Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ракот на јајниците може да се третира со антиантритис

Auranofin - препарат кој содржи злато со антиинфламаторна активност, се користи за лекување на ревматоиден артритис . Според новата лабораториска студија, лекот може да ја подобри прогнозата за пациенти со рак на јајниците со мутација во BRCA1 генот.

Една студија спроведена од научници од Универзитетот во Плимут во Велика Британија, која работел во Центарот за рак на Плимут во болницата Деррифорд, беше објавена во списанието "Фундаментални студии на мутации и молекуларни механизми на мутагенезата".

BRCA1 е протеин кој ја обновува ДНК. Ако постои мутација во генот што го кодира, тоа може да доведе до недоволно количество протеини, што доведува до оштетување на ДНК поради недостаток на можност за нејзино поправање. Ова ја зголемува веројатноста дека погодените клетки ќе потенцираат понатамошни промени во генот и ќе станат канцерогени.

Мутации во гените BRCA1 го зголемуваат ризикот од рак на јајниците и дојката. Мутираниот BRCA1 е откриен кај 15-20% од случаите на рак на јајници.

Претходните студии, исто така, сугерираа дека ракот на дојката и овариумите кои имаат мутации BRCA1, исто така, може да бидат почувствителни на лекови кои ја оштетуваат ДНК, и на клетките на ракот може да бидат полесно под влијание на лекови.

Auranofin во моментов се тестира за конверзија за третман на рекурентен рак на јајчник, што опфаќа околу 90% од дијагностицираните случаи на рак на јајчник.

Употребата на веќе постоечките лекови, како што е ауранофин, за лекување на рак е многу ветувачка, бидејќи нивните ефекти врз телото се добро документирани, како што објави авторот на студијата Авадеш Џа, професор по токсикологија и висок научник во Плимутската школа за биолошки науки.

Професорот Џа и неговите колеги го испитуваа ефектот на ауранофинот врз клетките на ракот на јајниците растени во лабораторија.

Тие откриле дека недостатокот на BRCA1 протеин во клетката ги прави поподложни на Auranofin, во споредба со клетките на ракот на јајниците со нормална варијанта на генот.

Покрај тоа, лабораториските тестови покажаа дека белите дробови на белите дробови заболени од BRCA1 третирани со ауранофин претрпеле фатално оштетување во форма на прекини на интерстицијални ДНК влакна. Дури и пред исцрпување на BRCA1, клетките веќе биле релативно чувствителни на Auranofin, а со исцрпеност на BRCA1, опстанокот на клетките на ракот се намалил на 37%, со аура концентрација од еден во милион.

Понатамошни истражувања се во тек.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .