Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Раната дијагноза на ХПВ ќе помогне да се избегне рак на грлото на матката

Рак на грлото на матката на грлото на матката е еден од најчестите рак на рак кај жените на репродуктивна возраст на постсоветскиот простор. Поразот на оваа патологија има значајна динамика, која не може да се нарече позитивна. Исто така, нема намалување на прагот на смртта. Во главната група за ризик, женската популација е млада - околу 47% од засегнатите лица се помлади од 35 години. Етиологијата на таква сериозна болест е ХПВ со подтип на зголемен онкоген фактор.

ХПВ - што е тоа?

Од Олга Шипулина -
Р, раководител на лабораторија
молекуларни методи
Центар за молекуларна дијагностика
(ЦМД) Централниот истражувачки институт
Епидемиологија Роспотребнадзор

ХПВ е една од најчестите патологии која е сексуално пренослива. Тоа е она што го објаснува фактот дека патологиите на жената од репродуктивна возраст се најчувствителни. Патолошкиот процес не може да даде симптоми за долго време и по 1-1,5 години, за многу засегнати жени, вирусот едноставно може да го "остави" телото без надворешно влијание, без да предизвика значителни компликации. Со оглед на тоа, може да се каже дека самата инфекција се уште не е знак за опасен рак.

Но, како што покажува медицинската пракса, во повеќето случаи, "само-лекување" не се јавува. Вирусот станува хроничен, што е прв чекор кон развојот на онколошкиот процес.

Во моментов, повеќе од 130 форми на ХПВ се познати во медицината и ова не е граница. Според МКБ-10, тие се поделени на два подвида:

  • типови на кожа;
  • аногенитален.

Тоа е последната група на вирусот што влијае на мукозната мембрана на гениталниот тракт, и мажите и жените. Што се однесува до вирусот на низок онкогени фактор, може да предизвика развој на трети лица формации на кожата (брадавици). Сепак, треба да се забележи дека ХПВ од овој тип може да се претвори во форма на висока онкогеност.

Најголема опасност е ХПВ на висок онкогени фактор, кој може да ја трансформира обичната клетка во метастази. Максималниот зголемен онкогени фактор кај 16, 18 и 45 ХПВ генотипови - тие се во 80% предизвика развој на патологија на рак.

Овој тип на вирус може да се пренесе преку незаштитен секс. Со влегувањето во сексуалниот живот, ХПВ е изложена на доминантниот број на жени. Треба да се земе во предвид дека нивото на ризик од инфекција со ХПВ зависи од времето на влез во сексуални односи, бројот на фреквенцијата на промена на половите. Сосема важно е начинот на кој сексуалниот партнер го третира нивното здравје.

Превенција на ХПВ

Во официјалната медицина, вообичаено е да се земат предвид основните, секундарни методи за спречување на заболувања од рак предизвикани од ХПВ.

Целта на примарна форма на превенција е да се минимизира ризикот од инфекција. Најефективниот метод, денес, во медицината се смета за вакцинација.

Што се однесува до секундарниот метод на превенција, се базира на рано откривање на болеста, што овозможува да се спроведе правилен третман и да се елиминира ризикот од развој на онколошки процес. Во овој случај, скрининг на грлото на матката е препознаен како најефикасен лек.

Како да се утврди присуството на ХПВ во организмот?

Како и во повеќето случаи, невозможно е да се утврди тоа сами, со помош на импровизирани средства дома. Ефикасна и релативно брзо дијагностичка алатка е ХПВ тест. Како дел од таков тест, се испитува гребење од грлото на матката. Треба да се напомене дека во отсуство на ваков вирус во телото на жената, можно е речиси целосно да се елиминира развојот на рак на грлото на матката.

Покрај тоа, се врши и ПАП-тест, што овозможува да се детектираат клетки кои се заразени со вирус. Да се ​​спроведе таква студија се препорачува во врска со ХПВ тестирање. Пациентот може да преземе вакви тестови во било кој оддел на Центарот за молекуларна дијагностика.

Како се спроведува третманот?

За жал, денес во медицината не постои лек кој би бил наменет за елиминирање на ХПВ од човечкото тело. Меѓу огромен број на вируси, тоа е ХПВ што може да се опише како најподмолен. Доста често, вирусот може сам да го напушти човечкото тело.

Со оглед на тоа, може да се каже дека е неопходно да се третира самата инфекција, туку последиците од нејзиниот развој во телото. Инаку, развојот на онкологијата е скоро загарантиран. Еден од методите на третман е отстранување на местото на мукозната мембрана на матката зафатена од вирусот. Како по правило, таквата оперативна интервенција не предизвикува никакви компликации и се врши на амбулантска основа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Висококвалитетно поставување на соопштенија за печатот
на комерцијална основа
Дознајте ги условите за сместување
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .