Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

ХАЛ егзоскелетот е ефикасен начин да се забрзаат заздравувањето од повредите на 'рбетниот столб.

Студиите спроведени од германски научници покажаа дека HAL егзоскелетот е исклучително ефикасен во рехабилитација на пациенти кои претрпеле повреди на 'рбетниот мозок. Резултатите покажаа дека таков уред им овозможува на луѓето чијшто 'рбетниот мозок е повреден за да се опорави за многу краток временски период, за околу три месеци.

HAL егзоскелетот е наменет само за опоравување од повреди, и не е наменет за употреба како помошен уред од здраво лице. Уредот HAL се контролира со читање нервни импулси од кожата на пациентот, за што се користат посебни електроди. Егзоскелетот ќе помогне ако некое лице има барем некои нервни импулси во долниот дел од телото. И има неколку од нив - околу 20-30% од повредените.

Егзоскелет HAL

Околу сто луѓе со повреди на 'рбетниот мозок беа вклучени во истражувањето, а резултатите беа зачудувачки: со помош на егзоскелет, беше можно да се рехабилитира дури и оние кои со децении не станаа од инвалидска количка.

Ова го потврдува и директорот на клиниката Мехклиниќ, во која се збогува со Кристоф Тимер. Според него, и покрај краткото времетраење на програмата за рехабилитација, неговите резултати не влијаат само на себе, туку на сите специјалисти во центарот.

Индикаторите за високи перформанси на егзоскелетот HAL во однос на подобрување на чувствителноста и способноста за обновување на функциите на мускулно-скелетниот систем значително ја намалуваат зависноста на таквите пациенти на помошни уреди (на пример, инвалидска количка). Постојат и други позитивни ефекти: на пример, луѓето кои учествувале во студијата забележале намалување на интензитетот на невропатска болка, како и подобрување на мускулниот тонус на нозете.

Центарот за рехабилитација на WALK AGAIN стана пионер во користењето на таквите технологии во Европа. Персоналот на центарот вклучува лекари и физиотерапевти со долгогодишно искуство. Тие бараат пристап кон секој пациент, без да ги занемарат нијансите на секој конкретен случај. За пациентот е развиена индивидуална програма која ќе го направи неговиот процес на опоравување што е можно побрз.

Оние кои сакаат да ги доживеат резултатите од програмата за рехабилитација на егзоскелетот, можат да пополнат посебна форма на веб-страницата Walk Again.

Рехабилитациониот центар повторно оди

+ 49 (30) 60-98-97-94, info@walk-again.ru
www.walk-again.ru

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Висококвалитетно поставување на соопштенија за печатот
на комерцијална основа
Дознајте ги условите за сместување
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .