото за да се фатат туѓи микроорганизми, други произведуваат антитела. Ако леукоцитите во крвта се покачени, ова може да укаже на разни болести: постојат различни причини.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.