Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Како дебелината придонесува за развој на колоректален карцином

Дебелите луѓе имаат зголемен ризик за развој на рак на дебелото црево за 50%. Научниците идентификуваа биолошка врска помеѓу дебелината и колоректалниот карцином . Тие исто така најдоа одобрен лек кој може да го спречи ракот. Резултатите од студијата беа објавени во публикацијата за истражување на ракот.

Истражувачите, предводени од д-р Скот Валдман, спровеле студија за глувци за испитување на односот помеѓу дебелината и колоректалниот карцином.

Тие откриле дека дебелината е поврзана со губење на хормонот гванилин. Се произведува во поставата на клетките (епителиумот) на цревата.

Цревниот епител е многу динамичен и клетките во него постојано се заменуваат. Рецепторот, гуанилин циклазата C (GUCY2C), промовира епителна регенерација. Гуанилин е хормон кој се поврзува со рецепторот опишан погоре.

Резултатите покажаа дека висококалоричната исхрана го исклучува изразувањето на гуанилинот во цревата, што доведува до деактивирање на патоказот на супресорот на растот на туморот.

Една од карактеристиките на колоректалниот канцер била деактивирањето на гванилинскиот ген. Ова е пронајдено и кај луѓето и кај животните. Патолошки дебели пациенти имаат 80% помал израз на гванилинскиот ген, во споредба со посно луѓето.

Гванилен хормонски рецептор се чини дека дејствува како супресор за раст на туморот. Без хормон, рецепторот е потиснат во раните фази на ракот. Ова води до дисфункција на цревниот епител, што создава услови за развој на рак.

За да ги тестираат своите наоди, тимот создаде tresgennym глувци, кои ја исклучија можноста за намалување на експресијата на гванилинскиот ген. Така, развојот на ракот кај глувците беше спречен, дури и кога тие продолжија да консумираат вишок на калории.

Експериментите покажаа дека овој хормон и неговиот рецептор се многу поверојатно да бидат потиснати кај дебели луѓе.

Тимот сугерира дека колоректалниот карцином може да се спречи кај дебели луѓе со терапија со хормонска замена, исто како што дијабетес мелитусот се третира со инсулин.

Резултатите исто така покажуваат дека линаклотидот на лекот, кој е структурен аналог на гванилин, може да се користи за да се спречи развојот на рак на дебелото црево кај дебели пациенти.

FDA одобрени linaclotide во 2012 година за третман на синдром на нервозно дебело црево со запек, како и за третман на хроничен идиопатски запек.

Рестрикцијата на калории може да го врати нивото на гванилин, што ќе го намали ризикот од развој на рак преку нормални промени во животниот стил.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .