Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Економската несигурност доведува до честа употреба на алкохол од страна на персоналот за време на неработењето

Минатите студии покажаа дека луѓето кои ги губат своите работни места за време на периоди на економска несигурност почесто се свртуваат кон алкохол во обид да го ублажат стресот или едноставно да си го одземат своето време. Но, новото истражување открива дека дури и оние кои ги задржуваат своите работни места во такви времиња, е поверојатно да станат зависници од шишето.

Според Бирото за сметководство вработување, стапката на невработеност во САД нагло се зголеми за време на Големата рецесија од 2007-09, од 5% на 9,5%.

Не е изненадувачки, бројните резултати од студиите за невработеност во текот на овој период покажаа зголемен стрес и зголемување на потрошувачката на алкохол. Студијата од 2013 година објавена во списанието Алкохолизам: клинички и експериментални истражувања покажа дека жените кои претрпеле сериозни економски загуби за време на економската криза, вклучувајќи ја и загубата на работни места, почесто пријавиле проблеми со алкохолот.

Но, како економските кризи влијаат врз потрошувачката на алкохол кај луѓето кои ги задржуваат своите работни места?

Д-р Мајкл Фроне, од Истражувачкиот институт за зависности на универзитетот во Бафало, Њујорк, се обидува да одговори на ова прашање во својата нова студија, чии резултати се објавени во списанието Psychology of addictive behavior.

Со цел да ги постигне своите резултати, ги спореди резултатите од две телефонски истражувања на 5.082 работници во САД. Една студија со 2501 вработени беше спроведена во 2002-03, пред Големата рецесија. Друга анкета вклучувала 2.581 вработени и била спроведена за време и по рецесиската криза, помеѓу 2008-11.

Пијанството на работа кај вработените се намали по забавувањето на рецесијата, кога се споредува со резултатите пред почетокот на рецесијата. Сепак, Frone покажа дека прекумерната потрошувачка на алкохол се зголемила надвор од работа за време на рецесијата.

И покрај зголемувањето на стресот на работа, што се зголеми во тешки времиња, вработените ја намалија употребата на алкохол во текот на работниот ден, со цел да не се изложат на ризик да бидат отпуштени. Но, ова доведе до спротивен ефект, кога целиот стрес се пресели во семејството и шишето за време на неработењето.

Покрај тоа, тој открил дека пијанството се зголемило кај средовечните вработени, што не било пронајдено кај младите работници.

Податоците се причина за загриженост за работодавците и работниците, бидејќи таквите проблеми можат да влијаат не само на економијата, туку и на здравјето на работното население.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .