Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Еритроцити (РБЦ)

Еритроцити (RBC) се дисковидни биконкавивни транспортни клетки, кои поради присуството на хемоглобин во нив, носат кислород низ крвотокот. Земајќи го од белите дробови, РБЦ го ослободува последното во ткивата на човечкото тело. Потоа тие го прават враќањето, но со молекули на јаглерод диоксид.

Црвени крвни клетки се формираат поради хормонот еритропоетин во црвената коскена срцевина на 'рбетот, черепот и ребрата (кај возрасни мажи и жени), како и долгите коски на рацете и нозете (кај деца). Животот на РБЦ е околу 3-4 месеци, по што тие се подложени на хемолиза која се јавува во слезината, како и на црниот дроб.

Појавените болести и други патолошки состојби на човечкото тело доведуваат до дестабилизација на процесот на производство на црвени крвни клетки, нивна деформација, што подразбира кршење на нивните функции. Затоа, проучувањето на нивните квантитативни и квалитативни карактеристики во анализата на крвта има важна дијагностичка вредност.

Индикации за студијата

Визуелизација и евалуација на карактеристиките на црвените крвни клетки се врши за да се утврди болеста поврзана со дефицит (анемија) или вишок (еритримија) на РБЦ во крвта, како и нејзиниот степен на сериозност.

Ниските нивоа на црвени крвни клетки предизвикуваат кислородно гладување, кое се карактеризира со брз отчук на срцето, замор и слабост. Во тешки случаи, симптомите на анемија се додаваат бледило на кожата, главоболки и недостаток на здив. Причините за недостаток на РБЦ се како што следува:

 • зголемено уништување на црвените крвни клетки;
 • голема загуба на крв;
 • повреда на формирањето на црвени крвни клетки.

Еритроцитна височина (еритримија) значи присуство на малигни процеси во телото. Причините за функционална еритремија се значајни вежби или интоксикација на телото. Ги има следните карактеристики:

 • пруритус;
 • дилатација на луменот на вените;
 • затемнување на кожата;
 • васкуларна тромбоза поради задебелување на крвта.

Присуството на сомневање за рак, недостаток на железо и други видови на анемија исто така е показател за таква студија.

Подготовка за анализа

Упатувањето на студијата за квалитативните и квантитативните карактеристики на црвените крвни клетки го издава лекарот што присуствува. Таквата студија може да се спроведе во било која лабораторија на медицинска или дијагностичка институција. Нејзината основа е крв од прст или венска крв земена во пробна цевка користејќи EDTA, со волумен од 3-4,5 ml. Таков избор е направен од самата лабораторија врз основа на методите за проценка што им се достапни. Во анализата на мали деца се зема само капиларна крв.

Крвен тест

Специфична обука за студијата не е обезбедена. Главниот услов е само земање примероци на празен стомак. Крвното земање примероци се изведува во специјално опремена просторија непосредно пред самиот преглед.

Фактори кои влијаат на резултатите

Резултатите од студијата за хемоглобин се под влијание на многу лабораториски фактори. Тие вклучуваат следново:

 • земање примерок од раката во која се изведува интравенска инфузија (содржината на црвените крвни клетки во крвната плазма значително се намалува);
 • зголемување на концентрацијата на РБЦ поради продолжено стегање на мозок во текот на собирањето крв;
 • погрешен избор на антикоагулант и неефикасно мешање со крв;
 • присуство на болести кои ја потценуваат загубата на црвени крвни клетки;
 • погрешна леукоцитоза поради пресметка на РБЦ со анализатори на автоматски или полуавтоматски тип;
 • хемолиза добиена со земање примерок со тенка игла или поради несовесно постапување со примерокот;
 • употреба во анализата на ладни аглутинини може да доведе до потценување на РБЦ.

Ова значи дека почитувањето на мерките на претпазливост при ракување со примерокот, како и точноста на процедурата за земање крв, ја одредуваат високата точност на последователната интерпретација на анализата потребна за дијагноза и селекција на методот на лекување на пациентот.

Интерпретација на резултатите од анализата

Квантитативната и квалитативната проценка на црвените крвни зрнца носи голема дијагностичка вредност, бидејќи помага да се идентификуваат не само асимптоматски тековни патолошки процеси во телото, туку и да се одреди нивната фаза за последователно утврдување на шемата за терапија со лекови.

Содржината на еритроцитите во крвната плазма е различна за мажите и жените, исто така, зависи од возраста и методот на земање примероци. Кај мажите, на возраст од 19 години, стапката на црвени крвни клетки во крвта е во опсег од 4,2-5,3 * 10 12 / l. Кај жените, бројот на РБЦ е нормален - 3,5-5,2 * 10 12 / л. Референтните вредности на еритроцитите за деца и адолесценти се дадени во табелата.

Возраст Бројот на црвени крвни клетки, * 10 12 / l
Пневмонија 3.9-5.5
Новороденчиња 4.0-6.6
2 недели стари 3.6-6.2
1 месец 3.0-5.4
2-6 месеци 2.7-4.9
7-11 месеци 3.1-4.6
1-2 години 3.7-4.4
3-12 години 4-4.5
Момци (12-19 години) 3.9-5.6
Девојки (12-19 години) 3.5-5

Бројот на РБЦ е во директна пропорција со местото на живеење и условите за физичка работа. Така, кај жените и мажите на висорамнини, црвените крвни зрнца ќе се зголемат поради физиолошката адаптација на телото до екстремни услови со недостаток на кислород. Покрај тоа, за луѓе кои се вклучени во тешка физичка работа, преценет износ на РБЦ ќе биде сосема нормален.

Еритроцитите се покачени во присуство на следните патолошки состојби:

 • полицитемија - оштетување на хематопоетскиот систем на коскената срцевина предизвикана од формирање на тумор;
 • физиолошка еритроцитоза. Се јавува кај мажи и жени со емоционална прекумерна стимулација, физичко преоптоварување, зголемено производство на еритропоетин, хемоконцентрација и хипоксија;
 • лажна еритроцитоза. Оваа состојба е предизвикана од дехидрација поради дијареа, повраќање и заразни болести. Во лажна еритроцитоза, кумулативната количина на РБЦ е нормална, но концентрацијата на формираните елементи се зголемува;
 • секундарна еритроцитоза. Причините за неговото појавување: хидронефроза, ренална полицистична болест, Itsenko-Cushing-ова болест, феохромоцитом, како и аденокарцином на бубрезите.

Причините поради кои се намалуваат црвените крвни зрнца се следниве:

 • анемија од различни етиологии;
 • губење на крв, постари од 24 часа;
 • внатрешно крварење;
 • земањето примероци од крв во склопот на позиција доведува до намалување на концентрацијата на РБЦ за 5,7%;
 • преоптоварување на телото со течност;
 • хронично тековен воспалителен процес;
 • употреба на лекови за хемолиза и апластична анемија.

Во бременоста, кај жени, РБЦ може лажно да се спушти. Ова се смета за норма, бидејќи во овој период постои брзо зголемување на обемот на крв, што се карактеризира со побрз раст на неговиот течен елемент во споредба со крвните клетки.

Кај постарите лица, постари од 60 години, може да се забележи намалување на РБЦ на 4-4,2 * 10 12 / l. Ова е нормално, но само под услов да нема намалување на индексот на хемоглобин во исто време.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.