Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Прва помош

Проблемот да се случи на еден или друг начин од нејзината скала и манифестација на кое било место, било дома, на пат, на работа или на друго место. Во овој случај, смртта на жртвата на неговото влијание не доаѓа дури и од тежината на повредата, туку од недостатокот на луѓе во непосредна близина на основните сознанија за прва помош. Ова опфаќа, особено, збир на медицински дејности од наједноставниот тип, додека тие можат да се користат за нив, во повеќето случаи, со достапни алатки. Главната работа во обезбедувањето таква помош е спасувањето на животот, а во исто време елиминирање на влијанието на факторите кои предизвикаа одредена држава и оперативни мерки за евакуација од зоната на ова влијание. Важно е да се знае дека времето во секоја ситуација е одлучувачки фактор, бидејќи кога примате прва помош во рок од половина час по повредата, ризикот од компликации се преполови.

Белодробниот едем е патолошки процес, чија појава е поврзана со ослободување на трансудат не од воспалително потекло од капиларите во интерстициумот на белите дробови, а потоа во алвеолите. Резултатот на овој процес е намалената ефикасност на алвеолите и нарушената размена на гасови, се формира хипоксија. Значителни промени, исто така, се случуваат во составот на гасот во крвта, бидејќи содржината на јаглерод диоксид се зголемува. Во комбинација со хипоксија кај пациент, силна супресија на работниот капацитет на ЦНС. Сето ова бара итна медицинска помош, инаку последиците може да бидат најнепристојни.

Со почетокот на студеното време доаѓаат и проблемите поврзани со нив, и ова не е само практично вообичаен студ за ова време или релативно модринки поради ледени состојби, но и проблеми кои во некои случаи се многу посериозни. Зборуваме за смрзнатини, и овој пат ќе размислиме каков вид на прва помош за смрзнатини на екстремитетите треба да му се даде на лицето кое страдаше од него.

Хепатална колика е типична манифестација која се јавува со актуелната холелитијаза. Хепатална колика, прва помош за која секои десетти човек и секоја петта жена периодично се бара (во согласност со статистиката), во најголем број случаи се јавува поради присуството на камења, кои делуваат како пречка за протокот на жолчката.

Бубрежната колика не е болест сама по себе, претставува симптом кој укажува на доста изразени манифестации дека нешто не е во ред во телото. Главната манифестација на оваа состојба е болка. Бубрежната колика, чија прва помош е фокусирана токму на елиминацијата на оваа болка, го зема "чесното" второ место според сопствената фреквенција, по појава на манифестации на акутен апендицитис.

Фрактура е лезија во која интегритетот на коската е прекинат. Во зависност од природата на таквата повреда, се утврдува отворена и затворена фрактура, прва помош за секоја од нив подразбира рендерирање на дејства од различни специфичности. Денес ќе се фокусираме на прва помош, обезбедена со затворена фрактура.

Миокарден инфаркт е состојба која делува како форма на коронарна срцева болест, како резултат на која почнуваат да се појавуваат иреверзибилни промени во скалата во срцевиот мускул. Миокарден инфаркт, прва помош за која треба да се обезбеди во првите минути од симптомите кои укажуваат на оваа состојба, може подоцна да одреди позитивен исход за оваа болест.

Повраќање е состојба која е придружена со ерупција преку устата на гастричната содржина (а во некои случаи и содржината на цревата). Повраќањето се јавува како резултат на изложеност на централните или периферните стимули директно на еметскиот центар лоциран во стебло на мозокот. Првата помош за повраќање во некои ситуации е исклучително неопходна, бидејќи со случаите на појава во кои оваа манифестација укажува на одредена сериозна болест не се исклучени.

Клиничката смрт, во која се случува циркулаторен арест, е една од главните причини за смрт кај населението во развиените земји. Претежно клиничка смрт, прва помош во која се овозможува да се спаси лице со навремени и соодветно изведени дејства, е предизвикано од вентрикуларна фибрилација, таа е поретко поради асистолија (прекинување на срцевата електрична активност).

Лето е долгоочекувано време за многумина, но токму во лето се случуваат ситуации, опасноста од која, во најдобар случај, ви овозможува да се ослободите подоцна со страв, а во најлош случај доведува до смрт, давењето, всушност, е една од тие ситуации. Првата помош при давење, изречена брзо и компетентно, може да го спаси животот на една личност, и тоа во никој случај не е претерување.

Модринки се најчестиот тип на повреда и можат да се добијат во различни услови и области на активност. Основно познавање на карактеристиките кои обезбедуваат прва помош за модринки, едноставно мора да се научи за ублажување на судбината на жртвата како резултат на овој вид повреда.

Тахикардија е состојба во која постои значително зголемување на срцевиот ритам кај луѓето (повеќе од 80 отчукувања / мин.). Прва помош за тахикардија е да обезбеди соодветни мерки врз основа на видот на оваа состојба.

Дислокацијата се нарекува излез од зглобната празнина на зглобниот дел на коската, кој се јавува заедно со оштетување на лигаментите и зглобната кесичка, покрај тоа може да има и стегање на крвните садови или нивно прекинување. Прва помош за дислокација на зглобовите е првенствено во имобилизација на дислоцираниот зглоб.

Влијанието на одредени причини може да доведе до фактот дека автономниот нервен систем на посебен начин едноставно ги "исклучува" функциите карактеристични за системот на крвните садови и срцето. Ова се манифестира во форма на краткорочно намалување на срцевиот ритам во комбинација со намалување на крвниот притисок. Мошне често се случува, така што проширувањето на вените се случува истовремено и претерано силно, како резултат на што крвта не преминува во срцето, назад, а мозокот не добива соодветна количина на кислород. Како резултат на тоа, едно лице, под влијание на комплекс од наведените околности на процесот, се онесвестува. Потребна е прва помош за несвестица, но самоупаснувањето не е исклучиво негативна состојба.

Хипогликемичната кома е критична состојба на ендокриниот систем, што се јавува во позадина на остриот пад на нивото на шеќер во крвта (т.е. гликоза). Првата помош за хипогликемична кома е итно потребна за пациентот, меѓутоа, помошта бара потреба да се специфицира состојбата, односно да се утврди дали се присутни симптоми на хипергликемија (со вишок на глукоза во крвта) или состојбата на хипогликемија е директно релевантна.

Примањето електрична повреда настанува како резултат на директен контакт со тековниот извор. Под овој вид на пораз може да се означи мал електричен шок, кој може да се добие, на пример, како резултат на контакт со радио излез или сериозен пораз, што е можно со пораз, на пример, молња. Прва помош во случај на електрична повреда на повредено лице е неопходно во секој случај, и важно е да се земе предвид дека таквата лезија влијае на централниот нервен систем, со што потоа се утврдува прогнозата во врска со општата состојба на повредените и компликациите релевантни за него.

Веројатно, никој нема никакви контрадикции во врска со изјавата за тоа колку далеку сите негативни манифестации поврзани со срцето, во една или друга скала, можат да бидат опасни за човековото здравје, како и за неговиот живот. Поради оваа причина, прва помош за ангина е потребна за пациентот во секој случај, често со последователна хоспитализација - како што можете да видите, оваа состојба сигурно заслужува посебно внимание.

Белодробната хемора (хемопти) се состои во исфрлање на значително количество крв во луменската луменска област, додека крвта, во вообичаената течна форма или со примеси на спутум, пациентот во основа кашла. Белодробната хеморагија, прва помош која е многу ограничена, пред сè, бара исклучување на опструкција на бронхиите (т.е. нивна опструкција со оштетена проспецијалност), создадени со згрутчување на крвта, како и враќање на проходите на дишните патишта во случај на респираторна инсуфициенција.

Сигурно имате одредена идеја за тоа како да помогнете со изгореници во домаќинството, во меѓувреме, не секој знае каков вид на прва помош е обезбедена за хемиски изгореници. Треба да се напомене дека овој тип на изгореници поради особеностите на ефектите на хемиските компоненти врз ткивата на нашето тело во некои случаи се многу позначајни од изгореното домаќинство кое веќе го забележавме.

За жал, гори со врела вода во една или друга скала, е прилично честа варијанта на постоечки повреди на домашни работи. Неверојатно, една петтина од случаите се случуваат во изгореници на деца. Токму поради тоа изгореноста на зовриената вода, прва помош која е неопходна за најбрзо олеснување на состојбата на жртвата и за обезбедување на минимални последици од неговото влијание, всушност, бара утврдување на клучните точки во неговото рендерирање.

Значаен вид на повреда како повреди, тешки изгореници, мозочен удар и други често се придружени со таква тешка состојба на телото како трауматски шок, прва помош за која е толку ефикасна како што е брзо. Сама по себе, оваа компликација се јавува во врска со остра слабеење во вените, капиларите и во артериите на крвотокот. Ова, пак, доведува до сериозен губиток на крв и изразен синдром на болка.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.