Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекарите препорачуваат да не препишуваат антибиотици за обичната настинка.

На пациентите со студ не треба да им се даваат антибиотици, две големи медицински организации во САД, кои се здружија, инсистираат на тоа, во обид да се намали злоупотребата на антибиотици.

Американскиот колеџ за лекари (АЦП) и Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) ги опишаа новите упатства во една статија објавена во Annals of Internal Medicine.

Написот е наменет за општите лекари и здравствените работници кои ги третираат пациентите со акутни инфекции на респираторниот тракт (IPDI) на амбулантска основа.

Авторите забележуваат дека OIDP, како што се настинки, бронхитис , некомплицирано болно грло и синусни инфекции, се најчестите причини за амбулантско препишување на антибиотици кај возрасните во САД.

Како резултат на тоа, тие забележуваат дека несоодветната употреба на антибиотици за OIDP придонесува за значително ширење на антибиотици-отпорни инфекции и раст на таканаречените супер-инфекции (superbugs): особено отпорни видови на микроорганизми.

Според ЦДЦ, секоја година најмалку 2 милиони луѓе во САД стануваат заразени и најмалку 23.000 умираат како резултат на бактерии кои се отпорни на антибиотици.

Необјавените ЦДЦ податоци покажуваат дека 50% од антибиотските рецепти пополнети на амбулантска основа може да бидат несоодветни или непотребни. Трошоците за злоупотреба се околу 3 милијарди долари, и тоа не ги вклучува трошоците поврзани со нив.

На пример, антибиотиците се главната причина за појава на несакани ефекти и тие се одговорни за 20% од повиците во простории за итни случаи за да ги елиминираат несаканите ефекти на антибиотиците.

Наместо да препишуваат антибиотици на пациенти со студ, лекарите треба да ги советуваат пациентите дека симптомите на ладно може да траат до 2 недели. Ако студот трае подолго, тогаш неопходно е повторно да се консултирате со лекар.

Лекарите исто така треба јасно да објаснат дека антибиотиците не се потребни и може да доведат до несакани ефекти. Тие исто така се задолжени да му помогнат на пациентот да ги разбере добрите и лошите страни во користењето на лекот за да ги ублажат симптомите.

Важно е да се разбере дека не бара употреба на антибиотици едноставен бронхитис, ангина и едноставен синузитис . Лекови кои можат да ги ублажат симптомите вклучуваат антихистаминици, деконгестанти, бета агонисти кои го стимулираат кашлањето и искашувањето.

Ако сте биле дијагностицирани со болест предизвикана од вирус, мора да бидете јасно дека антибиотиците не лекуваат вирусни инфекции и можат да му наштетат на телото.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .