Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фротит од екстремитетите: Прва помош

Со почетокот на студеното време доаѓаат и проблемите поврзани со нив, и ова не е само практично вообичаен студ за ова време или релативно модринки поради ледени состојби, но и проблеми кои во некои случаи се многу посериозни. Зборуваме за смрзнатини, и овој пат ќе размислиме каков вид на прва помош за смрзнатини на екстремитетите треба да му се даде на лицето кое страдаше од него.

Знаци на смрзнатини

Со цел да се разбере колку е сериозен проблемот, важно е да се знаат знаците на смрзнатини, кои овозможуваат заклучоци да бидат извлечени на нејзината сметка, врз основа на кои може да се обезбеди прва помош во смрзнатини од екстремитетите во најефикасната скала. За да го направите ова, постојат четири главни степени на смрзнатини.

  • Одделение I - се карактеризира со појава на закрпи на бледа сина нијанса, што произлегува во рамките на светло-црвена кожа, придружена со оваа состојба на неговото пецкање, а во некои случаи болни сензации;
  • Степен II - се карактеризира со цијаноза на кожата, придружена со појава на меури со јасна течност во нив, болката станува доста силна;
  • Степен III - се карактеризира со цијаноза на кожата, во која се наоѓа крвава течност на меурчиња во неа, состојбата покажува дека кожата е мртва и патолошкиот процес се шири до поткожните ткива;
  • IV степен - кога се јавува, се јавува изразено затемнување на кожата, со што се одредува замрзнување на ткивото и коските на подлабоко ниво.

Се разбира, веќе вториот степен на смрзнатини станува критичен, бидејќи дури и оваа состојба треба да се избегнува, а да не зборуваме за третиот и четвртиот степен на смрзнатини. Во рамките на манифестациите од првиот степен, може да забележите некое отекување на кожата на засегнатиот екстремитет и нејзината севкупна бледило, по што има болка. Со втората, третата и, соодветно, со четвртиот степен, жртвата на смрзнатото бара квалификувана медицинска помош, згора на тоа, надворешната помош може во некои случаи да биде штетна.

Степенот на смрзнатини и главните дејства за нив

Карактеристики на смрзнатини: пред-реактивни и реактивни периоди

Како први и главни манифестации, укажувајќи на поразот на ладното ткиво, доделуваат нарушена циркулација. Смртноста на екстремитетите е придружена со опустошување на главните артериски стебла и кршење на трофизмот на ткивата. Текот на смрзнатото кореспондира со два периода, пред-реактивни и реактивни.

Предреактивниот период се карактеризира со недостаток на симптоми, поради што смрзнатото се случува на незабележлив начин, со отсуство на субјективен вид сензации во нивната изречена скала. Во некои случаи, може да дојде до појава на некоја треска или блага болка. Објективно, бланширање и ладење на кожата се забележани.

Периодот на реактивност доаѓа откако замрзнатото ткиво почнува да се загрее. Симптоматологијата се манифестира во зависност од длабочината опфатена со лезијата во кожата, како и од поврзаните компликации. Некомплицираните смрзнатини кои одговараат на I степен со симптоми забележани во погоре наведената форма се одржуваат 4-6 дена, по што поминува.

Кога II степен на смрзнатини промени, тоа е соодветно, врз основа на зајакнување на симптомите јас степен на смрзнатини, овие промени се одржуваат во периодот од 2 до 3 недели, по што постепено исчезнуваат. Поради развојот на инфекцијата во овој случај, сите манифестации се влошуваат, телото, исто така, дава одговор во облик на општа реакција со промени во составот на крв, зголемување на температурата итн., Наспроти позадината на која исходот на процесот и неговото времетраење може да се определат од индивидуалните сили на телото, како и вирулентност на инфекцијата која ја зафаќа.

Оценките III и IV се гангренозни по природа со истовремена инфекција. Ако смрзнатото се случува во согласност со сув тип на гангрена, тогаш постепено се мумифицира и суши ткивата, нивното стекнување со темно сина боја, со гранулација во областа на живите ткива и со отсуство на вообичаени симптоми во изразената форма. Елиминацијата на мртвото ткиво предизвикува лузни. Ако се појават смрзнатини во зависност од типот на влажна гангрена, тогаш има изразено отекување на ткивата, температура, несоница, главоболка, симптоми на интоксикација и сл. За да се утврди, за време на смрзнатини во рамките на определените степени на границата на ткиво, во првите денови после ова станува возможно до третата или четвртата недела, со што хируршкиот третман во овие случаи се заснова на прелиминарно чекање.

Со оглед на фактот дека пререактивниот период се карактеризира со многу лоша симптоматологија, тешко е да се утврди сегашниот степен на длабочина на оштетувањето на ткивата и нарушувањата на микроциркулацијата. Во однос на тактиката, која вклучува прва помош во смрзнатини на екстремитетите, постојат две главни точки за поглед во однос на наведениот период пред реактивност.

Првиот од овие се базира на фактот дека колку што е можно побрзо изложување на оштетувачкиот ткивен фактор (всушност ладно), толку подобро е ефективноста на мерките за лекување што ќе се користат, соодветно. Што се однесува до втората гледна точка, таа е нешто помодерна и се заснова на фактот дека е неопходно да се обезбеди зголемување на интерстицијалната температура, односно зголемување на побарувачката на кислород на ткивата, но ова треба да се направи по обновувањето на микроциркулацијата. Во овој случај, затоплувањето на ткивата ќе се одвива на речиси независен начин, кој ќе биде обезбеден од протокот на топла крв, истовремено обновувајќи го енергетскиот метаболизам во клетките.

Наведените принципи овозможуваат да се истакнат следниве важни точки:

  • комплетен и брз начин да се обезбеди реконструкција на микроциркулацијата, како и да се обезбеди ефикасна прва помош за смрзнатини (особено кај длабоки лезии) во текот на пред-реактивниот период е можно само при интензивен третман во болничките услови;
  • имајќи го предвид фактот дека во текот на предиреактивниот период не е можно сигурно да се утврди колкава е големината на лезијата, важно е да се разгледа било каков вид на смрзнатини како потенцијално длабока лезија, што повторно, што значи потреба за хоспитализација;
  • Секој од методите дизајнирани да обезбедат активно загревање на погодениот екстремитет, го одредува ризикот од хипоксија во погодените ткива и затоа е неопходно да се применат такви методи само под строги и идеално, под инструментална контрола на општата состојба на микроциркулацијата на ткивото и нивната оксигенација.

Прва помош за смрзнатини на екстремитетите

Врз основа на разгледување на карактеристиките на смрзнатини на екстремитетите, може да се разликуваат следниве мерки, кои се користат како мерки за да се обезбеди прва помош:

  • Осигурајте се дека жртвата остане во топла соба со отстранување на замрзнати алишта и чевли од него.
  • Дајте жртва со топол пијалок, мала количина на алкохол.
  • Направете мало триење на кожата на екстремитетот со рацете малку навлажнета со алкохол. Оваа манипулација е исклучена кога децата имаат смрзнатини на екстремитетите, како и во ситуации каде што има оштетување на кожата во областа на погодената област.

Со појавата на болка во екстремитетите по овие постапки, со враќање на чувствителност и со црвенило на кожата, можеме да зборуваме за вратената циркулација на крвта. Со зголемување на болка и ладни прсти на екстремитетите без помош на лекар не можат да сторат.

Многу извори укажуваат на бројот на мерки за прва помош, потребата да се постават погодените нозе во топла вода. Тоа е строго забрането! Можно е да се врати циркулацијата на крвта на смрзнато тело само по успешно враќање на чувствителноста на горенаведените мерки, користејќи вода во слив на температура не повеќе од 20-25 степени, со постепено зголемување на 40 степени. Откако на кожата треба да му биде дозволено да се исуши сама (само малку може да ја навлажнете кожата со крпа), тогаш се применува стерилен завој, жртвата е завиткана, овозможувајќи да се загрее.

За да го надминете, ајде да ве потсетиме што не можете да го направите кога се смрзнате Прво, забрането е да масажате во било која форма - тоа само ќе доведе до дополнителна повреда на кожата. И повторно, забрането е потопување на зафатениот екстремитет во топла вода - таквото дејство речиси може да доведе до губење на прсти на неа (во зависност од степенот на лезијата, што не е секогаш можно веднаш да се утврди). Во случај на сериозна повреда, жртвата се испорачува на поштата за прва помош или во болница откако ќе нанесе завој (слој од газа, слој памук, слој од газа и гумени ткаенини или целофан).

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.