Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Употребата на опијати во бременоста води кон ризик од развивање на синдром на апстиненција кај новороденчето

Зголемената употреба на пропишаните опијати кај жените за време на бременоста веројатно придонесе за раст во синдромот на неонатална апстиненција. Ваквите податоци се опишани во редакцијата на БЈМ.

Синдром на неонатална апстиненција (NAS) е сериозна болест што се развива кога новороденчето станува зависник од нелегални или лекови на рецепт пред раѓањето.

Една студија објавена од Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ) ја опишува како збир на физиолошки и неврохехејрациони знаци кои се манифестираат кај новороденчињата кои станаа зависници од рецепт или лекови што ги зема нивната мајка за време на бременоста.

САД се развиваат кога фетусот станува физички зависен од опиоиди во матката, а потоа, при раѓање, поради нагло прекинување на протокот на лекот преку крвта на мајката, го развива главниот комплекс на симптоми.

Во САД, се проценува дека 14-22% од бремените жени примаат опиоиди на рецепт за време на бременоста. Зголемувањето беше поврзано со истовремено зголемување на злоупотребата, фатално предозирање и употреба на хероин.

Од 2000 до 2009 година, зачестеноста на NAS во САД се зголемила од 1,20 на 3,39 на 1.000 живородени деца, а од 2004 до 2013 година, процентот на денови што ги носат новороденчињата во интензивна нега за NAS се зголемил од 0,6% на 4, 0%.

Една студија објави дека изложеноста на метадон пред раѓањето доведува до значително поголем ризик од развој на НАС отколку изложеност на бупренорфин.

Ефектите на опијатите врз мозокот на фетусот се непознати, но вродени дефекти на централниот нервен систем беа пронајдени во студиите за глодари.

Опиоидната употреба за време на бременоста може да доведе до дефекти во ембрионалната нервна туба.

Опиоидите можат да се мешаат во взаемната приврзаност меѓу мајката и детето. Когнитивно оштетување е пријавено кај деца и млади луѓе родени кај жени кои имаат злоупотреба на опијати за време на бременоста, иако ова може да зависи од употребата на други лекови или фактори на живот.

Нора Волков, директор на Националниот институт за злоупотреба на дроги при Националниот институт за здравство и автор на уредувачката, верува дека зголемената инциденца на NAS е поврзана со повисока стапка на која опиоидите им се даваат на жените за време на бременоста, директно од лекарите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .