Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Децата на разведени родители се со поголема веројатност да бидат изложени на ризик од пушење.

Како што покажува новата студија на американските научници од Универзитетот во Торонто, децата на разведени родители се со поголема веројатност последователно да пушат од нивните врсници од комплетни семејства. Особено, експертите пристигнаа на овој заклучок откако тестираа околу 19.000 Американци.

Врз основа на истражувањето, се покажа дека мажите кои го преживеале разводот на родителите пред да навршат 18 години, 48% почесто почнуваат да пушат отколку, односно, мажи чии родители не биле разведени. Жените чии родители се разведоа исто така се изложени на ризик - овој пат шансите за пушење во иднина се 39% повисоки од шансите за жени од комплетни семејства.

Како што истакнува Есме Фулер-Томсон, потрагата по врска помеѓу пушењето и родителскиот развод доведува до одредени проблеми. Претходно, експертите мислеа на односот помеѓу пушењето и разводот како еден од трите или неколку можни фактори, заедно со ниското ниво на образование и приходот на родителот со кого детето останало по разводот, менталното здравје во форма на анксиозност и депресија кај децата по разводот на родителите и други повреди поврзани со раното детство (родителска зависност, емоционална или сексуална злоупотреба итн.). Сите овие карактеристики беа земени предвид во други студии во врска со почетокот на пушењето. Во меѓувреме, дури и кога овие фактори беа земени предвид од страна на специјалисти, значајноста на факторите за пушење и разводот на родителите стана забележителна.

Студијата, наречена "Родови асоцијации помеѓу детските проблеми и пушењето во зрелоста. Резултатите од истражувањата на популацијата, истражувачите проучувале репрезентативен примерок од 11.506 жени и 7.850 мажи на возраст од 18 години, додека 4.316 мажи и 5.072 жени рекоа дека најмалку 100 цигари во нивниот живот биле пушени. Оваа студија не дозволува да се утврди конкретната причина за поврзување на разводот на родителите и почетокот на пушењето. На оваа сметка има шпекулации дека, можеби, децата, вознемирени поради разводот на родителите, употребуваат цигари како заштитни механизми за регулирање на стресот и емоциите. Патем, некои студии за пушење покажуваат дека таквата одлука е исто така привлечна за оние кои се соочуваат со некои или со други неволји во нивниот живот.

Генерално, сумирајќи ја студијата, може да се забележи дека децата на разведени родители пушат многу почесто, но не е можно точно да се утврди кога и зошто почнале да пушат. Таквите заклучоци може да се направат само со подолги студии, со што ќе се овозможи да се утврди причинско-последичната врска. Имајте на ум дека пушењето е една од водечките причини кои доведуваат до голем број на хронични и неповратни болести, како и на предвремена смрт. Само во САД, економската штета од пушењето годишно изнесува повеќе од 193 милијарди долари. долари.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .