Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Растворлив имплант на мозокот може да направи разлика во итна медицина.

Кога ќе се потврди трауматска повреда на мозокот кај пациент, лекарите треба да го следат интракранијалниот и крвниот притисок за да спречат понатамошно оштетување на мозокот. Тековните монитори се големи и обемни. Сега, истражувачите имаат развиено безжичен мозочен сензор кој се раствора во телото, ја елиминира потребата за операција за отстранување.

Истражувачите на Медицинскиот универзитет на Универзитетот во Вашингтон, Сент Луис, Мисури, наведуваат дека нивните импланти може да се користат за следење на пациентите со трауматска повреда на мозокот (ТБИ), но слични сензори, исто така, може да се користат за следење на активноста на други органи.

Тие ги објавуваат резултатите од нивните најнови истражувања во списанието Nature. Во САД секоја година околу 50.000 луѓе умираат од TBI. Тежината на TBI може да се движи од блага до тешка, вклучително и со долг период на губење на свеста или амнезија по повредата.

Ова е затоа што не постои начин за сигурно да се процени нивото на интракранијалниот притисок. Кога пациентот е примен во болница со повреда на главата, лекарите треба да користат уреди кои работат врз основа на технологија пред 30 години. Тие се големи, се обемни и имаат жици кои се поврзуваат со мониторите во единицата за интензивна нега.

Проблемот е што употребата на импланти во телото често предизвикува имунолошки одговор кој предизвикува проблеми кај пациентите.

За да го надминат овој проблем, д-р Марфи и неговите колеги работеа заедно за да развијат уреди направени од полилактик-ко-гликолна киселина и силикон, кои можат да пренесуваат податоци за притисокот, температурни мерења и други информации.

Тимот прво ги тестира сензорите во солениот раствор, поради што тие се растворени во рок од неколку дена. Следниот чекор беше да се проверат уредите во мозокот на експериментални стаорци.

По успешните тестови во кои тимот покажа дека сензорите се точни и целосно растворливи во мозокот на стаорци, истражувачите планираат да ги тестираат своите сензори за болните луѓе.

Предноста на сензорот е растворливост. Научниците докажаа дека нивните уреди се способни континуирано да работат три дена, ова е доволно за ефикасна клиничка употреба.

Нивните нови уреди можат да се стават во мозокот на неколку места за време на операцијата за ТБИ, на пример, за време на декомпресија или трепанација на черепот, заради натамошно следење на пациентот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .