Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Адолесцентите кои јадат марихуана имаат зголемен ризик од шизофренија

Изложеноста на марихуана во адолесценцијата доведува до промени во мозокот слични на шизофренија, според една студија објавена во списанието на церебралниот кортекс.

Статистиката од Националниот институт за злоупотреба на дроги покажува дека 15% од осмото одделение веќе се обиделе со марихуана и повеќе од 1% го користат секојдневно.

Марихуаната (коноп) може да предизвика чувство на релаксација и еуфорија, но вознемиреност, страв, недоверба и паника се исто така чести симптоми, особено во високи дози.

Краткорочните последици вклучуваат губење на меморијата и расудувањето, нарушување на перцепцијата што доведува до нарушено учење на училиште или на работа. Исто така, може да биде зависност.

Во адолесценцијата марихуаната влијае на мозокот, а продолжената употреба го нарушува когнитивниот развој. Големи дози марихуана може да предизвикаат акутна психоза, вклучувајќи халуцинации, заблуди и губење на чувството за личен идентитет.

Главниот опоен ефект има психоактивна супстанција делта-9-тетрахидроканабинол (THC), која се наоѓа во смолата во лисјата и пупките на женската конопна растение.

Истражувачите од Западниот универзитет во Онтарио, Канада, фрлија светлина врз значајните, долгорочни ефекти на изложеноста на ТХК врз мозокот на адолесцентните глодари.

Тимот го тестира однесувањето кое обично се забележува кај шизофренија и други невропсихијатриски нарушувања. Социјална интеракција, мотивација и сознание, истражувачко однесување, ниво на анксиозност и когнитивна дезорганизација - не е испитана неможноста да се филтрираат непотребните информации.

Користејќи комбинација од однесувањето и молекуларните анализи на нервната електрофизиологија in vivo, тимот ги споредува долгорочните ефекти на ТХЦ кај младите и возрасните глодари.

Резултатите покажаа значајни и перзистентни бихејвиорални, нервни и молекуларни промени кои се идентични за невропсихијатриските нарушувања како шизофренија.

Тинејџерските глодари изложени на ТХЦ биле исклучени социјално и покажале зголемена анксиозност, когнитивно оштетување и дезорганизација, како и абнормални нивоа на допамин, што е карактеристика за шизофренија. Овие промени продолжија во раната зрелост, покрај првичното влијание.

Со зголемување на нивото на употреба на канабис за адолесценти, императив е да се идентификуваат факторите на ризик поврзани со изложеноста на марихуана.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .