Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гликолизиран хемоглобин

Гликозилираниот хемоглобин (HbA1C) е биохемиски показател за процентот на хемоглобин поврзан со гликоза во крвта. Тој овозможува најсигурно, во споредба со вообичаениот тест на крвта за содржина на шеќер, за да се одреди интегралниот индекс на содржината на гликозните молекули за 3 месеци пред неговото доставување. Треба да се напомене дека нормата на HbA1C не зависи од полот на личноста и е иста за децата и возрасните.

Вредноста на HbA1C има важна дијагностичка вредност за раната дијагноза на дијабетес мелитус и следење на ефективноста на третманот на болеста. Покрај тоа, студијата на овој индикатор се одвива во идентификување на:

 • метаболички нарушувања во детството;
 • гестациски дијабетес, што подразбира претходно неоткриено зголемување на гликозата, што се манифестира кај жените по бременоста;
 • дијабетес тип 1 и 2 кај жени кои забремениле веќе во присуство на болеста;
 • дијабетес со абнормален бубрежен праг;
 • хиперлипедијамија;
 • товар на дијабетес мелитус од наследна природа;
 • хипертензија, итн

Важноста на оваа анализа е утврдена со рана дијагноза на срцеви патологии, абнормален васкуларен развој, откривање на оштетување на видот, појава на нефропатија и полиневропатија, итн. Во Русија, по препорака на СЗО, една таква студија се користи од 2011 година.

Процесот на анализа

Значајна предност во анализата на гликозилираниот хемоглобин е недостатокот на претходна подготовка пред нејзиното доставување. Студијата се спроведува или со интравенска земање на крв од пациент или со земање примерок од прст (во зависност од видот на анализаторот) во волумен од 2-5 ml. Во овој случај, можно е појава на непријатни сензации предизвикани од постапката за примена на турнир и изведување на манипулации на земање мостри.

За да се спречи коагулабилноста, добиената физиолошка течност се меша со антикоагулант (ЕДТА), што придонесува за долг рок на траење (до 1 недела), притоа следејќи одреден температурен режим (+ 2 + 5 0 С).

Препорачаната фреквенција на анализата за HbA1C со:

 • бременост еднаш, на 10-12 недела;
 • 1 тип на дијабетес - 1 пат за 3 месеци;
 • Дијабетес тип 2 - 1 пат за 6 месеци.

Самата анализа се спроведува во лабораториски услови, каде што, преку употреба на специјализирана опрема, се утврди концентрацијата во плазма HbA1C. Следниве методи се користат:

 • течна хроматографија;
 • електрофореза;
 • имунолошки методи;
 • афинитетна хроматографија;
 • колонски методи.

Меѓу горенаведените алатки кои се користат за одредување на HbA1C стандардот, се дава предност на методот на течна хроматографија, бидејќи овозможува да се утврди концентрацијата на гликозилираниот хемоглобин и да се открие присуството на неговите отстапувања од прифатените стандарди со висок степен на точност.

Интерпретација на анализата

Процесот на декодирање на вредностите на гликолизиран хемоглобин не е тежок. Сепак, толкувањето на крајните индикатори може да биде комплицирано од разликата во лабораториските технологии во комбинација со индивидуалните карактеристики на лицето. Така, при проучување на нивото на гликолизиран хемоглобин кај две лица со идентични нивоа на шеќер во крвта, разликата во вкупните HbA1C вредности може да биде до 1%.

Во спроведувањето на оваа студија, можно е да се добие лажен пораст на HbA1C, како резултат на зголемена концентрација на фетален хемоглобин во крвта (стапката кај возрасен е до 1%) и лажно намалување кое произлегува од болести како хеморагии (акутни и хронични), уремија и исто така, хемолитична анемија.

Современите ендокринолози и дијабетолози ја изнесоа верзијата на индивидуалноста на овој индикатор за одредени категории на луѓе. Значи, следните фактори влијаат на неговото ниво:

 • возраст на лицето;
 • карактеристики на тежината;
 • тип на тело;
 • присуството на коморбидитети, нивното времетраење и сериозноста.

За погодност на проценката, нормите на HbA1C се дадени во табелата.

Резултат од анализата
HbA1C,%
Интерпретација
<5.7 Метаболизмот на јаглени хидрати е нормален, минимален ризик од развој на дијабетес мелитус и неговите претходни состојби.
5.7-6.0 Зголемена веројатноста за развој на дијабетес. За да се спречи болеста и да го врати индикаторот во нормала, треба да следите диета (храната треба да биде со ниски нивоа на гликоза).
6.1-6.4

Зголемен ризик од дијабетес. Треба да почнат да се придржуваат кон правилниот животен стил, како и да следат исхрана (храна треба да биде со ниски нивоа на гликоза).

≥6,5 Воспоставување на прелиминарна дијагноза на присуство на дијабетес мелитус. За да го потврдите или одбиете, неопходно е да извршите голем број дополнителни тестови.

Според тоа, колку е помал гликозилираниот хемоглобин, толку е помал ризикот од развој на дијабетес. Но, со оваа болест, пониска HbA1C фигура илустрира најдобро, во последните 3 месеци, компензација за болеста.

Причини за промена на HbA1C

Една од главните причини зошто гликодираниот хемоглобин во плазмата во крвта значително се зголемува подолго време е тип 1 и тип 2 дијабетес. Покрај тоа, зголемувањето на концентрацијата на јаглени хидрати придонесува за ирационалниот третман на вишокот на гликоза, што доведува до формирање на хипергликемија со долг тек.

Гликозилираниот хемоглобин, исто така, се зголемува поради причините кои не се поврзани со присуството на гликоза во крвната плазма, кои вклучуваат:

 • анемија со дефицит на железо;
 • алкохолна интоксикација на телото;
 • присуство на хумана ренална инсуфициенција (уремија), предизвикувајќи формирање на гликозилиран, карбохемоглобин;
 • труење со тешки метали (олово);
 • операција за отстранување на слезината одговорна за обработка на црвените крвни клетки, што доведува до зголемување на нивниот животен век и зголемување на концентрацијата на HbA1C.

Патолошките состојби во кои гликолизираниот хемоглобин ја губи својата вообичаена концентрација се:

 • процедура за трансфузија на крв за намалување на концентрацијата на HbA1C;
 • развој на состојба на продолжена хипогликемија;
 • тешка загуба на крв, што предизвикува не само намалување на вкупниот хемоглобин, туку исто така и гликозилиран;
 • прогресијата на хемолитичната анемија, во која има намалување на очекуваниот животен век и црвени крвни клетки, и HbA1C.

Треба да се напомене дека нормите на индикаторот HbA1C во различни лаборатории може да се разликуваат од стандардите дадени во нашата табела. Така, за прецизно одредување на резултатот, студијата треба да се спроведува или во иста медицинска установа, или со користење на истиот метод на истражување.

Гликолизиран хемоглобин за време на бременоста

За жени за време на бременоста, мерењето на HbA1C е една од алтернативните студии за нивото на шеќер. Но, тоа не е пожелно да се пренесе токму во овој период, бидејќи анализата често дава лажни позитивни резултати.

Факт е дека во овој период, нивото на гликоза во крвта се зголемува нерамномерно. Во некои случаи, ова води до брз раст на фетусот (до 4-5 кг), што може да предизвика повреда на мајката и детето при раѓање, како и да резултира со компликации во двете. Во други, тој ги уништува крвните садови, го нарушува правилното функционирање на бубрезите и придонесува за влошување на видот, поради еднократно зголемување на нивото на гликоза во крвта што се јавува после јадење. Во други случаи, подемот на шеќер не повлекува никакви негативни последици.

Неинформативноста на овој индикатор лежи во фактот дека нивото на шеќер во овој период почнува да расте само до крајот на бременоста. Значи, почнувајќи од својот раст од 6 месеци, тој достигнува својот врв само со 8-9 месеци, што не дозволува да се спречат негативните последици во времето.

Решението во овој случај ќе биде или тест за толеранција на гликоза, кој трае 2 часа, или мерење на нивото на шеќер дома (во присуство на глукометтер).

Предности и недостатоци на анализата

Главните предности на оваа анализа, во споредба со студиите за содржината на шеќер во крвната плазма, како и со двочасовно тестирање за толеранција на гликоза, се:

 • неможноста за намерно искривување на неговите показатели;
 • брзината и точноста на оваа студија е повисока од онаа на слични;
 • ви овозможува да откриете присуство на дијабетес во почетната фаза, кога другите тестови "велат" за отсуството на оваа болест;
 • методот на земање на крвен тест обезбедува усогласеност со преаналитичката стабилност (физиолошката течност се чува во пробна цевка до времето на студијата);
 • можете да донирате крв за анализа не само на полн стомак, но без оглед на времето од денот;
 • Ви овозможува да го контролирате квалитетот на препораките направени од дијабетичар кои помагаат во намалувањето на шеќерот;
 • Вкупните вредности на HbA1C не се погодени од настинки, стрес, физички напор или лекови земени со исклучок на лекови за третман на дијабетес;
 • универзалност на истражувања за сите возрасни групи.

Поради лабилноста на показателот за шеќер во крвта, утврдувањето на нејзината квантитативна вредност користејќи ја оваа студија е најкомплетната и веродостојната, овозможувајќи ви да откриете повреди на метаболизмот на гликозата во раните фази. Но, во исто време, анализата на гликолизиран хемоглобин има неколку недостатоци:

 • цената на оваа анализа, во споредба со слични, е многу поголема;
 • ниска регионална достапност на институции кои спроведуваат таква студија;
 • ако пациентот има анемија или хемоглобинопатија, резултатот од анализата може да биде несигурен;
 • нарушување (потценување) на конечниот резултат од анализата кога пациентот зема витамини од групите С и Е во покачена доза;
 • студијата не ја зема предвид ниската корелација помеѓу просечниот показател за нивото на гликоза и HbA1C карактеристика на одредени категории луѓе;
 • Резултатот од анализата може да биде преценет ако лицето има ниски нивоа на тироидни хормони.

За рано откривање на дијабетес мелитус и следење на квалитетот на медицинската терапија што се изведува во болест, секој пациент треба да знае што е гликозилиран хемоглобин, како да се прави правилно, што е норма за овој индикатор, а исто така се обиде да го одржи на оптимално ниво. Ова не само што ќе го намали ризикот од компликации (во присуство на болеста), туку, исто така, ќе спречи (ако се почитува диета со ниски јаглени хидрати) развојот на дијабетес.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.