Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Биохемиски тест на крв

Биохемиската анализа на крвта е најпопуларен и ефективен дијагностички метод. Таквото истражување е во широка побарувачка не само кај лекарите, туку и кај пациентите. Со правилно толкување на анализата, можно е да се детектираат разни патологии во рана фаза, со што се прави успешен третман.

Наведете ги резултатите од биохемиската анализа на крвта.


Индикатор Значење Единици
Верверички
Албумин g / l
Вкупно протеини g / l
Ц-реактивен протеин (ЦРП) mg / l
Миоглобин mcg / l
Трансферрин g / l
Феритин mcg / l
Латентен капацитет за врзување на серум (LHSS) μmol / l
Вкупниот капацитет за врзување на железо на серумот (OZHSS) μmol / l
Ензими
АЛАТ (аланин аминотрансфераза) U / l
AsAT (аспартат аминотрансфераза) U / l
GGT (гама-глутамилтрансфераза) U / l
ЛДХ (лактат дехидрогеназа) U / l
Алфа-амилаза (диастаза) U / l
Амилаза панкреас U / l
Креатин киназа U / l
Креатин киназа МВ U / l
Алкална фосфатаза U / l
Липаза U / l
Холинестераза U / l
Липиди
Вкупен холестерол mmol / l
Многу липопротеини со мала густина (VLDL) mmol / l
Липопротеини со ниска густина (ЛДЛ), β-холестерол mmol / l
Липопротеини со висока густина (HDL), α-холестерол mmol / l
Триглицериди mmol / l
Јаглехидрати
Гликоза mmol / l
Фруктозамин μmol / l
Пигменти
Вкупно билирубин μmol / l
Растворен билирубин (заедно, конјугиран) μmol / l
Билирубин индиректно (бесплатно) μmol / l
Нискомолекуларни азотни супстанции
Креатинин μmol / l
Урична киселина μmol / l
Уреа mmol / l
Неоргански супстанции и витамини
Сурово железо μmol / l
Калиум mmol / l
Вкупно калциум mmol / l
Натриум mmol / l
Хлор mmol / l
Магнезиум mmol / l
Фосфор mmol / l
Фолна киселина ng / ml
Витамин Б12 ng / ml

Што ја одредува дијагнозата?

Крвта е посебно ткиво на човечкото тело. Таа има таква уникатна способност како присуство во сите органи и клетки. Поради оваа причина, составот на крв содржи многу едноставни и комплексни компоненти кои се формираат во процесот на витална активност на одреден орган. Биохемиската анализа на крвта овозможува да се добијат информации за присуството и нивото на овие супстанции со голема точност.

За време на споредбата на добиените податоци со нормални индекси, со експеримент е можно да се направи вода за здравјето на органите, да се разбере природата на патолошките процеси кои се случуваат во нив. Постои одредена група на болести за дијагноза за која може да помогне само биохемиски тест на крвта. Покрај стандардната биохемиска анализа потребна за дијагностицирање, можно е да се утврдат специфични индикатори кои се користат во ендокринологијата, генетиката и спортската медицина во педијатријата.

Индикации за анализа

Биохемиска анализа на крв што лекарот му ги препишува на пациентите кои се лекуваат во болница или дома. Се врши крвно испитување со цел да се дијагностицира или да се контролира квалитетот на терапијата. Лекарот поединечно доделува листа на потребни индикатори, чие ниво е потребно да се утврди кај одреден пациент. На пример, може да бидат показатели за гликоза кај дијабетес мелитус или хепатални тестови за хепатитис. Биохемиската анализа на крвта треба да се спроведе кај следниве болести:

 • болести на хепатобилијарниот систем;
 • бубрежна болест;
 • патологија на ендокриниот систем;
 • срцеви заболувања;
 • патологија на мускулно-скелетниот систем;
 • болести на крвниот систем;
 • патологија на дигестивниот тракт.

Според методот на инструментална дијагностика, биохемијата во крвта има посебна дијагностичка вредност. Тоа се индикаторите добиени за време на студијата кои помагаат правилно да се утврди дијагнозата на болеста на речиси секој внатрешен орган.

Подготовка за дијагностика

Тестот за крв трае само неколку минути. Таквите манипулации не предизвикуваат некаква непријатност. Пред да спроведете биохемиска студија, мора внимателно да се подготвите. Таквата обука го вклучува следниот акционен план:

 • донација на крв на празен стомак;
 • Вечерен оброк во пресрет не треба да вклучува прием на силен чај, кафе, масна храна, алкохол;
 • за денот да се откаже од разните термички процедури (сауна, бања) и тежок физички напор;
 • неопходно е да се направи анализа рано наутро пред медицинските процедури (снимки, капкачи);
 • откако пациентот ќе влезе во лабораторија, пред да донира крв, треба да седите 20 минути, да заземе длабок здив и да се смири;
 • со цел точно да се одреди нивото на шеќер во крвта, пациентот не треба да ги мие забите, да пие кафе и чај наутро;
 • хормонални лекови, антибиотици, диуретици и други лекови не треба да се земаат;
 • 14 дена пред собирање на крв, не пијте лекови кои ја намалуваат концентрацијата на липиди во крвта;
 • ако е неопходно повторно тестирање, тогаш тоа треба да се направи приближно истовремено.

Процес на декрипција

Дешифрирањето на биохемиската анализа на крвта е компаративна анализа, во која се земаат податоците добиени за време на дијагнозата и норма за овие показатели. Формата за анализа е табела која ги содржи сите индикатори утврдени од биохемиската лабораторија. Се чини дека нормата и фигурата што се добиваат не се совпаѓаат, и тоа е доволно за дијагноза. Се разбира, за комплетна дијагноза, лекарот пропишува дополнителни методи на испитување и ја зема предвид клиничката слика на болеста.

Да разгледаме повеќе детали за тоа како дешифрирањето на биохемискиот крвен тест се одвива како норма на главните критериуми кај возрасните и децата и кои патологии предизвикуваат отстапување од нормалните вредности.

Вкупно протеини

Вкупниот протеин е комбинација од сите протеини кои се содржани во плазмата. Утврдување на неговото ниво помага да се утврди патологијата на внатрешните органи и крвта. Стапката на вкупниот протеин кај возрасните и децата е 65-85 g / l.

Ако стапката на овој индикатор е зголемена, тогаш ги покажува следниве услови:

 • дехидратација на телото (повраќање, дијареа, изгореници, итн.);
 • акутни и хронични инфекции;
 • онколошки болести.

Ако протеинот е намален, тогаш постои:

 • намалување на внесот на протеини за време на постот;
 • заболување на црниот дроб;
 • акутно и хронично крварење;
 • тиротоксикоза.

Билирубин

Овој жолчен пигмент е формиран во процесот на уништување на црвените крвни клетки. Неговата стапка во крвта кај децата и возрасните е 3,4-20,5 μmol / l. Доколку билирубинот е под нормално, тогаш пациентот може да има едно од презентираните болести:

 • акутен вирусен хепатитис;
 • бактериско оштетување на црниот дроб (лептоспироза, бруцелоза, итн.);
 • токсичен хепатитис;
 • дрога;
 • неоплазми во црниот дроб и примарна билијарна цироза;
 • хемолитична анемија од различни етиологии.

Ако табелата со резултатите од истражувањето содржи покачено ниво на билирубин, докторот може да дијагностицира една од следните болести кај децата и возрасните:

 • жолчни камења;
 • панкреасни тумори;
 • воспалителни болести на билијарниот тракт.

Ензими

Одредувањето на ензимската активност е важен дијагностички показател, чии резултати може да се користат за да се зборува за состојбата на внатрешните органи. Зголемената ензимска активност укажува на оштетување на клетките кои сочинуваат органи и ткива. Ако дозволената стапка на аминотрансфераза ALAT, ALAT е намалена, тогаш ова е јасен знак:

 • акутен хепатитис;
 • некроза на црниот дроб;
 • миокарден инфаркт;
 • повреди и болести на скелетните мускули;
 • холестаза и хроничен хепатитис;
 • тешка ткивна хипоксија.

Ако дозволената стапка на лактат дехидрогеназа (ldg) кај деца и возрасни е зголемена, тогаш ова е резултат:

 • миокарден инфаркт;
 • инфаркт на бубрезите;
 • миокардитис;
 • обемна хемолиза;
 • белодробна емболија:
 • акутен хепатитис.

Ако дозволената стапка на креатин фосфокиназа (CFF) кај деца и возрасни е зголемена, тогаш ова е резултат:

 • миокарден инфаркт;
 • некроза на скелетните мускули;
 • епилепсија;
 • миозитис и мускулна дистрофија.

Уреа ниво

Уреа е група супстрати кои припаѓаат на нискомолекуларни соединенија синтетизирани од црниот дроб. Декодирањето на биохемискиот тест за крв може да содржи намалено или покачено ниво на оваа компонента. Доколку дозволената стапка на уреа е надмината, тогаш лекарот може да дијагностицира такви патологии:

 • бубрежна болест;
 • кардиоваскуларна инсуфициенција;
 • голема загуба на крв;
 • изгореници;
 • прекршување на одлив на урина;
 • јаде големи количества протеини.

Намалени нивоа на уреа кај деца и возрасни се јавуваат поради следните причини:

 • постот и строгиот вегетаријанство;
 • труење со бери;
 • бременост;
 • повреда на синтетичката функција на црниот дроб.

Урична киселина

Уричната киселина е крајниот производ на метаболизмот на одредени протеини. Нејзината стапка на крв е 0,16-0,44 mmol / l кај жени. Нејзината главна количина е изведена за време на работата на бубрезите, а остатокот со измет. Со зголемено ниво на урична киселина може да се расправа за:

 • бубрежна инсуфициенција;
 • леукемија, лимфоми;
 • продолжен пост;
 • злоупотреба на алкохол;
 • предозирање со салицилати и диуретици.

Само искусен специјалист треба да го дешифрира биохемискиот тест за крв, но денес можете да ги изведувате сите овие манипулации преку интернет. За да го направите ова, треба да пополните посебна форма во која индикаторите добиени при донација на крв укажуваат на нивната возраст и пол. Благодарение на онлајн декодирањето, секој може самостојно да утврди која болест или патологија е присутна. Важно е да се разбере дека онлајн декодирањето може да се користи само за личен познаник, искусен лекар треба да пропише третман откако ќе направи дијагноза врз основа на оваа анализа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.