Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Урината за раната дијагноза на Алцхајмеровата болест е еден чекор поблизу

Една нова студија на глувците сугерира дека можеби е можно да се открие раната фаза на Алцхајмеровата болест на биомаркерите во мирисот на урината. Додека сè уште постои нешто за што треба да се работи пред да се појават резултатите, истражувачите се надеваат дека наодите ќе доведат до развој на анализата на урината која ќе ја идентификува деструктивната болест на мозокот, пред да може да предизвика непоправлива штета на телото.

Тимот, вклучувајќи ги и членовите на Центарот за чувствителна хемија во Монел во Филаделфија, Пенсилванија и Министерството за земјоделство во САД, ги опишува резултатите во списанието Scientific Reports.

Еден од авторите, д-р Брус Кимбал, хемиски еколог од Националниот истражувачки центар на Одделот за земјоделство на САД, пред да спроведе нова студија изјави дека нивната работа главно се фокусира на промени во миризбата на телото предизвикани од надворешни агенси како што се вируси и вакцини.

Тие сега имаат докази дека мирисот на урината може да се промени како резултат на промени во мозокот со појава на Алцхајмерова болест. Ова откритие може да биде корисно и за други невролошки заболувања.

Иако во моментов не постои третман кој ќе го запре или ќе го промени прогресијата на Алцхајмеровата болест, раната дијагноза ќе им даде на пациентите и нивните семејства време да планираат за иднината, а нивните лекари да најдат третман кој ќе ги ублажи симптомите.

Посебна карактеристика на Алцхајмеровата болест е вишокот на амилоидни плаки во мозокот. За нивното истражување, тимот работел со глувци (transgenic-TM) кои развиле амилоидни плаки во мозокот слични на оние кои ги инфицираат луѓето. За да го направат ова, научниците вметнале човечки гени во нивниот геном, а потоа ги активирале со помош на специјални подготовки.

Пред прекурзорот на прекумерните протеини се формираат амилоидни плочи кои ги затвораат мозочните садови кај овие глувци на ист начин како и луѓето со Алцхајмерова болест. Глувците довеле до слични бихевиорални симптоми на ментална деградација.

Тимот користел три одделни типови на ТМ. Користејќи ги однесувањето и хемиската анализа, откриле дека секој тип на ТМ имал различни биомаркери на мирис на урина, кои се разликувале од контролните глувци.

Разликите во трагите на мирис не беа забележани помеѓу ТМ и контролните глувци со соединетиот вид, но се разликуваа во концентрацијата на истите соединенија.

Идентификувањето на карактеристичните мирисни траги може еден ден да го посочи патот до човечките биомаркери за рано откривање на Алцхајмеровата болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .