Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Естрогенот може да го ослабне вирусот на грип кај жените.

Новата студија може да објасни зошто грипот е потежок кај мажите отколку кај жените. Истражувачите кои тестирале различни форми на женскиот сексуален хормон естроген, кој исто така е присутен во назалните клетки кај мажите и жените, покажале дека соединенијата ја намалуваат вирусна репликација кај женките, но не и машки, клетки.

Истражувачите, предводени од вонреден професор Сабра Клајн, од Факултетот за јавно здравје во Балтимор на Универзитетот Џонс Хопкинс, Мериленд, ги презентираа своите наоди во Американскиот весник за физиологија: клеточна и молекуларна физиологија.

Се разболуваме кога вирусите ги напаѓаат нашите клетки и ја користат нивната функционалност за да создадат сопствени вирусни копии. Копиите се шират на други клетки, предизвикувајќи верижна реакција што предизвикува болест и инфекција на други луѓе.

Како по правило, помалку од вашите копии се создадени од вирусот, толку е помала тежината на болеста и помалку шанси ќе има нови сопственици вклучени во дистрибуцијата.

Заедно со нејзините колеги, таа беше под влијание на женскиот хормон естроген за вирусот на инфлуенца А, кој обично се шири меѓу луѓето и предизвикува сезонски епидемии на грип. Тие спровеле тестови на назалните клетки, кои вирусот прво ги инфицирал.

Истражувачите го култивирале вирусот, а потоа ги откриле клетките на вирусот на грип А и различните форми на естроген, вклучувајќи:

  • естрадиол: главната форма на женскиот сексуален хормон во телото;
  • бисфенол А: синтетичко соединение кое имитира естроген;
  • Модулатори на естрогенски рецептори (SMRE): соединенија кои делуваат како естроген и се користат за хормонска терапија.

Резултатите покажаа дека естрадиолот, ралоксифенот (SMRA) и бисфенолот А ја намалија репликацијата на вирусот кај жените, но не произведувале таков ефект кај машките носните клетки.

Истражувачите исто така забележале дека естрогенот има антивирусни ефекти преку естроген бета рецептори. Рецепторите се гранични протеини кои овозможуваат интеракција на само оние супстанции кои ја стимулираат клетката.

Професор Клајн истакна дека други студии веќе покажале дека естрогенот има антивирусен ефект врз ХИВ , вирусот Ебола и вирусите на хепатитис. Сепак, сегашната студија има свои карактеристики.

Новите податоци, исто така, ги потврдуваат испитувањата на животни кои покажале антивирусни ефекти на естроген врз вирусот на инфлуенца.

Научниците гледаат клинички потенцијал во откривањето на дополнителни терапевтски ефекти на естрогенот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .