Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Што е меланом?

Меланомот е агресивен малигнен тумор кој се развива од меланоцити. Обично, туморот започнува на кожата или крт. Во поретки случаи, туморот може да се појави на мукозната мембрана на окото, слузницата на устата или носот, мукозата на ректумот, под ноктите. Меланомот може да метастазира на далечни органи преку лимфниот или циркулаторниот систем. Најчестото место на појава на меланом кај жените е на кожата на долниот дел на ногата и бутот, кај мажите, на кожата на грбот.

Видови на малигни меланом

Меланомот за површинска ширење е најчестиот тип на меланом. Се јавува на површинскиот слој на кожата и има најповолна прогноза во споредба со други видови на меланом.

Нодуларниот нодуларен меланом е најбрзо развивачкиот тип на меланом. Почесто се појавува во градите, грбот, главата и вратот.

Акролентинозен меланом е релативно редок тип на меланом. Се појавува на рацете, нозете или под ноктите, често во луѓе со темни очи. Не влијае на изложување на сонце.

Лентигинозен меланом - се јавува главно кај постарите лица на делови од кожата многу години под дејство на сонцето, како што се лицето и вратот. Се развива бавно од преканцерозна состојба наречена малигна пукнатина.

Меланом на други органи (не кожа) - во ретки случаи, меланом може да се развие на мукозната мембрана на окото, устата, носот, белите дробови, ректумот, анусот.

Метастатски меланом - најкарактеристични места за секундарно ширење на меланом се оддалечените области на кожата, лимфните јазли, црниот дроб, белите дробови, коските, мозокот.

Фактори на ризик за меланом

Изложеноста на сончевото и вештачкото ултравиолетово зрачење е една од главните причини за изгореници на кожата, преканцерозни неви и рак на кожата. На рана возраст, меланомот е редок, но прекумерното изложување на сонце во детството, особено со изгореници, го зголемува ризикот од меланом во иднина.

Тип на кожа Луѓе со фер кожа, руса или црвена коса, сини очи се изложени на зголемен ризик од развој на меланом.

Повеќекратни молови. Луѓе со голем број (повеќе од 100) молови и луѓе со атипични или големи молови во големина се изложени на ризик и треба да бидат под надзор на дерматолог.

Наследство . Фамилијарна историја на меланом, особено во случај на два или повеќе роднини кои страдаат од меланом, го зголемува ризикот од појава на повредени гени и предизвикување на болеста.

Ослабен имунолошки систем. Луѓето со ослабен имунолошки систем, вклучувајќи и имуносупресиви или лица со ХИВ инфекција, имаат зголемен ризик од развој на меланом.

За дијагноза и третман на меланом во Израел, контактирајте го Медицинскиот центар. Rabin.

Нашите контакт податоци:
Е-пошта: info@isclinics.org
Телефон во Израел: +972 544 350175
www.isclinics.org

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Висококвалитетно поставување на соопштенија за печатот
на комерцијална основа
Дознајте ги условите за сместување
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .