Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипертермична интраоперативна хемотерапија

Интраоперативната хемотерапија, спроведена од еден од водечките светски експерти во оваа област - професор Даниел Бен-Шимол, им дава надеж на пациентите со рак на 4 фаза. Најчестиот тип на рак во кој се изведува оваа операција е рак на дебелото црево и ректален карцином.

Процесот на метастази во перитонеалниот регион, карактеристичен за овој тип на рак, претходно беше јасна контраиндикација за хируршка интервенција. Во исто време, ефикасноста на системската интравенска хемотерапија во борбата против абдоминалните метастази е прилично ограничена, бидејќи овие метастази не добиваат исхрана преку богатиот циркулаторен систем (за разлика од, на пример, фокуси на црниот дроб или ракот на белите дробови на кои хемотерапијата влегува низ крвните садови). За разлика од интравенска хемотерапија, дозата на лекови инјектирана директно во абдоминалната празнина е 20 пати поголема од нејзината ефикасност.

Во оваа смисла, во последната деценија дојде во употреба т.н. интраоперативна хипертермична интраперитонеална хемотерапија (HIPEC - хипертермична интраперитонеална хемотерапија) или топла хемотерапија. Во Израел, во медицински центар за нив. Рабин, овие сложени операции ги врши хирург од светска класа, на чија сметка има повеќе од 500 такви операции, професор Даниел Бен-Шимоле.

Во текот на операцијата HIPEC, пред се, се врши ресекција на сите видливи туморски фокуси и метастази. Тоа е долг и комплексен процес, во многу случаи кој бара ресекција или делумна ресекција на разни абдоминални органи кои се вклучени во тумор (стомак, црн дроб, слезината, дијафрагмата, мочниот меур, матката, јајниците, малите и дебелото црево, ректумот). После тоа, хирургот воведува високи дозирани хемотерапевтски лекови во абдоминалната празнина, загреани на температура од 41-42 Целзиусови степени. Целта на лекот е да се уништи преостанатата, невидлива за окото, метастазите. Времетраењето на оваа комплексна операција е од 6 до 12 часа. Во различни фази на операцијата се користат различни техники на анестезија, кои бараат посебно искуство и вештини на анестезиологот кој учествува во операцијата. Воведувањето на загреана хемотерапевтска течност се изведува со помош на посебен апарат и цевки преку кои лекот се инјектира и се отстранува од абдоминалната празнина. Времетраењето на циркулацијата на загреаната течност во абдоминалната празнина е 90 минути.

По операцијата, пациентот се пренесува во единицата за интензивна нега 2-3 дена. Во некои случаи, преку дренажните цевки, хемотерапевтскиот лек (со нормална телесна температура) се продолжува 5 дена по операцијата за да се зголеми ефикасноста на третманот. Неколку дена по операцијата, пациентот прима интравенски третман со антибиотици со широк спектар. Просечното времетраење на хоспитализацијата по операцијата HIPEC - 3 недели, од кои првите 2 од кои пациентот прима парентерална исхрана (интравенозно).

Треба да се запомни дека заедно со потенцијалот за подобрување на квалитетот и долговечноста на пациентот, операцијата на ХИПЕК е поврзана со можни компликации. Затоа, за да се намали ризикот од нивно појавување, секој кандидат за операција подложува темелна проценка на нивната состојба. Усогласеноста со критериумите за операцијата се проценува врз основа на ПЕТ-КТ, клиничката состојба на пациентот и отсуството на сериозни поврзани болести.

Назад во релативно неодамнешното минато, пациентите со метастатски рак на дебелото црево во абдоминалната празнина биле сметани за неизлечиви. Денес, операцијата со хипертермична интраоперативна хемотерапија им дава надеж на многу пациенти во рак на стадиум 4.

За повеќе информации за можноста за работа на HIPEC во Израел, можете да контактирате со следниве контакти.

Нашите контакт податоци:
Е-пошта: info@isclinics.org
Телефон во Израел: +972 544 350175
www.isclinics.org

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Висококвалитетно поставување на соопштенија за печатот
на комерцијална основа
Дознајте ги условите за сместување
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .